Dezső Daniella
Már a BHSE atlétikai szakosztályánál töltött sportéveim alatt felismertem, hogy a pályán nyújtott teljesítményemet hatékonyan tudom növelni megfelelő táplálkozással. Az élsport befejezése után éppen ezért a dietetikusi pályát választottam, ahol az embert rendszerként szemlélve végzem a munkám. Szakterületem a cukorbetegség, inzulinrezisztencia, magas vérnyomás és magas koleszterin megfelelő étrendi kezelése.
HITVALLÁSA:
Dietetikai szemléletem fontos eleme, hogy minden ember más, így nem létezik két ugyanolyan tanácsadás. Célom, hogy az evés, főzés, ételkészítés ne mindennapi teherként jelenjen meg az emberek életében.
A karácsony közeledtével gyakran előkerülő téma, hogy mi kerüljön az ünnepi asztalra. Ebben a cikkben a teljesség igénye nélkül hoztam pár olyan receptet, amit én jó szívvel ajánlok az előttünk álló időszakra (húsimádókra és kevésbé húsimádókra is gondolva).
Azon a véleményen vagyok, hogy minden belefér az ünnepi menübe, a hangsúly a mértékletességen van. Használhatunk reform alapanyagokat, de nem feltétlen kell csak ilyen ételekből felépíteni a menüsort. Hagyjunk teret a hagyományos, akár nagyszüleinktől örökölt recepteknek is.
Fontos azt szem előtt tartani, hogyha egész évben becsületesen elvégeztük az edzéstmunkát és az étkezésünkben is megvolt az egyensúly, akkor ezt nem 3-4 nap alatt fogjuk karácsonykor „lerombolni”. A tapasztalatom az, hogy azok a sportolók – akik alapvetően is egészségtudatosabbak -, nagyon jól ráéreznek, hogy mennyi esik nekik jól, mi fér bele az ünnepi menübe. Szerintem lényeges, hogy ne legyen hiányérzetünk. A halászlé, bejgli, mézeskrémes egyaránt beilleszthető ilyenkor az étrendünkbe.
Almaleves
Hozzávalók:
? 5 közepes db alma
? 1 liter víz
? 300 ml tej (vagy növényi tej)
? 1 evőkanál finomliszt vagy zabliszt (vagy fél tasak vaníliás pudingpor)
? 4 evőkanál cukor (kiváltható egyéb édesítővel a megfelelő arányban)
? 1 kávéskanál fahéj
Elkészítési javaslat:
1️⃣ Az almákat meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk és kockákra vágjuk.
2️⃣ A vizet a cukorral és az almával feltesszük főni.
3️⃣ A lisztet csomómentesre kavarjuk a tejjel (liszt helyett vaníliás pudingpor, illetve keményítő is használható). Ez lesz a habarás a leveshez.
4️⃣ 10 perc forrás után hozzáadjuk a habarást. Fűszerezzük fahéjjal.
5️⃣ Még egyszer összeforraljuk és kész.
Tejszínes zöldborsós lazac
Hozzávalók:
? 40 dkg lazac (2 szelet)
? 1 db póréhagyma
? 30 dkg zöldborsó
? só ízlés szerint
? négyszínű bors ízlés szerint
? 1 citromból nyert citromlé
? 2 evőkanál olívaolaj
? 5 dl csirke alaplé
? 150 ml főzőtejszín (kiváltható növényi, pl.: rizstejszínnel)
Elkészítési javaslat:
1️⃣ A lazacszeleteket fűszerezzük, majd hagyjuk állni 30 percen keresztül
2️⃣ A póréhagymát szeleteljük fel. Ha a borsó fagyasztott, olvasszuk ki.
3️⃣ A póréhagymát egy serpenyőben pároljuk üvegesre az olajon.
4️⃣ Amikor már úgy látjuk, hogy megpárolódott adjuk hozzá a zöldborsót, majd öntsük fel alaplével (ennek hiányában vízzel és fűszerezzük pluszba) és tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk.
5️⃣ Helyezzük bele a lazacszeleteket, forraljuk fel, majd vegyük vissza a hőfokot és 15-20perc alatt főzzük készre.
Narancsos kacsacomb
Hozzávalók:
? 4 db kacsacomb
? só ízlés szerint
? bors ízlés szerint
? 5 evőkanál méz
? 1 narancsból nyert narancslé
? 1 evőkanál rozmaring
? 8 gerezd fokhagyma
? 8 szál rozmaring
? 5 közepes db narancs
Elkészítési javaslat:
1️⃣ A kacsacombot sózzuk, borsozzuk.
2️⃣ Mézet, a narancs levét és 1 evőkanál rozmaringot keverjük össze.
3️⃣ A combokat helyezzük egy tepsibe és kenjük meg a mázzal. Helyezzünk mellé fokhagymagerezdeket és rozmaringot.
4️⃣ 160 fokon, 80 percig süssük, fóliával letakarva.
5️⃣ Ezt követően vegyük ki, tegyük mellé a narancsgerezdeket, öntsük meg a maradék páccal és 180 fokon további 20 percig süssük fólia nélkül.
Lencsefasírt
Hozzávalók:
? 30 dkg száraz barnalencse
? 5 db közepes répa
? 5 db szárzeller
? 2 közepes fej hagyma
? 5-6 gerezd fokhagyma
? 2 db tojás
? ízlés szerint Só
? ízlés szerint frissen őrölt bors
? 3 evőkanál zsemlemorzsa
? szükség szerint olivaolaj
Elkészítési javaslat:
1️⃣ Első lépésben a lencsét áztassuk be, a répákat reszeljük le és a szár zellert aprítsuk fel, a hagymát vágjuk finomra.
2️⃣ Főzzük puhára a lencsét sós vízben. Kevés olajon pirítsuk üvegesre a hagymát, adjuk hozzá a fokhagymát, fűszerezük sóval és borssal.
3️⃣ Szűrjük le a lencsét, törjük össze villával, adjuk hozzá az előkészített zöldségeket, 2 tojást és ízlés szerint még fokhagymát. Kanalanként adagoljuk hozzá a zsemlemorzsát vagy akár zabpelyhet és kézzel gombócokat formálunk belőle.
4️⃣ Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt süssük készre a fasírtokat.
Sárgarépás krumplipüré
Hozzávalók:
? 1kg krumpli
? 2db nagyobb sárgarépa
? 5dkg vaj
? só
? 2dl tej
? bors
? szerecsendió
Elkészítési javaslat:
1️⃣ A krumplit megmossuk, meghámozzuk és egyenletes kockákra vágjuk. Hasonlóan járunk el a répával is.
2️⃣ Annyi vízben, ami ellepi krumplit feltesszük főni a répával együtt (ízlés szerint sózzuk)
3️⃣ Ha a krumpli puha, leszűrjük és összetörjük. Annyi tejet teszünk hozzá, amennyit felvesz. Ha szükséges sózzuk, borssal és csipet szerecsendióval ízesítjük.
4️⃣ A tej növényi tejjel ízlés szerint kiváltható.
Remélem, izgalmasnak találjátok ezeket a recepteket, és párat kipróbáltok majd az ünnepi időszakban. A karácsonyi sütik pedig maradjanak meg a következő cikkre ?
Még több dietetika témájú cikk:
D-vitamin: A mágikus csodaszer
4 élethelyzet, amiben segíthet egy dietetikus
4 egyszerű alapelv, amivel javíthatsz az étkezéseden
(Ha) inni kell! – Ezért fontos a hidratáció 1. rész
(Ha) inni kell! – Ezért fontos a hidratáció 2. rész
Nélkülözhetetlen tápanyag: Ismerd meg a fehérjét – 1. rész
Nélkülözhetetlen tápanyag: Ismerd meg a fehérjét – 2. rész
4 tuti fehérjedús recept (nem csak) sportolóknak
Többet, jobbat, gyorsan – 3 fontos étrendkiegészítő, amit ismerned kell!