fbpx

Single post

4 egyszerű alapelv, amivel javíthatsz az étkezéseden

Sokszor tapasztaljuk, hogy az étkezésre jut a legkevesebb idő. Rohanó életünkben bizony gyakran beleesünk ebbe a hibába. Dietetikusunk pár fontos alapelvvel segít, amivel drasztikusan javítani tudod a mindennapi étkezésed.

1️⃣ Rendszeresség

Nagyon egyszerűnek és evidensnek tűnik, de az egyik legfontosabb szempont! Fontos azt kiemelni, hogy a rendszeresség együtt jár(hat) a rugalmassággal is, nem merev szabályokhoz és időpontokhoz kell igazodni. Érdemes arra figyelni, hogy ha kaotikusan is alakul a napod, a főétkezéseket azért iktass be, próbálj időt szánni egy-egy étkezésre. A nagy rohanásban még jól eső érzés is lehet kicsit leülni és nyugiban elfogyasztani az ebédet. Azt gondolom, hogy a dietetikus egyik fő feladata, hogy az egyén igényeket vegye figyelembe: valakinek napi 4-5x étkezés az ideális, míg van, akinél csak 3. Van, aki édes reggelivel szereti kezdeni a napot, míg van, aki sóssal.

Fontos, hogy ez a rendszer ne kényszer legyen, hanem egy élhető keret, amiben szabadon tudsz mozogni táplálkozás terén.

2️⃣ Rendszeresség a mennyiségben

Sokszor találkozom azzal, hogy egy-egy diéta/fogyókúra alapelveit követve nagyon hektikus étrendet követnek a kliensek/sportolók. Gyakori hiba, hogy 3-4 napig szigorú megszorításokat tartva saláta és valami húsféle került az asztalra, míg az ötödik napon engedve a „kísértésnek” jön a babgulyás és lekváros bukta. Erősen kisarkított példa, de szerintem érthető 😊. A lényeg abban rejlik, hogy az étkezéseid összetétele egyenletes legyen: a zsír, a fehérje és a szénhidrát is fontos szerepet tölt be, egyiket sem érdemes kiiktatni az étrendből. Persze sportolóknál a napi edzés és verseny munka ezt befolyásolja, de erre is nagyon jó ötleteket lehet kidolgozni, hogy egyes edzésekhez mennyit és hol érdemes növelni a napi tápanyagbevitelben.

Hozd ki magadból a legtöbbet, tedd rendbe az étkezésedet is! További infókért katt a képre!

3️⃣ Ne hanyagold a szénhidrátot!

Sportolóknál is (de nem csak náluk) tapasztalom, hogy a napi/heti edzésmunka mellé nagyon kevés a bevitt szénhidrát mennyisége. Sportolók szempontjából azért is kiemelten fontos, mert szervezetünk a szénhidrátot tudja leggyorsabban és leghatékonyabban energiaként használni. Mit jelent ez a hétköznapokban? Figyelj arra, hogy jó minőségű szénhidrátot válassz: legegyszerűbb esetben reggelire egy tál zabkása friss gyümölccsel, ebédre valamilyen gabonafélét (pl.: barna rizs, köles, kuszkusz), vacsorára pedig teljes kiőrlésű kenyeret vagy zsemlét használjunk alapul.

Verseny, hosszú edzés előtti napokban figyelj arra, hogy megfelelő mennyiséget vigyél be! Ez egyénenként nagyon változó, de ilyenkor a tésztaételek (durum), házi hamburger, házi tortilla is jó választás lehet.

4️⃣ Minőségi pihenés

Az alváshiány és elhízás közötti kapcsolat már nem új gondolat. A testsúly kérdésében méltatlanul elhanyagolt tényező a megfelelő pihenés: alvás és regeneráció. A tapasztalatok alapján az alvásmegvonás megemeli a napi energiabevitelt. Jellemző, hogy a nem kielégítő mennyiségű és minőségű alvás fokozott étvágyhoz vezet. Érdemes lehet arra figyelni, hogy lefekvés előtt 2-3 órával fogyassz el egy könnyű vacsorát, illetve a délutáni/esti órákban kerüld az alkohol és koffein tartalmú italok fogyasztását.

 

 

Még több dietetika témájú cikk:

➡️ (Ha) inni kell! – Ezért fontos a hidratáció 1. rész

➡️ (Ha) inni kell! – Ezért fontos a hidratáció 2. rész

➡️ Nélkülözhetetlen tápanyag: Ismerd meg a fehérjét – 1. rész

➡️ Nélkülözhetetlen tápanyag: Ismerd meg a fehérjét – 2. rész

➡️ 4 tuti fehérjedús recept (nem csak) sportolóknak

➡️ Többet, jobbat, gyorsan – 3 fontos étrendkiegészítő, amit ismerned kell!

➡️ Te tudod, hogy mit tud egy dietetikus?

➡️ 3 zabos finomság, nem csak sportolóknak

Dezső Daniella
dietetikus at

Már a BHSE atlétikai szakosztályánál töltött sportéveim alatt felismertem, hogy a pályán nyújtott teljesítményemet hatékonyan tudom növelni megfelelő táplálkozással. Az élsport befejezése után éppen ezért a dietetikusi pályát választottam, ahol az embert rendszerként szemlélve végzem a munkám. Szakterületem a cukorbetegség, inzulinrezisztencia, magas vérnyomás és magas koleszterin megfelelő étrendi kezelése.

HITVALLÁSA:

Dietetikai szemléletem fontos eleme, hogy minden ember más, így nem létezik két ugyanolyan tanácsadás. Célom, hogy az evés, főzés, ételkészítés ne mindennapi teherként jelenjen meg az emberek életében.