fbpx

Single post

Te tudod, hogy mit tud egy dietetikus?

Nagyon sokszor találkozni azzal a jelenséggel, hogy az emberek nem tudják, ki is pontosan a dietetikus és miben tud segíteni. Fontosnak tartom, hogy a dietetikussal való közös munka előtt tisztában legyünk azzal, hogy milyen reális célokat tűzhetünk ki magunk elé.

Diétás nővér, diabetikus, diatetikus és még sorolhatnám. Nagyon színes a megszólítások skálája. Napjainkban talán már egyre inkább ismert – főleg a sportolók körében – hogy mi is a dietetikus munkája és kompetenciája.

Érdemes kiemelni, hogy a dietetikus olyan diplomás szakember, aki egészségtudományi karon 4 éves (azaz 8 féléves) alapképzésen szerzi meg diplomáját. Nem összekeverendő a felsőfokú szakképzettséggel és a hétvégi tanfolyamokkal! Ez a diploma lesz a „jogosítvány” ahhoz, hogy szakemberként egészséges és beteg embereknek is segíthessünk a megfelelő táplálkozási rendszer, esetleges diéta kialakításában.

Milyen problémákban tud segíteni egy dietetikus?

Nagyon széles a felmerülő kérdések köre:

1️⃣ előfordulhat, hogy egy 50 perces tanácsadás keretein belül az ellentmondásos információkat tisztázzuk a klienssel és csak iránymutatásra van szükség,
2️⃣
konkrét étrendtervezésben
3️⃣ különféle betegségek diétás kezelésének megvalósításában nyújthat segítséget (pl.: táplálékallergiák, inzulinrezisztencia, cukorbetegség stb.),
4️⃣ sportolók esetében specifikusan a teljesítményjavítás, izomtömeg növelés, frissítési rendszer kialakítása is előtérbe kerülhet,
5️⃣ általános célként gyakran jelenik meg a fogyás, kortól, nemtől függetlenül (fontos a szakember segítsége, hogy ne jojózás legyen egy-egy elhatározásunk végeredménye).

Appon kapod az étrendedet! Sportétrend-tervezés az ENSPORT-nál. További infókért katt a képre!

Miért dietetikushoz forduljunk, ha kérdésünk van az étrenddel kapcsolatban?

Az egyetemi képzés során nagyon sok tudományterülettel találkozunk. A képzés komplex, anatómia, belgyógyászat, de ételkészítési technológia, pszichológia és biokémia is megtalálható a tantárgyak között. FONTOS! A dietetikus nem csak a beteg emberek táplálkozásának kialakításában tud segíteni. Bizonyos életszakaszokban mindenkinek hasznára válhat egy kis iránymutatás.

Hogyan valósul meg az ENSPORT rendszerén belül a dietetika?

Azok, akik dietetikushoz szeretnének fordulni kétféle opció közül választhatnak:

1️⃣ tanácsadás, ami egy 50 perces alkalom
2️⃣
étrendtervezés, ami 4 hetes etapokban történik

Sportolók körében ez utóbbi a népszerűbb, hiszen 4 hét alatt nagyon sok recepttel gazdagodnak, amit a későbbiekben is fel tudnak használni. A közös munka időszakában a sportoló elsajátítja azokat az alapelveket, amik hosszútávon is hasznára válhatnak.

A konzultáció jelenleg online zajlik (skype, zoom, e-mail vagy telefon segítségével), az étrendtervezés pedig a Nutrium applikációval valósul meg. Az étrend elkezdése előtt minden esetben szeretem tisztázni a célokat, megbeszéljük a kiinduló állapotot, illetve az edzések számát és intenzitását, amelyek szintén fontos információk. A 4 hetes etapokban mindenkinek a saját életritmusához alakítjuk az étrendet. Mindezt többesszámban, hiszen a sportolók visszajelzése alapján tudom módosítani az étrendet, hogy ténylegesen igazodjon a napi ritmushoz. Az étrendet heti bontásokban küldöm ki, így a 4 hetes blokkon belül is van mód változtatni, felülírni az eredeti elképzelést.

Keressetek bizalommal, akár táplálkozással, étrendtervezéssel kapcsolatos kérdésekben. (Igény szerint Nudli és Tizedes is részt vesz a konzultáción, emelve annak hangulatát és szakmai színvonalát!)

 

 

Nézd vissza Dana szakmai előadásait:

Dezső Daniella
dietetikus at

Már a BHSE atlétikai szakosztályánál töltött sportéveim alatt felismertem, hogy a pályán nyújtott teljesítményemet hatékonyan tudom növelni megfelelő táplálkozással. Az élsport befejezése után éppen ezért a dietetikusi pályát választottam, ahol az embert rendszerként szemlélve végzem a munkám. Szakterületem a cukorbetegség, inzulinrezisztencia, magas vérnyomás és magas koleszterin megfelelő étrendi kezelése.

HITVALLÁSA:

Dietetikai szemléletem fontos eleme, hogy minden ember más, így nem létezik két ugyanolyan tanácsadás. Célom, hogy az evés, főzés, ételkészítés ne mindennapi teherként jelenjen meg az emberek életében.