

Tóvári Eszter
Eszter az ENSPORT új dietetikusa. Hiába fiatal és pályakezdő, tudása és tapasztalata máris új élettel töltötte meg az étrendeket. Szakértelmet, látásmódját felhasználva fejlesztjük vele a sporttáplálkozás szolgáltatásunkat. Eszterrel együttműködő sportolóink máris imádják lendületét, és friss ötleteit.
Tényleg a reggeli a legfontosabb étkezés? Erre a válaszra a legtöbben igennel válaszolnának, hiszen mindenki ismeri a közmondást: „Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár és vacsorázz úgy, mint egy koldus.” De valójában helytálló ez a közmondás? Tényleg a reggeli a legfontosabb étkezés a nap folyamán? A válasz: Attól függ!
Nem minden reggeli hasznos
Ezt a választ több irányból is megközelíthetjük. Abban szerintem mindenki egyetért, hogy a reggeli elég tág fogalom. Mi is az a reggeli? Hogyan kellene kinéznie? Ahány kultúra annyi szokás, ebből adódóan nyilvánvaló, hogy megoszlanak a vélemények arról, hogy mit is kellene elfogyasztani reggeli gyanánt (pl. a juharszirupos palacsinta, angol reggeli, csokis pehely tejjel). Ezért is merész kijelentés az, hogy általában véve a reggeli a legfontosabb étkezés. Ez így túlságosan leegyszerűsített gondolat. Nem minden reggeli teljes értékű és hasznos a szervezet számára.
Reggeli vagy nem reggeli?

A társadalmat két csoportra lehet bontani: vannak a reggelizők és a nem reggelizők. Persze, mind a két csoportnak szent meggyőződése, hogy az ő életvitele a megfelelő. De kinek van igaza? A válasz ebben az esetben is: Attól függ!
Ha a sportolókat vesszük példaként, egy maraton lefutása előtt igen csak fontosnak vélhető a reggeli, máskülönben szegény sportoló a táv feléig se jutna el, vagy ha mégis valamilyen csoda folytán sikerül teljesítenie a távot, biztos nem a tervezett időn belül.
Ha viszont tegyük fel egy edzés során az a célunk, hogy rávegyük a szervezetet arra, hogy a zsírsavak bontásával biztosítsa a szükséges ATP-t, akkor bizony célszerű a reggelit elkerülni és korgó gyomorral nekiindulna az aznapi edzésnek.
Legyen minőségi!
Összefoglalva tehát a reggeli fontos lehet, ha az jó minőségű és a szervezet számára szükséges alapanyagokból van összeállítva. Vannak azonban olyan helyzetek, napok, amikor a reggeli kihagyása előnyösebb lehet a teljesítményfokozás érdekében.
Ha a napot egy tartalmas és tápláló reggelivel indítanád, az alábbiakban 3 ötletet kapsz tőlem! 😉
Avokádós teljes kiőrlésű pirítós:
Hozzávalók:
- fél avokádó pici só a tetejére
- 2 kisebb szelet teljes kiőrlésű kovászos kenyér
- savanyú káposzta, vagy bármilyen választható zöldség
Tojásrántotta:
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 3 db cherry-paradicsom
- kb 20g feta sajt
Elkészítés:
A tojást kevés olivaolajon, alacsony lángon kezdjük el sütni, de hagyjuk a serpenyőben, mintha palacsintát sütnénk. Majd fordítsuk meg és tegyük a paradicsomot és a sajtot az egyik felére a tojásnak és hajtsuk félbe. Melegítsük így pár percig, salátával vagy bármilyen zöldséggel tálaljuk.
Kakaós hajdinakása:
Kása:
- 56 g hajdina
- 300 ml cukrozatlan szójatej/ vagy sima tej
- 1 evőkanál Holland kakaópor
- 1 evőkanál tahini (elhagyható)
- 1 teáskanál (5 ml) juharszirup/méz plusz még ízlés szerint (elhagyható)
- ¼ tk tiszta vanília kivonat
- ¼ tk őrölt fahéj
- 1 csipetnyi só
Feltétek:
- 1 evőkanál dió , apróra vágva
- ½ evőkanál (8 g) mini étcsokoládé chips (opcionális)
- kb egy marék málna vagy bármilyen választható gyümölcs
Elkészítés:
A hajdinát először száraz serpenyőben, közepes lángon pirítsuk meg 4-5 percig, amíg aranybarna nem lesz, közben folyamatosan kevergessük. Adjuk hozzá a tejet. Forraljuk fel, és fedő alatt főzzük 15 percig, gyakran kevergetve. Ha megfőtt, hozzáadjuk a kakaóport, a tahinit, a juharszirupot, a vaníliát, a fahéjat és a sót. Pár percig kevergessük. Vegyük le a tűzről és fedjük le fedővel. Tálaljuk, tetszés szerint adjunk hozzá feltéteket. Hűtőben, légmentesen záródó edényben tárolva 3 napig eláll.