fbpx

Single post

Értsd a tudományt: Zsírégető zóna

A zsírégető zóna

Edzőtermekben, fitnessz anyagokban gyakran hallani erről a kifejezésről. Mítosz vagy valós jelenség? A válasz: igen is, meg nem is.

Sokszor azért ajánlják ezt az edzésintenzitást, mert ez a mértékű terhelés az, ahol a súlyvesztéshez elengedhetetlen zsírégetés a leginkább aktív. Ez mit is jelent? Az előző hétfőn publikált posztban használt fogalmak alapján már tudod: az aerob jellegű energiatermelés az anaerobbal szemben képes zsírt is használni a mozgáshoz szükséges energia előállításához. Ehhez pedig kellően alacsony intenzitás kell.

Mivel azt is tárgyaltuk, hogy külön aerob vagy anaerob energianyerés tisztán nem létezik, csak a kettő eltérő arányú kombinációja, sejthető hogy igazából egzakt zsírégető zónáról sem beszélhetünk. A jelenség lényegében egy átmeneti területen zajlik, melynek a felső részein csökken a felhasznált zsír százaléka, és nő az elégetett szénhidrátok mennyisége, míg az alsóbb régiókban a zsírégetés dominál. De, hogy kinek milyen pulzusig vagy pulzus-százalékig melyik folyamat a domináns, az teljesen egyéni. (Ezt meg tudjuk határozni a teljesítménydiagnosztikával: https://ensport.hu/teljesitmenydiagnosztika/)

A zsírégetés mellett ennek a zónának a fejlesztése azért is fontos versenyszempontból, mert minél hatékonyabban, minél magasabb intenzitáson tudsz még ebben vagy ekörül a zóna körül sportolni, annál tovább tudod fenntartani az intenzitásodat lassulás nélkül. Nem fogy el az üzemanyagod, csak sokkal lassabban, mint magas intenzitáson, ugyanis a zsírraktáraid szinte kimeríthetetlenek.

A zsírégetés hatásfoka/aránya tehát tényleg ezen az alacsony tartományon a legnagyobb (max pulzus 50-70%-a körül), de az elégetett kalóriák össz. mennyisége az intenzívebb tartományokban magasabb. Ennek a nagyobb kalóriamennyiségnek a kisebb zsírszázaléka pedig összességében nagyobb zsírvesztést jelent, mint a kisebb kalóriaérték nagyobb zsírszázaléka. Világos? 😊

Példával: 700Kcal 60%-a, ha annyit égetsz el alacsony intenzitáson, az 420Kcal zsír. Viszont ugyanannyi idő alatt ha 1100Kcalt égetsz el egy kemény edzésen, akkor annak a 40-45%a (csökkent zsír felhasználás) már 440-490Kcal.

Szóval nem csak több kalóriát égetsz el egy résztávos edzés alatt, de ezen felül egy intenzív edzés után a szervezet még tovább is pörög magas fordulatszámon a regenerálódás során, és ilyenkor is a zsírraktárakat használja részben, hogy helyreállítsa a homeosztázist, vagyis a belső egyensúlyt. (Erre való egy felkészült edző, hogy a képességeidhez igazítsa az edzéseket: https://ensport.hu/edzestervezes)

Miért is kell akkor a zsírégető zóna? Azért, mert sokan, akik ismerkednek a különböző állóképességi sportokkal, ezen az intenzitáson tudnak kezdetben végigcsinálni egy-egy teljes edzést, úgy, hogy se sérülés, se kudarcélmény ne érje őket, se az edzés ne legyen túl rövid. Edzettebbeknél pedig ez a regeneráló zóna elsődlegesen. Mi, ezt a zónát itt az ENSPORT-nál E1-nek nevezzük. Itt nem csak fejleszted a zsíranyagcserédet és gyűjtöd kíméletesen a hasznos extra kilométereket, de közben az intenzitás alacsony volta miatt a regenerációdat is gyorsítod.

Szilágyi Tibor
kiemelt futóedző at | Website

Mások elmondása szerint folyton pörgök. Saját állításom szerint folyton keresem az önfejlesztési lehetőségeket. 12 éve edzősködök, dolgoztam a tatai Nike Futóklubban, az ENSPORT csapatát pedig 2016 óta erősítem.

Edzői hitvallása:

Egy jó edzésterv készítése a test és lélek összhangja. Ezalatt én a biomechanika, sportélettan, edzéselmélet és pszichológia összhangját értem, melyek csak együtt képesek a legtöbbet kihozni egy sportolóból.