fbpx

Single post

A 70.3 Ironman felkészülés 5+1 aranyszabálya

Van már mögötted legalább egy triatlon szezon, és rövidebb távokon kellő tapasztalatot, versenyrutint, a kitartó edzéssel pedig megfelelő állóképességet szereztél? Ha sprinttáv alatt szinte be sem melegszel, és a rövidtávot valóban rövidnek érzed, akkor eljött az idő, hogy kipróbáld magad féltávon!

A triatlon elképesztő népszerűségnek örvend manapság, egyre többen próbálják ki magukat benne, de sokan túl sokat akarnak egyszerre, emiatt csúfos kudarccal végződhet egy-egy próbálkozás. Ha már nem vagy teljesen kezdő, de szintet lépnél és jól is szeretnéd csinálni, azt javasoljuk, hogy az Ironman előtt még szerezz tapasztalatot féltávon.

Ebben a cikkben a „félironman” (70.3) – más néven féltáv vagy középtáv (1900 m úszás, 90 km bringa, 21,1 km futás) – felkészülés 5+1 aranyszabályát ismerheted meg.

#1: Eddz tervszerűen!

Az edzéseid legyenek rendszeresek, megfelelően strukturáltak és az edzettségi szintednek megfelelők. Egy edző rengeteget tud segíteni abban, hogy a felkészülésed igazán személyreszabott legyen, ráadásul a három sportot átfogó edzésterv megalkotása komoly szakmai feladat. Ebben mi is tudunk Neked segíteni edzéstervezés szolgáltatásunkkal.

Ezeket a cikkeinket olvastad már?

#2: Szakíts rá időt!

Egy 70.3 Ironmanhez minimum heti 7-10 óra edzés szükséges, esetenként még ennél is több. Sokkal több munkát szükséges belefektetni, mint egy olimpiai vagy rövidtáv felkészülésbe. Ha nem tudsz ennyit rááldozni, akkor maradj inkább a rövidebb távoknál.

#3: Tartsd be a fokozatosság elvét!

Ne középtávval kezdd a triatlonos pályafutásodat, szerezz tapasztalatot rövidebb távokon, illetve jó, ha van néhány félmaraton is a lábadban. Nem csak maga a teljesítés, hanem a féltávra való felkészülés is komoly állóképességet kíván. Ha túl hamar vágsz bele, lesérülhetsz vagy túlterheled magad és elmehet a kedved az egésztől. Rómát sem egy nap alatt építették fel, szerezz stabil alapokat, mielőtt belevágsz.

#4: Tűzz ki reális célt!

Csak a teljesítés a cél, vagy egy komolyabb időeredményre hajtasz? Tűzz ki reális célt, pláne ha az első teljesítésed lesz. Ha elsőre egy elérhetetlen és irreális időt kergetsz, amit végül nem sikerül megugrani, az demotiválttá tehet. Egy ENSPORT teljesítménydiagnosztika segítségével meglehetősen pontosan meg lehet határozni az optimális és reális célidőt és az edződ is látni fogja, mire vagy képes, így megspórolhatod a kudarcélményt.

Ezeket a cikkeinket olvastad már?

#5: Légy tisztában magaddal!

Tudod mik az erősségeid? A fejlesztendő területekkel is tisztában vagy? Tudtad, hogy az alacsony lépésszám, vagy a nem megfelelő lépéshossz nagyban befolyásolja a futósebességet? Egy szakember már a kezdetektől fogva rengeteget segíthet abban, hogy a futótechnikád hatékonyabbá tedd, vagy végre megszabadulj egy visszatérő sérüléstől. A futás mozgáselemzés vagy a biomechanikai analízis segítségével nem csak azonosíthatók a problémás területek, hanem konkrét megoldási javaslatokkal jobb eredményt érhetsz el a pályán.

#5+1: Az út maga a cél!

És végül ne feledd; egy félironman felkészülés esetén az út maga a cél! Felejthetetlen élményeket szerezhetsz, melyek során nem csak fizikailag, hanem mentálisan és pszichésen is alaposan megerősödsz, amit az élet egyéb területein tudsz majd kamatoztatni.

Ha ezek után inkább maradnál a sprint vagy az olimpiai távnál, akkor olvasd el a rövid/sprinttáv felkészülés aranyszabályairól szóló cikkünket.

A következő részben az Ironmanre (hosszútáv) való felkészülésről lesz szó.