fbpx

Single post

Pihenj rá! – Ezért fontos az edzések közötti regenerálódás

Ensport specifikus hét

Szilágyi Tibi, kiemelt futóedzőnk ezúttal a regeneráció fontosságáról hozott pár gondolatot. Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy nem csak a terheléstől fejlődsz, a pihenésre is megfelelő mennyiségű és minőségű időt kell fordítanod! Mutatjuk máris, hogy miért.

A legutóbbi bejelentkezés a periodizácóról szólt, ami nem más, mint előre meghatározott céloknak alárendelt, különböző inetenzitású és volumenű terheléses szakaszok és a pihenők szabályozott, tervezett felpítése a végső cél, vagyis a sikeres főverseny elérése érdekében. A legtöbben egy ilyen nyakatekert mondatban amellett, hogy elvesznek (mint néha még én is ? ), csupán a terhelés szóra fókuszálnak, mintha az egész tartalomnak ez lenne a kulcsszava. Holott a varázslat sokszor abban van (és sokan itt csúsznak el amikor nagyon beleélik magukat az edzésbe), amit szinte mindenki hajlamos elfelejteni, vagy legalábbis alábecsül: a pihenésben.

Hagyd beépülni az elvégzett munkát!

A befektetett munka mindig a pihenés alatt jön ki.

A túl lassúnak tűnő fejlődésre, a túlzott fáradtságra vagy a netán alkalmanként ideig-óráig romló teljesítményre pedig nem az a válasz, amit legtöbben pánikból adnának, vagyis hogy tegyünk még rá egy lapáttal, és eddzünk még többet.

Éppen ellenkezőleg. A pihenés jótékony hatásának a mellőzése még a lehető legjobb edzéseket és formát is tönkreteszi, legyél bármily elszánt is.

Ajándékozz sportot! Most szuper áron juthatsz hozzá szolgáltatásainkhoz, ha ajándékutalványként rendeled meg. A részletekért katt a fotóra!

Az edzés és a pihenés kapcsolata, kölcsönhatása majdnem olyan, mint ahogyan a megtanult információ is éjszaka ivódik be az agyba. Ahogy este, amikor alszunk, és azt hisszük, hogy a testünk és agyunk inaktív, megszilárdulnak a napközben hallot információk, ugyanúgy épül be az edzés is este a testbe.

Alvás közben ugyanis fizikai szempontból is aktív és intenzív regeneráló folyamatok zajlanak le bennünk,

amik szükségesek ahhoz, hogy nemcsak egyszerűen üzemelni legyünk képesek másnap, de túl tudjuk teljesíteni a korábbi önmagunkat.

Ami este nagyban lejátszódik bennünk ilyenkor, az olyan, mint kicsiben a rövid pihenők a résztávos edzések alatt. Ha nem lennének a megszabott terjedelmű laza szakaszok az erős futások közé iktatva, az edzés egyre lassabban menne, majd végül idő előtt be kellene fejezni. Így az edzésnek sincs meg a haszna, amiért elkezdted, és még egy pihenőnapot is elszalaszottál. Erre mondják, hogy két szék között a padlón kötöttél ki. Ugye, hogy ismerős és még logikus is?

Mi történik amikor alszol?

  • A lemerített szénhidrát raktárak feltöltődnek
  • Az edzés alatt felhelmozódó bomlástermékeket feldolgozza/elszállítja a szervezet
  • Az izomzatban az edzés során kialakult mikrosérülések gyógyulni kezdenek
  • A hormonális folyamatok révén más regeneráló és felépítő folyamatok is aktivizálódnak
  •  A vegetatív idegrendszer egyensúlya elkezd visszaállni az éber szimpatikus túlsúlyról a regenerációt támogató paraszimpatikus felé
  • Megszilárdulnak a mozgás során használt ideg-izom kapcsolatok (vagyis azok az “útvonalak” amik az agyadból érkező ingereket a megfelelő izomrostokhoz továbbítják), amik a tökéletes mozgáskoordinációhoz, így sérülésmentes és hatékony mozgásforma elsajátításához kellenek.

 

Látszik tehát még egy ilyen rövid és távolról sem teljes felsorolás után is, hogy hány olyan komplex folyamatot mozgósít, vagy aktivál az alvás, amiket semmiképpen nem becsülhetsz alá, ha fejlődni akarsz, mert ezeknek a hiányában a tested képtelen lesz az egyre nagyobb mértékű terhelést elviselni.

Érezd is magad bármilyen keménynek, aludj rá inkább egyet, mielőtt újra edzeni mennél!

 

A rovat korábbi bdejegyzései:

➡️ Edzés periodizáció

➡️ Az izomgörcs, és ami mögötte van

➡️ Intervall edzéstípusok

➡️ Megszakított futások

➡️ Folyamatos futások

➡️ Folyamatos vs. megszakított futások

➡️ Izomrosttípusok és az edzések

➡️ Izomrosttípusok és a laktátszint

➡️ Izomrosttípusok és a futósebesség

➡️ Energiapocsékolás felsőfokon

➡️ Talajfogás, és ami mögötte van

➡️ Futásdinamikai mutatók

➡️ Elasztikus energia

➡️ Mi is az a futógazdaságosság?

➡️ Time to exhaustion (TTE)

➡️ Wattmérés 2. rész

➡️ Wattmérés 1. rész

➡️ Cardiac Drift (felszökő pulzus)

➡️ Laktátküszöb vs. VO2max

➡️ A laktát

➡️ A laktátküszöb

➡️ VO2max

➡️ Zsírégető zóna

➡️ Aerob vs. Anaerob zóna

Szilágyi Tibor
kiemelt futóedző - Ensport | még több infó rólunk

Mások elmondása szerint folyton pörgök. Saját állításom szerint folyton keresem az önfejlesztési lehetőségeket. 12 éve edzősködök, dolgoztam a tatai Nike Futóklubban, az ENSPORT csapatát pedig 2016 óta erősítem.

Edzői hitvallása:

Egy jó edzésterv készítése a test és lélek összhangja. Ezalatt én a biomechanika, sportélettan, edzéselmélet és pszichológia összhangját értem, melyek csak együtt képesek a legtöbbet kihozni egy sportolóból.