fbpx

Single post

5 dolog, amit nem tudtál az extrém ironmanről

Szabó Ancsur
futó-, triatlonedző at Ensport | Website

Egész fiatal korom óta sportolok és egy jó ideje érdekel az edzéselmélet, edzéstervezés és a teljesítménydiagnosztika is. Mióta az ENSPORT-nál dolgozok teljesült az álmom: a hobbim a munkám. Edzői képesítésemet a TF-en szereztem meg. Szerencsés vagyok, hogy csupa tapasztalt és nagyszerű edző vesz körül, akiktől nap mint nap tanulok valami újat.

Edzői hitvallása:

IMPOSSIBLE  → I’M POSSIBLE

A triatlonistáknak semmi nem elég. Mindig találnak újabb és újabb módszereket arra, hogy változatosan szivassák magukat. Itt van ez az új őrület is, az extrém triatlon. Mintha egy “sima” ironman nem lenne elég nehéz… De mi ez az extrém triatlon (röviden: xtri) pontosan? 

Az extrém ironman 2003-ban, Norvégiában született és azóta is ott tartják a legikonikusabb, néhány éve már világbajnoksággá fejlődött versenyt, a Norsemant. Ez az extrém triatlon Konája! Mára odaáig fejlődött ez a “szakág”, hogy ezeknek a versenyeknek is van egy ernyőszervezete, méghozzá az Xtri World Tour.

A sorozatnak jelenleg 17 állomása van, a világ minden pontján a Himalájától Montenegróig. Mivel nagyon dinamikusan fejlődő ágazatról van szó, a versenyek száma évről-évre gyarapszik. Bár 17 különböző országról beszélünk, mégis, van közös pontja ezeknek a versenyeknek:

  • iron-táv
  • brutál szintek
  • és terepfutás

 

“Ne azt kívánd, hogy minden könnyen menjen. Kívánd azt, hogy legyen erőd legyőzni a nehézségeket.” (Bruce Lee)

 

1️⃣ Sok szint és terepfutás

Az összes szintkülönbség általában 5-7000 méter között van. Van olyan verseny, ahol inkább a bringa a keményebb, van, ahol a futás. De ez nem azt jelenti, hogy bármelyik is könnyű lenne! Sőt! Bringán a 3000 méternyi mászás a minimum, és van olyan pálya, ahol a terepmaraton során is több mint 3200 méter szintet kell letudni. Az úszásban nincs szint, de ne lepődj meg, ha 13 fokos tóban vagy folyóban, árral szemben kell úszni.

2️⃣ Nagyon szigorú szintidők

Amikor azt írom, hogy nagyon szigorú, akkor nem viccelek. Teljes mértékben edzett, maximálisan felkészült állapotban is előfordulhat, hogy kicsúszol a szintidőből egy ellenőrzőponton. Akkor ott a versenynek vége, nem engednek tovább. Nincs könyörgés, nincs kegyelem. Jövőre újra próbálkozhatsz.

3️⃣ Kötelező segítő

Ezek a versenyek részben önellátóak. Ez azt jelenti, hogy kötelelző, hogy legyen egy segítőd (azaz supportered), aki sofőrködik, etet, itat, és a futás egy részén, vagy egészén kísér. Az ő feladata legalább olyan nehéz, ha nem nehezebb, mint a versenyzőé. Ugyanúgy hajnalban kel, ahogy a versenyző, levezet 180 kilométert, közben a megbeszélt pontokon megáll:

  • kávét, teát, levest főz,
  • izót kever,
  • vizet tölt,
  • banánt pucol,
  • kenyeret ken,
  • próbál a versenyző gondolataiban olvasni
  • és elviseli a hisztijét

A supporter ezeknek az eseményeknek a teljes értékű résztvevője, sok helyen még finisher póló is jár neki. Ami nem véletlen: nélküle nem tudnád a versenyt megcsinálni (és nem is engednek supporter nélkül indulni).

A segítőnek kiemelt szerepe van egy extrém triatlon teljesítésében

4️⃣ Iron-táv elvetemült időmilliomosoknak

Ha csináltál már ironmant, akkor tudod, hogy meglehetősen időigényes. Ezt szorozd meg kettővel. Na jó, másféllel. Egy ilyen versenyre sokkal időigényesebb felkészülni, mert az edzéseid szintesek lesznek. Nem kicsit, nagyon. 140k bringa síkon nem ugyanannyi idő, mint 140k 2000 méter szinttel, és ugyanez igaz a futásra is. Érdemes legalább egy magashegyi edzőtábort is betervezni, mert a hazai körülmények köszönőviszonyban sincsenek azzal, ami egy ilyen versenyen vár rád. És ez nem túlzás.

5️⃣ A távot lehet, hogy már ismered, de az érzést nem

“Már három ironmant csináltam, nem tudom pontosan, de azért sejtem, hogy mi vár rám” – mondtam én, az első extrém előtt. Nagyobbat nem is tévedhettem volna! Utólag is üzenem magamnak: “szerénység, Pelikán-elvtárs!” Lehet, hogy sokszoros ironman vagy. Lehet, hogy van 10-11 órán belüli időd. Ez utóbbi ezeken a versenyeken ritka, mint a fehér holló, 11 óra környéki időt is csak a profik mennek, de csakis akkor, ha az időjárási körülmények optimálisak. Ami, valljuk be, magashegységben elég kiszámíthatatlan.

Egy ilyen verseny nem hasonlítható semmihez. Nem csak fizilálisan, de mentálisan és pszichésen is el kell menned a falig. És még azon is túl…


Ancsur teljesítése

Triatlonedzőnk, és a fenti sorok szerzője, Szabó Anna ‘Ancsur’ az első nő Magyarországról, aki teljesített extrém triatlont. Hármat egészen pontosan. Legutóbb a montenegrói Black Lake Xtreme Triathlon Ironman-távján indult, amit 18 óra 37 perc alatt teljesített, ezzel a nők mezőnyében a harmadik helyen zárta a megmérettetést. A versenyre szakmai vezetőnk, Erdélyi Nándor készítette fel. Az embert próbáló viadalról alább találtok egy fotóválogatást, szerdán este 7 órától pedig élő adásban beszélgetünk velük az élményekről és tapasztalatokról facebook-oldalunkon.

 

📷 Dragan Stojkic / Black Lake Xtreme Triathlon