Tóvári Eszter
Eszter az ENSPORT új dietetikusa. Hiába fiatal és pályakezdő, tudása és tapasztalata máris új élettel töltötte meg az étrendeket. Szakértelmet, látásmódját felhasználva fejlesztjük vele a sporttáplálkozás szolgáltatásunkat. Eszterrel együttműködő sportolóink máris imádják lendületét, és friss ötleteit.
Biztos sokan gondolnak ilyenkor arra a sztereotípiára, miszerint a dietetikusoknál tuti a karácsony is csak az egészséges ételekről szól. Szerintem nem. Persze nem beszélhetek mindenki nevében, de úgy gondolom, a többség így van vele.
A karácsony arról szól, hogy találkozunk a szeretteinkkel, megajándékozzuk egymást, és közösen elfogyasztunk egy finom ebédet vagy vacsorát, a desszert és egy csésze kávé mellett pedig hosszasan elbeszélgetünk az élet nagy dolgairól. Nem kell megszorításokról szólnia, ha bejglit szeretnénk enni, együnk! Egyedül a mértékekre kell figyelni.
Ha vendégként érkezünk a vacsorára, beszélgetés közben igyekezzünk azért a testünkre is hallgatni. Ha a jóllakottság érzetünk kb 70-80%-on van akkor valószínűleg eleget ettünk (100%-os már a túlevésnek számít, ha már feszít a gyomor, ki kell engedni az övet stb). Ha a jóllakottságunk ellenére unszolnak, hogy még együnk merjünk LELKIISMERET-FURDALÁS NÉLKÜL nemet mondani. A terülj-terülj asztalkáról köretként, ha lehet, válogassunk a zöldségek közül. És ne felejtsd még desszert is vár rád, így ne edd túl magad a főfogással! Sajnos a hiedelemmel szemben az édesség nem megy másik raktárba. 🙂
Vendéglátóként/házigazdaként a menü összeállításában figyelj arra, hogy tartalmazzon minél több zöldséget, a húsok közül válassz soványabb hústermékeket, halat. Ne a mennyiségre fókuszálj, inkább a minőségre. Nem attól leszünk jó házigazdák, ha minél több maradékot halmozunk fel. Legyen inkább valami egyszerű, de különleges fogás, ha meg akarjuk valamivel lepni a vendégeinket.
Hoztam pár receptötletet, mert úgy gondolom, hogy a köretek megválasztásával a legkönnyebb a menüt kicsit egészségesebbé és egyben különlegessé varázsolni.
Céklasaláta
Nem kell semmi más hozzá csak: cékla, só, bors, ételecet, pici víz, vöröshagyma. A céklát puhára főzzük, felkockázzuk és egy serpenyőben kissé megpirítjuk. A hagymát nagyon-nagyon apróra vágjuk, és a maradék hozzávalóval együtt készítünk egy öntetet. Az arányokat ízlés szerint választjuk meg, és akár egy kis dióval is megspékelheted az ízélményt.
Krumplipüré helyett, vöröslenycsepüré
A vörös lencsét alaposan mosd meg, majd szűrd le. A sárgarépát hámozd meg, vágd karikákra, majd a lencsével és a fokhagymával együtt tedd egy lábosba. Öntsd fel annyi vízzel, hogy bőségesen ellepjen mindent. Ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval, és főzd puhára forrástól számítva körülbelül 15 perc alatt. Ha kész, szűrd le, és csepegtesd le. Pürésítsd botmixerrel, önts hozzá annyi kókusztejet, hogy selymes és krémes legyen, majd jól keverd össze. Kóstold meg, ha kell, dobj még hozzá fűszert.
Hajdinasaláta
Egy nagyobb fazékban hevíts fel egy evőkanálnyi olívaolajat, ehhez add hozzá a hajdinát, amit addig keverj, míg az olaj bevonja, hagyd így főni 1-2 percig. Add hozzá a hagymát, a sárgarépát, ezt is keverd össze, és főzd addig, míg a hagyma aranyszínűvé válik. Ízlés szerint adj hozzá sót és borsot, ezután öntsd hozzá a forrásban lévő vizet. Fedd le, majd állítsd alacsonyabb fokozatra a főzőlapot, és párold 15 percig, eddigre a hajdina teljesen megpuhul, és a folyadékot felszívja. Egy külön serpenyőben egy evőkanálnyi olívaolajon pirítsd meg a gombát. Tálaláskor a hajdinához keverd hozzá a petrezselyemmel együtt. Melegen vagy hidegen is fogyasztható.
És végül, de nem utolsó sorban, egy desszert (nálunk ez lesz idén):
Toboz sütemény
Az alapot én egy általam újragondolt kókuszgolyó recept alapján csinálom, háztartási keksz helyett zabpehellyel, hogy a gluténérzékenyek is élvezhessék ezt a finomságot. A zabpelyhet finomra darálom, de nem túl finomra épp csak párat forogjon a gépben. Összekeverem ízlés szerint a kakaóval, kókuszreszelékkel, kevés cukorral (vagy cukorhelyettesítővel), és a frissen lefőzött kávéval. Ízlés szerint egy kevés tejet vagy növényi tejet is rakhatunk hozzá. Egy jól formálható masszát kell kapnunk, kicsit állni hagyjuk, mert a zab elég sok folyadékot fel tud venni. Majd megpróbálunk apró tobozformákat „gyártani”. Végül Chocapic-kal díszítjük és porcukorral meghintjük.
A karácsony szóljon a családunkról és az egymás iránt érzett szeretetünkről. Hiszen hamarosan eljön az újévi fogadalmak ideje is! Legyen az egyik az életmódváltás, amiben januártól én is a segítségedre tudok lenni az ENSPORT-nál.
A képek pusztán illusztrációk.