fbpx

Single post

A túledzésről: Igaz vagy hamis?

Mik a túledzés jelei, milyen tévhitek övezik és mi adhat okot félreértésre? Igaz-hamis a túledzésről.

A sportolók (és az edzők) rémálma a túledzés, amiből akár több hónap is lehet kikecmeregni. Fontos, hogy sportolóként jól ismerjük a testünket és megtanuljuk, hogy adott helyzetben milyen reakcióra számíthatunk és mi az, ami esetleg szokatlan és figyelmet igényel.

1️⃣ Ha kialakult túledzés, akkor az egyetlen megoldás a teljes leállás. A túledzésből kijönni több hónap is lehet.

Ez az állítás: igaz

A túledzésnek alapvetően két típusa van; az akut (szimpatikus vagy basedovoid) és a krónikus (krónikus/addisonoid). Az utóbbi sokkal gyakoribb, ráadásul az akut is átcsaphat krónikusba. A tünetek komplexek és összetettek: élettani, pszichológiai, immunológiai és biokémiai jelei is vannak, éppen ezért szükséges sok idő ahhoz, hogy kilábaljunk belőle.

A túledzés néhány tünete, amit te is észlelhetsz magadon:

 • Indokolatlan teljesítménycsökkenés (változatlan edzésmennyiség mellett)
 • Csökkent terheléstolerancia
 • Vérnyomás változás
 • Pulzusszám változás (nyugalmi, terheléses – lehet magasabb és alacsonyabb is a szokásosnál, restitúciós (terhelés utáni) – ez általában lassabb)
 • Érzékenység egyes betegségekre (megfázás)
 • Egynapos megfázás (one-day colds)
 • Herpesz megjelenése
 • Általános rosszkedv
 • Érzelmi instabilitás
 • Koncentrációs képesség csökken
 • Ingerlékenység

 

2️⃣ A túlterhelés és a túledzés ugyanaz

Ez az állítás: hamis

A túlterhelés hatására az edzésterhelés eredményeként rövid ideig tartó (néhány napig, vagy maximum egy-két hétig) teljesítménycsökkenés jön létre, majd a regenerációnak teret adva léterjön a szuperkompenzáció (vagyis a fejlődés – lásd: beágyazott videó). A túlterhelés lehet tudatos edzői döntés is, kutatások szerint egyes sportolóknál nagyon beválhat ez a módszer.

Túledzettség az edzésterhelés eredményeként hosszú ideig tartó (néhány hét, sőt hónap) teljesítmény csökkenés jön létre. A szervezet egészét érintő folyamatról van szó. A túledzettség tehát hosszútávú teljesítményromlást idéz elő.

3️⃣ Amatőr hobbisportolóként nem kell tartani a túledzéstől, mert az csak a profikat fenyegeti

Ez az állítás: hamis

Amatőr sportoló is kerülhet túledzésbe, sőt, talán könnyebben is, mint egy profi, hiszen egy kezdő futó kevésbé ismeri a teste jelzései és a saját határaival sincs tisztában. Pláne igaz ez, ha teljesen kezdőként, edző nélkül kezdünk el “ész nélkül” edzeni, vagy egy hosszabb versenyre készülni, a fokozatosság elvét figyelmen kívül hagyva.

4️⃣ Ha edzővel dolgozol, elkerülheted a túledzést

Ez az állítás: igaz is és hamis is

Ha edzővel dolgozol, akkor kisebb az esély arra, hogy túledzésbe kerülj, de nagyon fontos, hogy adj folyamatos visszajelzést az edződnek arról, hogyan érzed magad (a TrainingPeaksben a metrics például tökéletes eszköz erre).

Ha pihenőnapot, vagy könnyebb hetet kapsz, azt mindig tartsd be, ne menj ki titokban edzeni, mert a kontrollálatlan túlterhelésének túledzés lehet a vége és az edzésterv úgy van felépítve, hogy optimális legyen a terhelés. Ahhoz, hogy az edződ jól tudja felmérni a terhelhetőségedet, fontos, hogy pontosan kövesd az edzéstervet, még akkor is éppen pihenőnap van benne.

Kérdésed van ezzel a témával, vagy egyébbel kapcsolatban? Használd ki az ingyenes konzultáció lehetőségét, és beszélj az egyik edzőnkkel 😉 https://ensport.hu/online-konzultacio/

Ensport edzéstervezés

Ha úgy érzed nem megy egyedül, és szakértő segítségre van szükséged, regisztrálj hozzánk edzéstervezésre. A részletekért katt a fenti fotóra!