fbpx

Single post

Értsd a tudományt: Megszakított futások

Értsd a tudományt rovatunk mai fejezetében azt mutatjuk meg, hogy a megszakításos futóedzések alatt pontosan mit értünk. Ezekkel az edzésekkel valószínűleg már találkoztál, ha edző írja a futóedzéseidet.

A legutóbb részletesen bemutatott folyamatos futásoknak gyökeresen ellentéte ez a csoport. Míg azok a futások a versenyek jellegét imitálják jobban, vagyis azt, hogy egyben futod le az edzés távját különböző, általában alacsony és közepes intenzitáson, ritkán közelítve meg az anaerob küszöbödet, addig a szakaszos edzések a célversenyednél jóval magasabb intenzitású/magasabb sebességű, tervezett pihenőkkel megszakított futások. Ezekre az edzésekre mondják, hogy versenyspecifikusak, mert a versenyedhez szükséges képességeket speciálisan fejlesztik. Ezért a megszakításos futásokból egyre többet találsz a legtöbb edzéstervben, ahogy közeledsz a fő versenyedhez. Persze túlzásba nem szabad esni, mert ha heti 1-2 ilyen jellegű futásnál több van a repertoárodban, nem csak a sérülés kockázata nő meg, de a nem megfelelő regeneráció miatt a szükséges intenzitást sem tudod fenntartani. Itt pedig pont ez a lényeg.

A versenyspecifikusság jelenthet gyorsaságot/robbanékonyságot vagy éppen erőt azoknál, akik terepen futnak, vagy épp a magas tejsavszint elviselésének képességét (laktáttolerancia), és még sorolhatnánk mennyi sokszor elhanyagolt, de a versenyeken kulcsfontosságú képességet. Ezeket a speciális erősségeket segítenek az ilyen jellegű edzések fejleszteni úgy, hogy a megszokott folyamatos edzésektől elérhetően jóval nagyobb terhelést nyújtanak a rövidebb kemény szakaszok alatt, ezzel váltva ki a szükséges adaptációt.

Ebben a csoportban névre annyi fajta edzést nem különböztethetünk, mint tettük azt az előző esetben. Egyszerűen résztávos vagy intervallos edzésnek hívhatjuk őket. Ennek ellenére a variációs lehetőségek száma meghaladja a folyamatos futásokét. A kemény szakaszok hosszának, ismétlésszámának és sebességének, valamint a pihenők a hosszának és intenzitásának (teljes pihenőtől a mérsékelt kocogásig) céljainknak megfelelően az állóképességtől a maximális sebességig bármit tudunk fejleszteni. Ezek mellett a magasabb intenzitás járulékos hozadéka a gazdaságosabb futóstílus begyakorlása, a magasabb lépésfrekvencia elsajátítása és a mentális felkészülés a nagyobb sebességek megszokásához.

Se a folyamatos se a megszakításos módszer nem képzelhető el azonban önmagában egy sikeres felkészülés során. Mindkettő előnyeit ki kell használnod kombinálva, ha optimálisan akarsz fejlődni. Az edzések  pedig ördögi körökben kapcsolódnak össze a fejlesztésben. Míg a folyamatos futások a kellő alapot teremtik meg, hogy elviseld a verseny teljes terhelését, és a későbbi résztávos edzések igénybevételét is, addig a megszakításos futások ezekre az alapokra építik a speciálisabb képességeket, amelyek a jobb verseny eredményekhez kellenek, miközben még gazdaságosabbá és gyorsabbá teszik a folyamatos futásaidat is.

A rovat korábbi részei:

➡️ Folyamatos futások

➡️ Folyamatos vs. megszakított futások

➡️ Izomrosttípusok és az edzések

➡️ Izomrosttípusok és a laktátszint

➡️ Izomrosttípusok és a futósebesség

➡️ Energiapocsékolás felsőfokon

➡️ Talajfogás, és ami mögötte van

➡️ Futásdinamikai mutatók

➡️ Elasztikus energia

➡️ Mi is az a futógazdaságosság?

➡️ Time to exhaustion (TTE)

➡️ Wattmérés 2. rész

➡️ Wattmérés 1. rész

➡️ Cardiac Drift (felszökő pulzus)

➡️ Laktátküszöb vs. VO2max

➡️ A laktát

➡️ A laktátküszöb

➡️ VO2max

➡️ Zsírégető zóna

➡️ Aerob vs. Anaerob zóna

Szilágyi Tibor
kiemelt futóedző - Ensport | még több infó rólunk

Mások elmondása szerint folyton pörgök. Saját állításom szerint folyton keresem az önfejlesztési lehetőségeket. 12 éve edzősködök, dolgoztam a tatai Nike Futóklubban, az ENSPORT csapatát pedig 2016 óta erősítem.

Edzői hitvallása:

Egy jó edzésterv készítése a test és lélek összhangja. Ezalatt én a biomechanika, sportélettan, edzéselmélet és pszichológia összhangját értem, melyek csak együtt képesek a legtöbbet kihozni egy sportolóból.