fbpx

Single post

5+1 dolog, amire figyelj teljesítménydiagnosztika előtt

ensport-teljesítménydiagnosztika
Erdélyi Nándor

Hiszek a számokban! Hiszek abban, hogy a mért eredmények és számok pontos útmutatást adnak, ami a a sportoló tapasztalataival és érzéseivel kiegészítve ad teljes képet a teljesítményről. Hiszem, hogy minden sportolóból ki lehet hozni a maximumot, csupán az odáig vezető út más és más.

Bejelentkeztél, vagy szeretnél bejelentkezni mérésre és felmerült pár kérdésed ezzel kapcsolatban, amire nem találod a választ? Akkor jól figyelj, hátha ezek a válaszok most itt lapulnak!

A legfontosabb 5+1 dolgot szedtük össze mire figyelj, mielőtt teljesítménydiagnosztikára érkezel hozzánk:

1️⃣ Egészségesen, nem betegen!

Ha lebetegedtél, vagy a lábadozó szakaszban vagy, inkább halaszd el a diagnosztikát addig, amíg teljesen fel nem épülsz! Hiszen az immunrendszered ilyenkor gyenge, a szervezeted fals adatokat közvetíthet a valós teljesítményedről.

Csak egészséges szervezetről kaphatunk reális képet!

2️⃣ Véradás? Csak óvatosan!

Ha a szervezeted nagyobb mennyiségű vért veszít, akár véradás, vagy bármilyen egyéb ok miatt, felborul a tested belső egyensúlya, amíg nem termelődik újra a kieső vérmennyiség. Egy átlagos felnőtt szervezetében 5 liter körüli vér van, véradáson 450 ml-t vesznek le. Ezt a mennyiséget kb 4 hét alatt pótolja a szervezet, így ha véradáson voltál, várj egy hónapot a diagnosztikával, mert a csökkent vérmennyiség negatívan befolyásolja a teljesítményed.

3️⃣ Edzett vagy edzetlen állapotban?

Nem kell feltétlen csúcsformában lenned, a diagnosztikának nem az a célja, hogy számszerűsítsük a legjobb teljesítményed,

hanem hogy felmérjük az aktuális edzettségi szinted és irányt tudjunk mutatni merre lenne érdemes tovább indulnod. Ha viszont épp a kanapéról álltál fel egy hosszabb kihagyás után, hogy újra kezdd az edzéseket, nem érdemes még eljönnöd mérésre. Újrakezdő sportolóként legalább 2-4 hét, teljesen kezdő sportolóként 1-2 hónap edzésmunka előzze meg a diagnosztikát, hogy legyen kiinduló alapunk!

teljesítménydiagnosztika

Képzeld el, hogy egy útvesztőben bolyongsz és keresed a kivezető utat a célod felé. Van esélyed kijutni mindenféle segítség nélkül, de könnyen zsákutcába fordulhatsz. A teljesítménydiagnosztika abban tud segíteni, hogy az útelágazásoknál megmutatja neked, merre indulj tovább, hogy legrövidebb úton érd el a célodat.

4️⃣ Mennyire legyek pihent?

A diagnosztika előtti héten érdemes lazább hetet tartanod, nagy edzésterhelésnek ne tedd ki a szervezeted.

Ne az előtte lévő 5-6 napban fusd meg életed leghosszabb etapját, vagy bringázd körbe a Balatont. Egyénenként változó, hogy ez kinél mit jelent, de azt az állapotot kell elérd pihentségben, hogy úgy érezd, a mérésen szétfutod majd a futópadunk! 🙂 Általánosságban talán az a legjobb megközelítés, ha a szokásos heti edzés terhelésed 70%-át végzed az előtte lévő héten és a leghosszabb edzésed is a mérés előtti 4. napon történik legkésőbb. Az sem baj, ha a diagnosztika előtti napon nem edzel semmit, sőt!

5️⃣ Folyadékbevitel, kávé? Mit hogyan?

Igyál elegendő folyadékot, figyelj hogy hidratált állapotban érkezz! Nem, a napi fél liter víz nem az az adag, ami ezt biztosítja, bizony itt legalább 1,5-2 liter víz beviteléről kell gondoskodni 2-3 napig. Ha kávézol, nem kell megvond magadtól. Ha a reggeli, napközbeni rutinod része egy jó csésze fekete leküldése, akkor nem kell kihagyd a mérés napján sem. Arra érdemes csupán figyelni, hogy legkésőbb 2 órával a diagnosztika kezdete előtt fogyaszd.

teljesítménydiagnosztika

➕1️⃣ Magas a vérnyomásom, ilyenkor mi a helyzet?

A 140/90 feletti vérnyomás kockázatot hordoz magában.

Gondolj csak bele, a futópadon a teljesítőképességed határáig futsz, az itt leírt érték feletti vérnyomás csak növekszik terhelés hatására. Ha magas vérnyomás esete áll fenn, azt érdemes gyógyszerrel beállíttatnod, hogy kockázatmentesen tudjuk mi is elvégezni a mérést. Előfordulhat olyan helyzet, ahol a 140/90 feletti érték nem hordoz magában egészségügyi kockázatot ilyen szinten, ha erről orvosi igazolást hozol, nincs akadálya a mérésnek.

Vélemények az ENSORT-teljesítménydiagnosztikáról

? “Kellemes környezetben, professzionális vizsgálat történt, melyen átfogó visszajelzést kaptam szervezetem állapotáról. A fejlesztendő területek ismeretében fogjuk a hosszútávú edzésmunkát végezni. Mindenkinek kifejezetten ajánlom az ENSPORT-ot!”

? “A lehető legjobb döntés volt, hogy elmentem! Jó hangulatban telt a mérés, a stáb nagyon kedves és nagyon profi. Rengeteget megtudtam magamról, a képességeimről, lehetőségeimről. Sok hasznos tanácsot és biztató szót kaptam. Szuper volt! Mindenkinek ajánlom! :)”

? “Jól éreztem magam összességében. Minden gyorsan és flottul történt. A kérdéseimre is kimerítő válaszokat kaptam. Megérte eljönni, csak ajánlani tudom másoknak is. Profi szolgáltatást kaptam. Biztosan visszatérek még!”

 

Kapcsolódó tartalmak: