fbpx

Single post

Értsd a tudományt: Wattmérés 1. rész

Wattmérés 1. rész

A sok mértékegység és töréspont után következzen egy újabb, egyre népszerűbb, de kicsit más jellegű fogalom, a wattmérés. A két részes leírás első felében a pulzus alapú edzések esetleges hátulütőit járjuk körül, amivel lényegében előkészítjük a talajt a második résznek, ahol azt mutatom be, milyen hiánypótló szerepe is van/lehet a wattmérésnek, ha igazán pontos adatokat szeretnél kapni magadról és a felkészülésedről. Nem nagy titok, hogy ezek egy része a most felvetett problémákkal kapcsolatos.

A wattmérés, ami a kerékpár után a futást is egyre inkább meghódító új mérőszám/rendszer a pulzus helyett a futás közben leadott teljesítményt/munkát veszi alapul az edzések intenzitásának meghatározásában. Hogy miben is más ez, mint a jól megszokott pulzus alapú edzés? Személyre szabni egy edzést a különböző intenzitási zónák meghatározásával lehet. Ennek az alapja manapság a pulzus a legtöbb esetben, és az annak megfeleltethető sebesség. Így tudunk például laktátküszöb körül futni pulzusmérővel, anélkül, hogy egy labort cipelnénk a hátunkon. Viszont ennek a kialakult rendszernek négy hiányossága is van:

1️⃣ A pulzust rengeteg szubjektív tényező befolyásolhatja az adott napon. Ez lehet az előző napi terhelések nagysága, hőmérséklet, hidratáltsági állapot, mentális állapot, de még akár az is, hogy mit vagy mennyit ettél az edzést megelőzően.

2️⃣ Résztávos edzések (vagy fartlek futások) esetén, ahol hirtelen nagy intenzitás váltások vannak, a pulzus késve követi az intenzitásban történő változást, így csak időbeli eltéréssel kapunk információt arról, mit is művelünk valójában a testünkkel. Biztos átélted már azt, amikor résztávozás közben már nem is a gyors szakaszt futod, de még mindig kúszik a pulzusod fölfelé. Ha nézed az edzéseid grafikonját, akkor is látható a jelenség, amikor a sebesség hamarabb kezd el nőni vagy csökkenni, mint maga a pulzus.

3️⃣ Túl rövid erős szakaszok esetén sokszor fel se megy a pulzus annyira, ami a valós intenzitást hitelesen tükrözné. Fartlek futások alatt pl. egy viszonylag magas átlagpulzust produkálsz, de a maximális érték nem tükrözi azt az izomzati munkát, robbanékony elindulást, amit mondjuk a rövid szakaszok alatt végzel. Egyszerűen mert nincs ideje a pulzusnak a megfelelő szintet elérni.

4️⃣ A negyedik, és leginkább érezhető hátránya a pulzusmérésnek, hogy terepen nem sok mindent mond. Nem lehet az edzés intenzitását helyesen meghatározni akkor, amikor felfelé plusz 10-15 ütés, lefelé meg mínusz 10-15 ütés a különbség az átlaghoz képest, miközben úgy érezzük, megszakadunk. Így nem csak az intenzitás mérése nehéz, de az edzés alatti egyenletes intenzitás fenntartása is csorbát szenvedhet.

Hogy hogyan cselezhetőek ki ezek a hátrányok, a következő részből kiderül.

Szilágyi Tibor
kiemelt futóedző at | Website

Mások elmondása szerint folyton pörgök. Saját állításom szerint folyton keresem az önfejlesztési lehetőségeket. 12 éve edzősködök, dolgoztam a tatai Nike Futóklubban, az ENSPORT csapatát pedig 2016 óta erősítem.

Edzői hitvallása:

Egy jó edzésterv készítése a test és lélek összhangja. Ezalatt én a biomechanika, sportélettan, edzéselmélet és pszichológia összhangját értem, melyek csak együtt képesek a legtöbbet kihozni egy sportolóból.