fbpx

Single post

Sport a koronavírus után – Mikor és hogyan térj vissza, ha megfertőződtél?

A koronavírus (Covid-19) második hulláma hazánkat is súlyosan érinti, egyre több a megbetegedés és sajnos a sportolókat sem kíméli a vírus. Ezzel a cikkel szeretnénk útbaigazítást adni a hobbi és amatőr sportolóknak a covid-fertőzés utáni sportba való visszatéréshez.

350 000 igazolt sportoló mellett legalább ennyien, ha nem többen, sportolnak hazánkban amatőr szinten. A profi atléták jó esetben szoros orvosi ellenőrzés mellett, szigorú protokollt követve térhetnek vissza a sporthoz a fertőzés után (lásd a Sportkórház Covid-protokollja ábrát), viszont a sportszakmai szervezetek ajánlásai nem minden esetben jutnak el a veszélyeztetett hobbisportolókhoz.

Mennyit kell kihagynod? Hogyan és mikor kezdhetsz újra mozogni? Minden covid megbetegedés ugyanolyan? Milyen veszélyei lehetnek annak, ha túl korán kezdünk sportolni?  A kérdések megválaszolásában dr. Sárszegi Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem kardiológia lesz a segítségünkre, aki maga is hosszútávfutó és kerékpáros.

A cikk ebből az 1 órás élő beszélgetsből készült, amit november 17-én sugároztunk az ENSPORT facebook-oldalán. A videóban további hasznos információt is elhangzik, érdemes megnézned!

 

Minden Covid-19 megbetegedés ugyanolyan lefolyású, vagy lehet különbséget tenni?

Az elején fontos kijelenteni; ezt a betegséget komolyan kell venni, akár enyhe, akár komolyabb tünetekkel esünk át rajta.

A megbetegedés lefolyása szempontjából négy típust különböztetünk meg:

  • a tünetmentes,
  • az enyhe,
  • a közepes
  • és a súlyos, kórházi ápolásra szoruló eseteket

 

Tünetmentesség

A tünetmentes covidosok a legszerencsésebbek, hiszen őket nem viseli meg a betegség és semmi tünetet nem okoz, viszont ugyanúgy fertőzhetnek, tehát akár tudtukon kívül továbbadhatják a vírust.

Enyhe lefolyású Covid-fertőzöttség

Enyhe lefolyásról akkor beszélünk,

ha a tünetek, fejfájás, izomfájdalom, rossz közérzet, enyhe hőemelkedés és nátha gyorsan, kevesebb, mint 2 nap alatt elmúlnak.

Ezek annyira általános szimptómák, hogy sokszor eszünkbe se jut, hogy covid is lehet, pláne, ha valaki például eleve fejfájósabb. Specifikusabb tünet a szaglás és ízlelés teljes vagy részleges elvesztése. Enyhe lefolyás esetén a fenti tünetek 1-2 nap alatt elmúlnak, kivéve a szaglás elvesztését, ami tovább is elhúzódhat.

Közepes lefolyású Covid-fertőzöttség

A közepes lefolyású az elhúzódó tünetcsoport a jellemző.

Minden olyan esetben, amikor a tünetek 2 napnál hosszabb ideig észlelhetőek, már közepes lefolyásról beszélünk.

A tünetek ebben az esetben is lehetnek enyhék, a hangsúly az időtartamon van. A köhögés, hőemelkedés, láz, nátha, izomfájdalom, izomfáradtság, fáradékonyság, levertség, rossz közérzet, szaglásvesztés a jellemző tünetegyüttes ebben az esetben is.

 

Mennyit kell kihagyni, ha elkaptuk a vírust?

Aki covid pozitív lett, annak le kell állnia az edzéssel, a lefolyás súlyosságától függetlenül!

A lefolyás súlyosságától függetlenül igaz az is, hogy a terhelést fokozatosan szabad csak emelni és a visszatérést nagyon alacsony intenzitáson kell megkezdeni.

Enyhe lefolyású Covid-fertőzöttség

Enyhe lefolyás esetén a tünetek megjelenésétől számított két hét teljes pihenés javasolt. Még könnyű edzést se végezzünk! Enyhe tünetes amatőr sportoló esetén nem minden esetben szükséges kardiológiai vizsgálat, viszont a visszatérés minden esetben nagyon fokozatos legyen, semmiképp nem szabad a fertőzés előtti magas terhelési szintre visszatérni!

Állóképességi sportolók, tehát triatlonosok, kerékpárosok, hosszútávfutók esetén azonban érdemes kardiológiai vizsgálatot kérni,

hiszen ebben az esetben nagyobb terhelésnek van kitéve a szervezet, mint egy hobbikocogó esetén.

Közepes lefoláysú Covid-fertőzöttség

A közepes rizikócsoport esetén a tünetek intenzitásától függ, hogy mennyit kell kihagyni, ez 2-4 hét lehet. Ennél a csoportnál egyértelműen sportorvosi vagy sportkardiológiai vizsgálat szükséges a sporthoz való biztonságos visszatéréshez. Ha visszatérés után tüneteket észlelünk, akkor egy újabb kardiológiai vizsgálatra lesz szükség.

Súlyos lefolyású Covid-fertőzöttség

A súlyos esetek kórházi ellátásra szorulnak. A leggyakoribb probléma a tüdőgyulladás, akinél ez igazolódik, az minimum három hónapos eltiltásra számíthat. A súlyos esetekben sajnos olyan lassú a felépülés, hogy nem is érez az illető vágyat arra, hogy sportoljon.

Ha pozitív a teszted, 2 hétre minimum szükséges szüneteltetni a sportolást!

 

Melyek a leggyakoribb szövődmények és milyen vizsgálatokat érdemes elvégezni, mielőtt újrakezdjük az edzést?

A covid-dal kórházba kerülő betegek 30-40 százalékánál alakulnak ki kardiológiai problémák.

A leggyakoribb szövődmény a szívizom, illetve a szívburok gyulladás. A legfontosabb az EKG és a szívultrahang. Laborvizsgálattal kimutatható a troponin szint, ami a szívizomgyulladás indikátora. A közepes rizikócsoportba tartozóknak erősen javasoltak ezek a vizsgálatok. Ha a fentiek nem mutatnak eltérést, akkor állóképességi sportolóknak javasolt egy terheléses EKG is.

 

Miért veszélyes a szívizomgyulladás?

A szívizomgyulladás esetén egy hegszövet alakulhat ki a gyulladás helyén. Ezek a hegek olyan rosszindulatú ritmuszavarokat generálhatnak, ami edzés közben eszméletvesztéshez vagy akár szívmegálláshoz is vezethet. Ezért kell ezt a betegséget nagyon komolyan venni, mert ha elbagatellizáljuk, könnynek kerülhetünk életveszélyes állapotba sportolás közben.

A covid-dal kórházba kerülő betegek 30-40 százalékánál alakulnak ki kardiológiai problémák.

 

Mikor tekinthető valaki gyógyultnak?

Negatív teszt esetén. Ha a sportoló már nem tünetes, de pozitív a tesztje, akkor se kezdje még el a sportolást; ebben az esetben őt még úgy kell kezelni, mintha tünetes lenne.

 

Ha néhány mondatban kellene üzenni a koronavírus-fertőzésen átesett amatőr sportolóknak, mit mondana?

Vegyék komolyan a betegséget!

A tünetek súlyosságától függetlenül álljanak le az edzéssel és tartsanak teljes pihenőt. Közepes erősségű tünetek esetén csak akkor kezdjék újra a sportolást, ha az EKG és a szívultrahang nem mutat ki semmi rendellenességet. A lefolyás súlyosságától függetlenül a terhelést fokozatosan szabad csak emelni és a visszatérést nagyon alacsony intenzitáson kell megkezdeni.

(A cikk más felületen való publikálása esetén kattintható forrásmegjelölést kérünk az ensport.hu-ra.)