fbpx

Single post

Hengereld le magad! – Mikor és mire jó az SMR henger?

Manapság nagyon népszerű a masszázshenger (hivatalos nevén: SMR henger), különböző triggerpont terápiás eszközök (labda, duplalabda) használata. Van, aki szereti, van aki nem, van aki használja, van aki nem. Na de miért és mikor jó? Ezt magyarázzuk el ebben a cikkben.

Az SMR henger funkciója egy önmasszázs biztosítása. A masszázs segítségével tudod fokozni a vérkeringést az egyes izomokban, izomcsoportokban. Ez a keringésfokozás pozitívan hat az izmok lazítására, regenerációra, a fájdalmak csökkentésére és ezek által a sérülések megelőzésére is.

Hogyan működik az SMR henger?

A henger működésének megértéséhez bele kell mennünk az izom felépítésébe. Izmainkat izompólya veszi körbe, ezt úgy lehet elképzelni mint a csirkehúst is körülvevő fehér hártyát. Ez maga az izompólya (fascia). Ebben találhatóak a kis filamentumok az aktin és miozin, melyek a izom legkisebb egységét, a szarkomert alkotját.

Normál esetben ezek húzódnak össze és ernyednek el, azonban ha a fascia túl kötött nem tud megvalósulni megfelelően a kontrakció.

Tehát az izompólya rugalmassága befolyásolja,  a hajlékonyságot és az ízületi mozgásterjedelmet.

Kutatások azt mutatják, hogy SMR henger használatával az izompólya jóval rugalmasabbá válik, úgy, hogy nem rontja az izom teljesítményét (1), ugyanakkor további kutatások szükségesek ahhoz, hogy egyértelműen kijelenthessük: közvetlen hatással van a teljesítményre és a regenerációra.

Edzés előtti hengerezés

A hatásából kifolyólag nagyon hasznos eszköze a bemelegítésnek. Futás, erősítés, bringa, bármelyik edzés előtt használhatod. Ilyenkor amire érdemes odafigyelni, hogy nem cél az izmok teljes lazítása, csak a vérkeringés fokozása, azaz nem kell hosszú ideig időznöd egy izmon, nagyon erősen a trigger pontokat, fájdalmas izomcsomókat kilazítanod. Ezzel már részben felkészíted az izomzatodat, fellazítod a fasciákat, aminek következtében hatékonyabban tudod elvégezni a gyakorlatokat.

⚠️ ENSPORT-tipp: Rövid ideig alkalmazd bemelegítéshez!

Edzés utáni hengerezés

Edzés utáni hengerezés a levezetés részeként nagyon jól beépíthető. A megfeszült izmoknak segít ellazulni, visszanyerni eredeti hosszukat. Ebben az esetben érdemes több időt a megdolgoztatott, jobban igénybe vett izmokon eltölteni.

⚠️ ENSPORT-tipp: Hosszabb ideig alkalmazd levezetéshez!

Fájdalomküszöb

Van, hogy a hengerezés nem a legkellemesebb, de nagyon nagy fájdalmat nem érdemes saját magunknak okozni vele. 10-es skálán soha ne legyen a fádalom nagyobb egy 7-8-nál. Ha magasabb érétékekbe belecsúszol, akkor már ellentétes hatást érsz el: az izom inkább megfeszül, befeszül, minthogy ellazulna és akár sérüléseket (gyulladásokat) is okozhatsz vele.

A fájdalom mértékét nagyon jól tudod kontrollálni, azzal, hogy mennyi testsúlyt engedsz a hengerre. Karral-lábbal megtámaszkodva fokozatosan tudod ezt adagolni. Mindenképp figyelni kell, hogy az izom, amin átgördülsz legyen ellazítva.

⚠️ ENSPORT-tipp: Érdemes kezdetben az izom teljes hosszán végig gördülni, majd, ha megvannak a fájdalmas területek akkor óvatosan ezen a ponton és környező részeken hosszabban elidőzni (fájdalom határig). Zárásként szintén fontos végig gördülni az izom teljes hosszán.

Előzd meg a sérüléseket!

A henger nagyon jó kiegészítése az edzésnek, de azt ne felejtsétek, hogy a nyújtást nem helyettesíti! Ha ennél több információra van szükséged, szeretettel látunk futás mozgáselemzésen vagy mobility trainingen, ahol személyre szabott tanácsokat kaphatsz gyógytornászainktól, amivel jelentősen javíthatod a mobilitásodat!

⚠️ ENSPORT-tipp: Az SMR henger használata nem ajánlott csontritkulás, cukorbetegség, magas vérnyomás betegség (a gyógyszerrel beállított vérnyomás nem számít kizáró oknak) és véralvadásgátló szedése esetén sem. Vissszér problémák (mélyvénás tágulat), terhesség esetén sem javasolt használni, illetve idős korban fokozott óvatossággal érdemes alkalmazni az eszközt.