fbpx

Single post

Az Ironman felkészülés 5+1 aranyszabálya

Van már mögötted több triatlon szezon, és rövidebb (sprint-, rövid- és közép-) távokon kellő tapasztalatot, versenyrutint, a kitartó edzéssel pedig megfelelő állóképességet szereztél? Emelnéd a tétet? Ez esetben a hosszútávú (Ironman) triatlon lehet a következő lépcső.

Annyit azért szögezzünk le, hogy nem KELL mindenkinek Ironmant csinálnia. Ha inkább maradnál a sprint-, olimpiai- vagy középtávnál, az is teljesen rendben van. Ez esetben olvasd el korábbi cikkeinket a témában:

 

Ebben a cikkben az Ironman – más néven teljes táv vagy hosszútáv (3800 m úszás, 180 km bringa és 42,2 km futás) – felkészülés 5+1 aranyszabályát ismerheted meg.

Az Ironmanen az úszás szinte küzdősport. Rúgások, ütések minden pillanatban előfordulhatnak a mezőnyben

#1: Eddz tervszerűen!

Az edzéseid legyenek rendszeresek, megfelelően strukturáltak és az edzettségi szintednek megfelelők. Egy edző rengeteget tud segíteni abban, hogy a felkészülésed igazán személyreszabott legyen. Természetesen nem lehetetlen egyedül felkészülni rá, de a tapasztalatunk azt mutatja, hogy az egyedül készülők csak kis százaléka jut el az Ironmanig, hiszen a három sportot átfogó edzésterv megalkotása komoly szakmai feladat. Ebben mi is tudunk Neked segíteni edzéstervezés szolgáltatásunkkal.

Ezeket a cikkeinket olvastad már?

#2: Szakíts rá időt!

Az edzésterv és az edzői iránymutatás nem csak a fejlődésed ütemét fogja gyorsítani, hanem időt is spórolhatsz, hiszen éppen annyi edzést kell elvégezned, ami a cél eléréséhez szükséges; se többet, se kevesebbet. Apropó, idő! Jó, ha azzal is tisztában, vagy, hogy egy Ironmanhez minimum heti 10-13 óra edzés szükséges, esetenként még ennél is több. Ha nem tudsz ennyit rááldozni, akkor maradj inkább a rövidebb távoknál!

Az Ironman-világbajnokság Hawaii-n zajlik, Kona szigetén. Innen nőtte ki magát a sportág a 80-as években világméretű őrületté. A mezőny többször is keresztülszeli a lávamezőt

#3: Tartsd be a fokozatosság elvét!

Ne a hosszútávval kezdd a triatlonos pályafutásodat, szerezz tapasztalatot rövidebb távokon, illetve jó, ha van néhány maraton is a lábadban! Nem csak maga a teljesítés, hanem az Ironman-felkészülés is komoly állóképességet kíván. Ha túl hamar vágsz bele, lesérülhetsz vagy túlterheled magad és elmehet a kedved az egésztől. Rómát sem egy nap alatt építették fel, szerezz stabil alapokat, mielőtt belevágsz.

#4: Tűzz ki reális célt!

Csak a teljesítés a cél, vagy egy komolyabb időeredményre hajtasz? Tűzz ki reális célt, pláne ha az első teljesítésed lesz! Ha elsőre egy elérhetetlen és irreális időt kergetsz, amit végül nem sikerül megugrani, az demotiválttá tehet. Egy ENSPORT teljesítménydiagnosztika segítségével meglehetősen pontosan meg lehet határozni az optimális és reális célidőt és az edződ is látni fogja, mire vagy képes, így megspórolhatod a kudarcélményt.

Ezeket a cikkeinket olvastad már?

Mark Allen (balra) és Dave Scott 80-as évekbeli rivalizálása tette naggyá a sportágat. A két kiváló sportember 6-6 világbajnoki címmel büszkélkedhet. Az akkori célidejük már közelítette a 8 órát!!!

#5: Légy tisztában magaddal!

Tudod mik az erősségeid? A fejlesztendő területekkel is tisztában vagy? Tudtad, hogy az alacsony lépésszám, vagy a nem megfelelő lépéshossz nagyban befolyásolja a futósebességet? Egy szakember már a kezdetektől fogva rengeteget segíthet abban, hogy a futótechnikád hatékonyabbá tedd, vagy végre megszabadulj egy visszatérő sérüléstől. A futás mozgáselemzés vagy a biomechanikai analízis segítségével nem csak azonosíthatók a problémás területek, hanem konkrét megoldási javaslatokkal jobb eredményt érhetsz el a pályán.

#5+1: Az út maga a cél!

És végül ne feledd; egy Ironman-felkészülés esetén az út maga a cél! Felejthetetlen élményeket szerezhetsz, melyek során nem csak fizikailag, hanem mentálisan és pszichésen is alaposan megerősödsz, amit az élet egyéb területein tudsz majd kamatoztatni.

Napjainkban a németek uralják az Ironman-világbajnokságot. A képen látható Jan Frodeno tartja a Hawaii-i pályarekordot a férfiaknál 7:51:13-al. 2014 óta csak németek nyerték a vébét, 1997-ben valamint 2016-ban csak német triatlonista végzett a dobogón