fbpx

Single post

5 hiba, amibe minden kezdő belefut

Minden kezdet nehéz, tartja a mondás. Nincs ez másképp a futással sem. A mai napig jól emlékszek az összes ballépésre, amit annó, kezdő futóként elkövettem, de utólag nyugtat a tudat, hogy nem én voltam az egyetlen, aki belefutott ezekbe. Íme az 5 leggyakoribb kezdőfutó-baki.

1️⃣ Túl sokat, túl rövid idő alatt, túl messzire

Lekocogtad az első 5 kilométeredet, de már a félmaraton, a maraton, sőt, az ultra felé kacsintgatsz? Ne tedd! Egy ismerősöm ismerősének az ismerőse 13 év aktív sportmúlt, majd 5 év kihagyás után elkezdett futni és 8 hónapon belül lefutotta élete első félmaratonját és maratonját. Az, hogy egyáltalán sikerült neki, kizárólag a sportmúltjának köszönhető, de a végeredmény egy fáradásos medencetörés és 3 hónap kihagyás lett. Durva, ugye?

Hagyj időt a testednek, hogy szokjon hozzá a nagyobb igénybevételhez. A keringésednek, az ízületeidnek, csontjaidnak és izmaidnak alkalmazkodnia, erősödnie kell és ehhez időre van szükség. A kilométerek hajszolása helyett tiszteld a távot, élvezd a futást, ráadásul így a sérüléseket is elkerülheted.

2️⃣ Lassan fuss, tovább érsz

Minden futás során kiköpöd a tüdődet? Fújtatsz, mint egy gőzmozdony? Fogyni szeretnél, de a súlyod nem moccan? Megakadt a fejlődésed? Gyanús, hogy túl gyorsan, túl magas intenzitáson futsz. Tévhit, hogy minden edzésbe bele kell dögleni, mert csak akkor fogsz fejlődni. Ennek éppen az ellenkezője az igaz: kezdő futóként elsősorban az alapállóképességet kell fejleszteni, amit csak alacsony intenzitású, hosszú edzésekkel fogsz elérni. A futás olyan, mint az építkezés: ha hiányzik az alap, összedől a ház. A túl gyors és megterhelő edzések sérüléshez vezethetnek, pláne ha minden futásodat ez jellemzi. Válassz olyan tempót, ami mellett tudsz beszélgetni. Meg fogsz lepődni, hogy mennyivel tovább fogod bírni.

3️⃣ Másokhoz hasonlítgatod magadat

Jaj, hát Pistike sokkal jobb futó nálam, jaj, hát én meg annyira béna vagyok, meg lassú… Álljunk meg egy szóra! Miért hasonlítod magad másokhoz? Semmi értelme. Az ő útja és a te utad teljesen más. Ő már évek óta fut, és kőkemény munkával jutott el oda, ahova. Te most kezdted és előtted van a munka oroszlánrésze. Neki jobbak az adottságai, te egy kis túlsúllyal küzdesz. Ő gyorsabban regenerálódik, ráadásul egész gyerekkorában sportolt, te pedig felnőtt fejjel vágsz bele. Nincs mit szépíteni, be kell látni, hogy mindannyian mások vagyunk és mindannyian mást és mást hozunk magunkkal. És igen, előfordul, hogy az élet igazságtalan, másnak jó adottságot, tehetséget ad, neked meg semmit. Hogy mit? Semmit? Olyan nincs! Szorgalom, kitartás, állhatatosság és céltudatosság. Ezek tanulható és fejleszthető skillek. Ha valakihez mindenképpen hasonlítgatni akarod magad, az te magad légy. Ne feledd, honnan indultál, és hova jutottál és még mennyi minden vár rád.

4️⃣ Nem megfelelő cipő és ruházat

Tudom, sokkal egyszerűbb beírni egy facebook-csoportba, hogy “Sziasztok, cipővásárlás előtt állok, nektek mi vált be?”, mint hogy elmenni egy futó szakboltba és felpróbálni több pár cipőt, mégis én ez utóbbit javasolnám. Ami másnak tökéletesen passzol, az neked nem feltétlenül. Mert van a támasztott cipő, a neutrális cipő, a minimalista cipő, a nagy csillapítású cipő, a versenycipő, a félversenycipő, a zero-drop cipő, a reszponzív cipő, a puha cipő,  a terepcipő, az aszfaltcipő… Továbbá: pronáló, szupináló, vagy neutrális a lábad? Ha nem tudod a választ, akkor gyere el az ENSPORT-ba talpvizsgálatra, ahol többek közt erre is fény derül, így olyan cipőt fogsz tudni választani, ami valóban a lábadra való.

A másik gyakori baki, amikor nem az időjárási viszonyoknak megfelelően öltözöl fel. Kánikulában hosszú feketében nem fogyni fogsz, hanem meggyulladni, télen rövidujjúban nem vagány leszel, hanem vicces, és még az ízületeid is megfázhatnak.

5️⃣ Túltolod a táplálékkiegészítőket

Az megvan, amikor 10 kilométerre viszel magaddal isot, meg 2 gélt és egy szeletet? Az első félmaratonomon megettem 4 zselét (2:15 lett a célidőm, tehát nem  veszedelmes tempó miatt kellett az energia). Egyszerűen MENŐNEK éreztem magam azért, mert gélezek, mint az igazi sportolók. Aztán minden edzés előtt tésztapartit tartottam, nehogy eléhezzek egy 10 kilis futás alatt. Utána fehérje és szénhidrát, mintha nem lenne holnap… Majd csodálkoztam, hogy nem fogyok egy grammot sem (annó elsősorban ezért kezdtem el futni). Hidd el, nem fogsz eléhezni egy óra alatt és nincs szükség extra CH felöltésre sem minden egyes edzés előtt. A nyári hőségben elsősorban a folyadék és elektrolitpótlásra figyelj, víz legyen nálad, vagy kút essen az utadba akkor is, ha csak 30-40 percet futsz. A feltöltést és a szénhidrátpótlást hagyd meg a hosszabb edzésekhez és a versenyekhez.

Az ENSPORT Prémium edzéstervezésről

A legnépszerűbb választás! A piac egyik legjobb ár/érték arányú, prémium minőségű edzéstervezés szolgáltatása. Lesz edződ, akit felhívj, ha kérdésed van, és aki végig kísér a célig vezető úton. TUDATOS TELJESÍTMÉNY, ELÉRHETŐ ÁRON!

 

A szolgáltatás tartalma

☑️ Induló konzultáció

☑️ Kapsz egy edzőt, akivel kapcsolatban leszel

☑️ Személyre szabott edzések

☑️ Watt alapú edzéstervezés (+3000 Ft)

☑️ Sablonmentesség-garancia

☑️ Szezontervezés

☑️ Versenystratégia minden versenyedre

☑️ Ütemezett erősítő és nyújtó feladatok

☑️ Rendszeres tesztfutások, állapotfelmérés

☑️ Tervezési ciklus: 1 hetes

☑️ Edzések kiértékelése: heti 1x

☑️ Edzői kommunikáció: heti 1x

☑️ Edzésterv-módosítás: heti 1x

☑️ Basic TrainingPeaks edzésnaplózás

☑️ Első teljesítménydiagnosztika (17.900 Ft)

☑️ Választható hűségidő a kedvezőbb havidíjért

💰 Fizetési gyakoriság: havonta (automatikus kártyás fizetés, vagy utalás)

 

Regisztráció


Szabó Ancsur
futó-, triatlonedző at | Website

Dolgoztam konduktorként és kommunikációs szakemberként, jelenleg pedig a TF triatlon-edző képzésére járok. Már évek óta érdekel az edzéselmélet, edzéstervezés és a teljesítménydiagnosztika, így mióta az ENSPORT-nál dolgozok teljesült az álmom: a hobbim a munkám.

Edzői hitvallása:

IMPOSSIBLE  → I’M POSSIBLE