fbpx

Single post

A sprint- és rövidtávú triatlon felkészülés 5+1 aranyszabálya

Szeretnél valami újat kipróbálni és keresel egy jó kis kihívást? Stabilan teljesíted a 10 kilométert, esetleg már félmaratont is futottál? Nem félsz a víztől és tudsz bringázni? Próbáld ki a triatlont!

A triatlon elképesztő népszerűségnek örvend manapság, egyre többen próbálják ki magukat benne, de sokan túl sokat akarnak egyszerre, emiatt csúfos kudarccal végződhet egy-egy próbálkozás. Ha kacérkodsz a triatlonnal, és jól is szeretnéd csinálni, azt javasoljuk, hogy azonnal ne az Ironman-távot kergesd! Tökéletesen elég, ha a rövidebb távokkal kezded meg az ismerkedésed a sportággal.

Mutatjuk a sprint- (750 m úszás, 20 km kerékpár és 5 km futás) és rövidtávú, más néven olimpiai távú (1500 m úszás, 40 km kerékpár és 10 km futás), triatlon felkészülés 5+1 aranyszabályát!

Az első kerékpárod ne egy teli kerekes időfutam bringa legyen, ha még csak ismerkedsz a triatlonnal!

#1: szerezz be egy országúti bringát!

Nem kötelező, de erősen javasolt az országúti kerékpár, ha triatlonozni szeretnél. Ha egyszer kipróbálod rájössz, hogy teljesen új élmény ezzel suhanni. Fontos, hogy a verseny előtt szerezz rutint, ismerd meg a bringát és magát a bringázást is (sokat kell tanulnod mindenről, ha nincs kellő tapasztalatod), és ne egy versenyen próbálgasd a szárnyaidat.

Ezt a cikkünket olvastad már?

#2: szakíts rá időt!

A triatlon három sportágból áll: úszás, kerékpár és futás. Ha eddig ebből a háromból csak egyet űztél rendszeresen, például csak futottál, akkor készülj fel, hogy a triatlon sokkal időigényesebb, hiszen itt három sportot kell kombinálni. Egy sprint- vagy rövidtávra való felkészülésre minimum heti 5-8 órát kell szánni.

#3: Tartsd be a fokozatosság elvét és eddz tervszerűen!

A triatlon fokozott terhelést jelent a szervezetnek, ezért ne hűbelebalázs módjára vágj bele, mert annak könnyen sérülés, vagy motivációvesztés lehet a vége. Egy edző rengeteget tud segíteni abban, hogy a felkészülésed igazán személyreszabott, az edzettségi szintednek megfelelő legyen, ne terheld túl magad, ráadásul a három sportot átfogó edzésterv megalkotása komoly szakmai feladat. Ebben mi is tudunk Neked segíteni edzéstervezés szolgáltatásunkkal.

Ezeket a cikkeinket olvastad már?

A triatlon szépsége a három sportág (úszás, kerékpár, futás) edzésmunkájának összehangolásából áll. Felkészültél a hajnali úszóedzésekre?

#4: Tűzz ki reális célt!

Csak a teljesítés a cél, vagy egy komolyabb időeredményre hajtasz? Tűzz ki reális célt, pláne ha az első teljesítésed lesz. Ha elsőre egy elérhetetlen és irreális időt kergetsz, amit végül nem sikerül megugrani, az demotiválttá tehet. Egy ENSPORT teljesítménydiagnosztika segítségével meglehetősen pontosan meg lehet határozni az optimális és reális célidőt és az edződ is látni fogja, mire vagy képes, így megspórolhatod a kudarcélményt.

#5: Légy tisztában magaddal!

Tudod mik az erősségeid? A fejlesztendő területekkel is tisztában vagy? Tudtad, hogy az alacsony lépésszám, vagy a nem megfelelő lépéshossz nagyban befolyásolja a futósebességet? Egy szakember már a kezdetektől fogva rengeteget segíthet abban, hogy a futótechnikád hatékonyabbá tedd, vagy végre megszabadulj egy visszatérő sérüléstől. A futás mozgáselemzés vagy a biomechanikai analízis segítségével nem csak azonosíthatók a problémás területek, hanem konkrét megoldási javaslatokkal jobb eredményt érhetsz el a pályán.

#5+1: Az út maga a cél!

És végül ne feledd; egy triatlon felkészülés esetén az út maga a cél! Felejthetetlen élményeket szerezhetsz, melyek során nem csak fizikailag, hanem mentálisan és pszichésen is alaposan megerősödsz, amit az élet egyéb területein tudsz majd kamatoztatni.

A következő részben a középtávra való felkészülésről lesz szó.

A pillanat, ami minden lemondást és szenvedést feledtet!