fbpx

Single post

4 tévhit az online edzéstervezésről

4 tévhit az online edzéstervezésről
Szádvári Judit
futó- és triatlonedző - Ensport | még több infó rólunk

Szeretem, ahogy a sportolóim fejlődnek, elérik céljaikat, álmaikat, és szeretem, hogy ennek én is a részese lehetek. A képesség mindenkiben ott van, én csupán segítek nekik, hogy kihozzák magukból a legjobbat.

Edzői hitvallása:

A munkában hiszek. Ez előbb vagy utóbb, de mindig kifizetődik.

Most, a tömegsportolás “aranykorában” egyre nagyobb divat online edzéstervet használni, “online edzővel” készülni. Mégis vannak közösségekben terjedő tévhitek, melyek miatt a kezdők tartanak ettől a megoldástól. Ebben a cikkben Szádvári Judit futó- és triatlonedzőnk számba veszi a legnépszerűbb tévhiteket.

Nekem volt szerencsém „klasszikus” atlétika edzőhöz. Ottó bácsinál klasszikusabb edzőt elképzelni sem tudok, ott ült a 400-as pálya kakasülőjén, minden edzésen stopper órával a kezében és vezényelte az edzéseket. Ha nagy hó esett, akkor egy sávot fellapátolt, hogy ott tudjunk futni.

A pulzusmérős, okos órák akkoriban a kanyarban sem voltak, de ő már ott hangos MOST-tal jelezte, hogy el kell kezdeni számolnunk a pulzust és 10 másodperc utána, újra jelzett, majd mindenki bemondta, mennyi az annyi: 24, 27, 26… Remélem nem olvassa, de én képtelen voltam számolni, így a többiek alacsony számaihoz hozzátettem egy-két ütést és azt mondtam be, jelezve, hogy élek, de már nem sokáig.

6 éve online edzéstervvel készülök én is, így van első kézből is tapasztalatom a két módszert illetően.

1️⃣ Nincs kontroll az edzőtől

Nem ülünk ugyan a kakasülőn (csak ritkán), de nincs titok előttünk. Pulzus, tempó, wattok, a labor és pályatesztek, a regeneráció, Pa:HR, ATL, CTL, TSS, PM,stb számok a szubjektív visszajelzésekkel kiegészítve teljes képet adnak a sportolóról. Egy-egy közös edzésen, versenyen pedig azt az igényt is kielégíthetjük, hogy a pálya széléről kiabáljunk. Addig is pedig minden edzéshez írunk kommentet.

2️⃣ Nincs személyes kapcsolat, nincs személy a tervek mögött

Nem egy homályos szobában vagy kávézóban ülő tervgyárosok vagyunk. Nagyon jól tudják a sportolóim, hogy mivel lehet kiakasztani, milyen a hangsúlyom a mondatok mögött. Hogy a mosolygós arc gyilkos terveket takar :). Nem csak a saját határaikat feszegetik, hétről hétre, az enyémet is. Ha egy pixelsor csesz le, az nem olyan hatásos? Akkor még nem olvastad egy indulatos levelemet! 🙂

3️⃣ CTRL+C és CTRL+V

Ezzel sokat viccelődünk edzők mi is egymás között. A kirakós úgy áll össze, hogy megnézem a múlt heti edzéseket és kommentelem, ez adja a következő hét gerincét. Ha valahol azt látom, hogy halál volt vagy utálta a sportoló, az az edzés tuti hamarosan visszaköszön majd a tervben. (Nem csak azért, mert szadista vagyok, hanem ez elég biztos jele annak, hogy fejlesztendő területet találtunk.)

Ehhez jön a heti időbeosztása, a célja, hogy a célhoz képest milyen mezo-, makro- és mikorciklusban vagyunk, hogy milyen személyes visszajezések érkeztek tőle, hogy hogy érzi magát, hogy az edzésadatok mit mondanak, hogy mit akarunk éppen fejleszteni és persze, hogy milyen edzettségen áll az illető. Ahhoz nem csak az edzést, de a sportolót is másolni kellene. Persze, ha az edző nem veszi ezt a sok mindent is figyelembe, akkor megoldható a beillesztés, de a sportolók nem vakok, ha nem fejlődnek, tovább állnak.

4️⃣ Ez profiknak való, amatőröknek nincs értelme

A terv nem arról szól, hogy milyen szinten van a sportoló, hanem van egységnyi rendelkezésre álló idő és abból szeretnénk kihozni a legjobbat. Magunktól vagy nagyon megengedőek vagyunk és könnyen kimarad egy-két-sok edzés vagy nem akarunk nagyon meghalni egy futáson vagy túl szigorúak vagyunk és egyre többet és erősebben edzünk. Ezért kell a külső szem, kontroll, támogatás.

Belépő ajánlatunk új ügyfeleinknek. A részletekért klikk ide: https://ensport.hu/edzestervezes/

Az ENSPORT Prémium edzéstervezésről

A legnépszerűbb választás! A piac egyik legjobb ár/érték arányú, prémium minőségű edzéstervezés szolgáltatása. Lesz edződ, akit felhívj, ha kérdésed van, és aki végig kísér a célig vezető úton. TUDATOS TELJESÍTMÉNY, ELÉRHETŐ ÁRON!

 

A szolgáltatás tartalma

☑️ Induló konzultáció

☑️ Kapsz egy edzőt, akivel kapcsolatban leszel

☑️ Személyre szabott edzések

☑️ Watt alapú edzéstervezés (+3000 Ft)

☑️ Sablonmentesség-garancia

☑️ Szezontervezés

☑️ Versenystratégia minden versenyedre

☑️ Ütemezett erősítő és nyújtó feladatok

☑️ Rendszeres tesztfutások, állapotfelmérés

☑️ Tervezési ciklus: 1 hetes

☑️ Edzések kiértékelése: heti 1x

☑️ Edzői kommunikáció: heti 1x

☑️ Edzésterv-módosítás: heti 1x

☑️ Basic TrainingPeaks edzésnaplózás

☑️ Első teljesítménydiagnosztika (17.900 Ft)

☑️ Választható hűségidő a kedvezőbb havidíjért

? Fizetési gyakoriság: havonta (automatikus kártyás fizetés, vagy utalás)

 

Regisztráció