fbpx

Single post

5+1 hasznos gyakorlati tipp a TrainingPeakshez

Ezeket a tippeket mindenképpen érdemes megfogadnod, ha a TraingPeaks programmal és az online coachinggal még csak ismerkedsz.

Először is, érdemes tisztázni, hogy mi az a TrainingPeaks, hátha valaki most találkozik vele először. Nagyon röviden összefoglalva egy naptárfelület, amire ha edzővel készülsz, akkor Ő fel tudja tölteni az edzéseidet, Te pedig összeszinkronizálva az óráddal le- és fel tudod tölteni az edzésadatokat. Ha ez megtörtént, akkor az edződ rengeteg adatot lát, amivel később tovább tud dolgozni az edzésed értékelése és tervezése során. Ezen kívül itt tudtok kommunikálni is egy-egy edzéshez kapcsolódóan. Ha ennél részletesebben érdekel, ezt a cikkünket olvasd el!

A következőkben 5 gyakorlati tippet mutatok be, amelyek arra szolgálnak, hogy segítsék a közös munkát, hogy a kezdeti esetleges nehézségeket áthidalva könnyedén tudd használni Te is ezt a klassz programot.

1️⃣ Ne szokj rá, hogy Te írod be a zónáidat vagy átírogatsz adatokat, ha van edződ

Elég kellemetlen tud lenni, ha az edződ által beírt adatokat (pl. pulzuszónák) felülírod és erről nem is szólsz neki. Ez azért problémás, mert a következő kiírt edzést átírja a program az új zónák szerint, így lehet, hogy alulterhel az edzés vagy épp ellenkezőleg, alig tudod tartani majd a tempót.

2️⃣ Ne húzogasd át az edzésnapokat

Az edzések egymásra épülnek és habár előfordulhat, hogy csúsztatható egy-egy edzés vagy cserélhető egy másikkal, ezt bízd arra a szakemberre, akit megbíztál az edzéseid tervezésével. Mi az Ensportnál hét közben is szívesen segítünk abban, hogy érdemes módosítani, változatatni az edzéseiden, ha valami miatt nem tudod megcsinálni. Néha egyszerűen ki kell hagyni az edzést ilyenkor és kifejezetten káros lehet, ha feltorlódnak megterhelőbb edzések például. Ez akár sérüléshez is vezethet.

Az edzések ütemezése a Training Peaksen

3️⃣ Nézd az edződ kommentjeit, Te is kommentelj, jelezz vissza folyamatosan

Az adatok sok mindent megmutatnak nekünk, edzőknek az adott edzésedről, de vannak dolgok, amiket csak Te tudsz, Te érzel. Például, ha betegnek érezted magadat, megkergetett egy kutya stb. ezek mind információértékkel bírnak egy edzőnek, amit figyelembe kell vennie az edzésed értékelésénél. Jó esetben az edző is értékeli írásban (amennyire indokolt) az edzésedet, tanácsokat adhat a jövőbeli hasonló edzés kivitelezésére stb.

4️⃣ Időben töltsd fel az edzéseidet, időben kommentelj

Értelemszerűen az edződ nem nézi vissza a több héttel korábbi edzéseidet, hátha írtál Neki valamit. A legegyszerűbb azonnal leírni, hogy hogyan érezted magadat az edzésen. Ha ezt szokássá alakítod, biztosan nem felejted el.

5️⃣ Nézegesd a színeket

Biztosan észrevetted, hogy ha lement egy edzéshét a szürke négyzetekből szép színes lesz. A kedvencünk a zöld szín :). Ez azt jelenti, hogy az edzést megcsináltad úgy, ahogy ki volt írva. Ha sárga, akkor járhat egy kis ejnye-bejnye az edződtől, mert ez azt jelenti, hogy az edzésed valamelyik eleme (pl. táv, tempó, pulzusérték) a kért értéktől egy bizonyos tűréshatáron kívül esik. Ha piros az edzés, akkor nem teljesült vagy jelentősen eltért a megadottól.

➕1️⃣ Egyéb adatok

A Trainingpeaks fiókodat összekötheted pl. a Myfitnesspal fiókoddal, így itt is megjelenik a napi bevitt kalória (makrók is), de HRV-t, nőknél menstruációs ciklust stb. is felvihetsz. Ezek mind remek információértékkel bírnak az aktuális edzéstervezéshez és érdemes visszanézni, hogy pl. melyek a számodra optimális feltételek egy jól sikerült versenyhez/edzéshez vagy éppen mi lehet az oka egy-egy kudarcnak.

Kapcsolódó tartalmak:

➡️ 5 érv az online edzéstervezés mellett

➡️ 8+1 jel, hogy nem a megfelelő edzővel dolgozol

➡️ 7+1 jel, hogy saját magad ellensége vagy

➡️ 5 hiba, amibe minden kezdő belefut

Mag Erika
futóedző, laborasszisztens - ENSPORT | még több infó rólunk

Az ENSPORT előtt szociális területeken dolgoztam, az edzői hivatást is segítő foglalkozásnak tekintem. Szerintem sokkal többről szól ez a munka, mint a sportolók fizikai állapotának javítása. Igyekszem minden tudásomat és intuíciómat beleadni abba, hogy minden általam felkészített sportolónak segíthessek megvalósítani a céljait.