fbpx

Single post

5 gyakori tévhit a teljesítménydiagnosztikáról

Erdélyi Nándor

Hiszek a számokban! Hiszek abban, hogy a mért eredmények és számok pontos útmutatást adnak, ami a a sportoló tapasztalataival és érzéseivel kiegészítve ad teljes képet a teljesítményről. Hiszem, hogy minden sportolóból ki lehet hozni a maximumot, csupán az odáig vezető út más és más.

Tényleg csak a profiknak való? Pénzkidobás? Kamu? Fájdalmas? Lerántjuk a leplet a teljesítménydiagnosztikát övező mítoszokról és segítünk, hogy tisztán láss.

1️⃣ A teljesítménydiagnosztika (TD) a profi sportolók kiváltsága, kezdő, amatőr sportolóként semmi keresnivalóm egy ilyen vizsgálaton

Tény, hogy az Ensportnál profi labor, profi körülmények és profi szakemberek várnak, de a vizsgálatot jó szívvel ajánljuk kezdő és amatőr sportolóknak is. Sőt, ha kezdő vagy, akkor annál inkább gyere el! A diagnosztika segíthet abban, hogy jó irányba indulj el és optimális terhelést adj a szervezetednek. Haladó sportolóknál gyakran előfordul, hogy egy idő után megakad a fejlődés és nem tudják, mi lehet a hiba. Ilyen esetben is érdemes egy teljesítménydiagnosztikát csinálni, ahol szakember segítségével beazonosíthatók a fejlődést gátló területek. A diagnosztika tehát kezdő és haladó amatőr sportolók esetén egyaránt segíthet, pláne, hogy egy profi szakember fogja az eredményeidet részletesen ismertetni, és minden kérdésedre válaszolni fog.

2️⃣ A teljesítménydiagnosztika kamu, pénzkidobás

A teljesítménydiagnosztika nem úri huncutság, hanem tudományos és élettani alapokon nyugvó módszer. Nem véletlen, hogy profi sportolók, olimpikonok is alkalmazzák itthon és külföldön is. A diagnosztika esetén nem csak magát a felmérést fizeted ki, hanem a szakembert is, aki részletes elemzéssel segíti a további munkádat, és rávilágít olyan összefüggésekre, amikre nem is gondoltál. Ha eldöntöd, hogy tudatosan edzel, vagy életmódváltás előtt állsz, akkor egy olyan komplex képet kapsz saját magadról, ami segíteni fog a céljaid elérésében.

3️⃣ Félek a tűszúrástól és a fájdalomtól

A TD során fülből veszünk tőled vért, hogy a tejsavszintet (laktátszintet) meg tudjuk határozni, de egyáltalán nem kell attól tartanod, hogy ez fájni fog. Az emberek többsége meg sem érzi a szúrást („Jé, már vettél is vért?”), a többi pedig férfi ?. Viccet félretéve; a fülszúrás egy annyira apró tűvel és olyan gyorsan történik, hogy észre sem veszed, máris kész. A másik, hogy bár a tejsavszintet a #laktátvámpírok (a laboros kollégák) a terhelés során minden lépcsőnél nézik, csak egyszer szúrnak meg.

4️⃣ Félek, hogy rosszak lesznek az eredményeim

A TD-n nincs jó vagy rossz eredmény, hiszen a mérés során mutatott aktuális állapotodat vizsgáljuk, nem pedig máshoz hasonlítjuk a teljesítményedet. Mivel nincs két egyforma ember, így nincs két egyforma jegyzőkönyv sem. A vizsgálat során egyaránt megmutatjuk a hiányosságaidat és az erősségeidet, továbbá javaslatokat teszünk, hogy milyen edzésmunkát érdemes végezned a fejlődésed érdekében. Egy mérés, nem mérés, így bizonyos időközönként érdemes kontrollvizsgálatokat végezni, hogy lásd, magadhoz képest fejlődtél-e.

5️⃣ Majd azt mondják, hogy fussak lassan és attól visszafejlődök

Bizonyos esetekben valóban az a helyzet, hogy a sportoló túl magas intenzitáson végzi az edzéseit, és éppen, hogy ez fejlődés gátja. Ideig-óráig fejlődik, majd falakba ütközik. A diagnosztika során nem csak meghatározzuk pulzuszónáidat, hanem javaslatot is kapsz arra, hogy milyen intenzitáson érdemes edzened ahhoz, hogy fejlődj. Bizonyos esetekben pedig a „lassulj, hogy gyorsulhass” elvet követve lehet eredményt elérni. Aki nem hiszi, fusson utána!

Vélemények az ENSORT-teljesítménydiagnosztikáról

? “Kellemes környezetben, professzionális vizsgálat történt, melyen átfogó visszajelzést kaptam szervezetem állapotáról. A fejlesztendő területek ismeretében fogjuk a hosszútávú edzésmunkát végezni. Mindenkinek kifejezetten ajánlom az ENSPORT-ot!”

? “A lehető legjobb döntés volt, hogy elmentem! Jó hangulatban telt a mérés, a stáb nagyon kedves és nagyon profi. Rengeteget megtudtam magamról, a képességeimről, lehetőségeimről. Sok hasznos tanácsot és biztató szót kaptam. Szuper volt! Mindenkinek ajánlom! :)”

? “Jól éreztem magam összességében. Minden gyorsan és flottul történt. A kérdéseimre is kimerítő válaszokat kaptam. Megérte eljönni, csak ajánlani tudom másoknak is. Profi szolgáltatást kaptam. Biztosan visszatérek még!”

 

Kapcsolódó tartalmak: