fbpx

Single post

Garmin pulzuspánt-választó

Ha futó- kerékpár- vagy triatlonedzővel szeretnél dolgozni online rendszerben, az első dolog, amit kérni fog, hogy legyen egy sportórád a hozzá kompatibilis pulzuspánttal. Sokszor megkapjuk azt a kérdést, hogy mégis milyen pántot érdemes vásárolni? Ezzel a cikkel ebben a döntésben szeretnénk segíteni.

Több márka is megtalálható a piacon, melyek közül három sportóra (nem okosóra, az más kategória!) emelkedik ki igazán a mezőnyből, melyekről minden bizonnyal már hallottál: a Polar, a Suunto és a Garmin. Mi utóbbit javasoljuk mindenki számára, hiszen a széles termékpaletta mellett a hazai márkaképviselete és szervizháttere is – túlzás nélkül állíthatjuk-  ennek a márkának a legjobb.

Így cserélj elemet a Garmin-pántban

Miért fontos, hogy legyen egy megfelelő sportóránk a hozzá tartozó pulzuspánttal? Azért mert adatokat szükséges szolgáltatni az edzőnek, aki szoftverek segítségével tudja értékelni a munkádat, hiszen nincs ott melletted, nem látja, hogy mit történik az edzésed során. Ha ezek az adatok hibásak, feleslegesen edzettél!

Persze adódhat a kérdés, hogy miért szükséges pulzuspánt, ha a komolyabb sportórákba már csuklón mérő pulzusszenzort is építenek? Nos, a echnológia sajátossága, hogy kevésbé gyors reagálású, mint az elektronikus alapú mellkaspántos mérés, ezért gyors pulzusváltozással járó edzéseknél (pl. résztávos futások) nem minden esetben lesz tökéletes az általa szolgáltatott adat. Ezért ajánljuk mindenkinek azt, hogy mindenképpen legyen egy jó pulzuspánt!

Az alábbiakban a Garmin által kínált pulzuspántokról lesz szó.

Garmin HRM-DUAL

A jelenleg forgalmazott alap pulzuspánt, amely ANT+ és Bluetooth technológián is kommunikál. A korábbi Garmin órák csak az ANT+ kommunikációt ismerték, az újabbak egy része már mindkettőt. A mobiltelefonok nagyrészt a Bluetooth kommunikációra alkalmasak. Ez a Dual pánt ebben a formában igen sokrétűen alkalmazható, akár sok éves Garmin órához, napjainkban is futó modellhez, vagy mobiltelefonos alkalmazáshoz szeretnénk használni.

Viszont nem szolgáltat futódinamikai adatokat, ami fontos érték manapság már az edzőknek. Nagy előnye ennek a konstrukciónak, hogy a fejegység a pánt részről lepattintható, így maga a pánt része lecserélhető annak elhasználódása esetén. Ez a belépő szint, ezért sok funkció kimarad belőle.

 • Akiknek javasoljuk: kezdőknek, árérzékenyeknek
 • Előnye: Óra nélkül közvetlenül mobiltelefonnal is pároshítható
 • Ára: 26.900Ft

Garmin HRM-RUN

Kifejezetten futók számára kifejlesztett pánt, amely a pulzus mellett valós időben továbbítja az órára a futódinamika adatokat is (ezekről az infókról alább találsz összefoglalót egy keretes részben). Ezek az adatok fontos információkat szoláltatnak a tempó és a pulzus mellett, így az edző is több adathoz hozzájut, ezáltal pedig szélesebb skálán tudja értékelni a munkád, akár sérüléseket is előre jelezhet, ha az edző érti az adatok mögötti összefüggéseket.

Rossz hír, hogy ezt a pántot a Garmin hamarosan kivezeti a kínálatából, így a készletek kiürülésével nem lesz a jövőben elérhető!

 • Akiknek ajánljuk: futóknak
 • Ára: 30.900Ft

Garmin HRM TRI + SWIM bundle

Kialakításában és a futással kapcsolatos adatok kezelésében megegyezik a HRM-Runnal. Tudását tekintve annyiban több, hogy belső memóriájának köszönhetően úszás közben is képes a pulzusadatok rögzítésére. Mivel víz alatt a rádióátvitel nem működik, úszás közben valós idejű pulzuskövetésre nincs lehetőség, a pulzusadatok az edzés lezárását követően kerülnek átküldésre a pántról az óra irányába.

Ez a pánt leginkább triatlonhoz került kifejlesztésre: a nyílt vízi úszás után a kerékpár és futás szakaszokon, így a különféle pántok cserélgetése nélkül rögzíthető az edzés. Medencés úszásra korlátozottan ajánlott, mivel a pánt anyaga nincs felkészítve a medence vegyszereire. Ha mégis medencében használjuk, edzés után alapos öblítés javasolt. Ugyanez a helyzet a sós vízben történő használat után.

 

A Garmin pántok által mért futásdinamikai adatok:

 • Függőleges oszcilláció — annak mértéke, hogy mennyire „pattogsz” futásod során; törzsed függőleges kilengését mutatja centiméterben minden lépésnél
 • Talajérintési idő — az az idő, amit lábad a talajon tölt a lépések során (milliszekundumban mérve)
 • Talajérintési egyensúly — megmutatja, hogy a bal és jobb lábad milyen arányban érinti a talajt (százalékban mérve); például 53,2 százalék balra mutató nyíllal, azt jelenti, hogy bal lábad többet töltött a talajon
 • Lépéshossz — a lépéseidnek hossza méterben kijelezve
 • Függőleges arány — s futási hatékonyság mérésére szolgál. Elosztja a függőleges kilengést a lépéshosszal, majd százalékban kifejezve jeleníti meg az arányt. A lépéshossz a futás előnyét biztosítja (vízszintes mozgás), a függőleges kilengés pedig egy energiaköltség (függőleges mozgás), így az alacsonyabb függőleges arány kis költséggel elérhető nagy előnyt jelent.

 

A HRM-Swim (a fotón a világoskék) pántot medencés úszáshoz fejlesztették ki. Minden fontos adatot eltárol, akár a HRM Tri pánt, csak ennek a szíjnak a kialakítása más: nem csúszik el a testen úszás közben a szilikonozott belső kialakításának köszönhetően, valamint anyaga a többi szívritmus jeladóval ellentétben ellenáll a medencében használatos tisztítószereknek.

 • Akiknek ajánljuk: triatlonosoknak
 • Előnye: Egy csomagban is megveheted mindkét pántot
 • A két pánt ára együtt: 74.900 Ft

Garmin HRM PRO

A Garmin legújabb fejlesztése, amely nem csak az ANT+ kommunikációs protokollt ismeri, hanem a Bluetootht is. Ha tehát mobiltelefonnal, vagy egy Tacx kerékpáros trénerrel együttműködve notebokkal szeretnéd összehangolni, akkor ez a pánt lesz a mindent tudó megoldás. Természetesen futódinamikai adatokat is szolgáltat. Nagy előnye, hogy belső memóriája miatt az adatokat képes akkor is tárolni, ha az óra nincs a közelben, és ezeket az edzés végén egy szinkronizálást követően elküldi az órára, az óra pedig a Garmin Connectbe összerakja az edzésnaplódat.

 • Akiknek ajánljuk: futóknak, kerékpárosoknak, triatlonosoknak, a maximalistáknak
 • Előnye: Óra nélkül közvetlenül mobiltelefonnal vagy Tacx görgővel is pároshítható
 • Ára: 48.900Ft

 

Mi azt javasoljuk, hogy ne a pánton és az órán spórolj! Egy prémium pánt és óra évekig hű sporttársad lehet, és a világ végére is elkísér, ha éppen az a célod.

Garmin pulzuspántok funkciói
HRM-Dual HRM-Run HRM-Tri HRM-Swim HRM-Pro
Pulzus Igen Igen Igen Igen Igen
Lépéshossz Igen Igen Igen
Vertikális oszcilláció Igen Igen Igen
Talajérintési idő Igen Igen Igen
Talajérintési idő egyensúly Igen Igen Igen
Függőleges arány Igen Igen Igen
Kapcsolódás  ANT+ / Bluetooth  ANT+  ANT+  ANT+  ANT+ / Bluetooth
Szenzorméret 62 x 34 x 11 mm 51.4 x 29.4 x 8.5mm 51.4 x 29.4 x 8.5mm 51.4 x 29.4 x 8.5mm  51.4 x 29.4 x 8.5mm
Pántméret 63.5 – 132 cm 60 – 142 cm 60 – 142 cm 58 – 145 cm 60 – 142 cm
Súly 54.5 gramm 49 grams 49 gramm 51 gramm 49 grams
Vízállóság 10 méter 30 méter 50 méter 50 méter 50 méter
Ár 26.900 Ft 30.900 Ft 36.900 Ft 31.900 Ft 48.900 Ft

 

Korábbi Garmin cikkeink

➡️ Garmin: Futóedzés a gyakorlatban

➡️ Terheléssel kapcsolatos funkciók a Garmin órákban

➡️ Miért vegyél sportórát? Például pulzusmérésre!

 

Hasznos Garmin linkek

➡️ GARMIN Magyarország

➡️ GARMIN magyar support csoport

➡️ GARMIN Sport & Fun Hungary

➡️ GARMIN Blog

➡️ GARMIN youtube