fbpx

Single post

Értsd a tudományt: Time to exhaustion (TTE)

Az elmúlt időszak kihagyása után egy olyan érdekes fogalommal indítjuk újra a sorozatot, ami a korábban tárgyalt küszöbértékekhez, legfőképpen az anaerob küszöbhöz, és az ott leadott teljesítmény méréséhez kötődik.

A legutoljára tárgyalt wattmérés egyik új mérőszáma sokat segíthet abban, hogy elszakadhassunk a “nagy könyvben” megírt, előre meghatározott értékek használatától az edzéseink során. Az TTE-t folyamatosan használva, nyomon követhetjük a fejlődésünk ütemét és azt, hogy az edzések egymásra épülő elemei hogyan is befolyásolják a teljesítményünket.

Az anaerob küszöbbel (= laktátküszöb, tejsav küszöb) kapcsolatban említettük már, hogy régi szabály szerint ez az az intenzitás, ahol a szervezet anyagcseréje nagyjából egy órán keresztül egyensúlyi állapotban tud maradni, és nagyobb fáradás/teljesítményromlás nélkül fent tudjuk tartani az adott intenzitást. Ahogy azonban az anaerob küszöbe is mindenkinek máshol van, mind pulzusra, mind a hozzá tartozó tempóra, úgy az anaerob küszöbön végzett munka hossza sem egyenlő senkinél.

Ismétlésként: ez az az intenzitás, ahol annyi laktát és bomlástermék keletkezik, amennyit el is tud bontani a szervezet, így még nem indul meg a bomlástermékek felszaporulása által kiváltott lassulás.

Készülj a következő megmérettetésre ENSPORT-edzéstervvel, akár wattméréssel kiegészítve! (Katt a képre!)

A sok helyen megadott sablon 60 perc környéki időintervallum annak, aki nem túl edzett, irreálisan sok, míg más 70-80 percet is képes mozogni ezen az intenzitáson. Ezt az eltérést próbálták a wattmérésben mérni a TTE ,vagyis Time To Exhaustion (a kimerüléshez, elfáradáshoz szükséges időtartam) megalkotásával. A TTE azt nézi, különböző paramétereket vizsgálva, hogy mennyi ideig tudod fenntartani az anaerob küszöbnek megfeleltethető wattértéket (ezt tempóban is lehet utána használni), vagyis az FTP-t. Ahol időben a leadott teljesítményed ezen az egyensúlyi intenzitáson esni kezd, azt az időtartamot nevezzük Time to Exhaustionnek.

A gyakorlatban biztos átélted már Te is, hogy ha nem vagy formában magadhoz képest, akár tekersz, akár futsz, a laktátküszöböd körül sokkal kevesebbet bírsz edzeni, mint amikor jó állapotban vagy. A jelenség ennek az értéknek a nyilvánvaló változását mutatja. Míg alapozás alatt egy tempóváltás is nehezen teljesíthető, mert a növekvő intenzitás instant fáradást és lassulást okoz, a megfelelő edzések hatására a versenyszezonra már akár egy félmaraton is lefutható az adott magasabb pulzuson. Ismerős, ugye?

Kombinálva tehát a wattmérés és a pulzusmérés előnyeit, már nem csak az az intenzitás mérhető, aminél a szervezeted még nem kezd el savasodni (Laktátküszöb/FTP), de azt az időtartam is pontosan figyelhető, amit ezen a fordulatszámon üzemelni tudsz. Minél jobb formában vagy, a TTE annál hosszabb. Ezek az adatok pedig nagyon fontosak lehetnek az edzéstervezésben: mind az aktuális állapotod meghatározásánál (hogy tudd, mire is kell ráépítened a későbbi edzésmunkát), mind az “építkezés” ütemének megtervezésénél vagy a visszacsatolások elemzésekor.

Szilágyi Tibor
kiemelt futóedző - Ensport | még több infó rólunk

Mások elmondása szerint folyton pörgök. Saját állításom szerint folyton keresem az önfejlesztési lehetőségeket. 12 éve edzősködök, dolgoztam a tatai Nike Futóklubban, az ENSPORT csapatát pedig 2016 óta erősítem.

Edzői hitvallása:

Egy jó edzésterv készítése a test és lélek összhangja. Ezalatt én a biomechanika, sportélettan, edzéselmélet és pszichológia összhangját értem, melyek csak együtt képesek a legtöbbet kihozni egy sportolóból.