fbpx

Single post

6+1 érv a teljesítménydiagnosztika mellett

Mag Erika
futóedző, laborasszisztens - ENSPORT | még több infó rólunk

Az ENSPORT előtt szociális területeken dolgoztam, az edzői hivatást is segítő foglalkozásnak tekintem. Szerintem sokkal többről szól ez a munka, mint a sportolók fizikai állapotának javítása. Igyekszem minden tudásomat és intuíciómat beleadni abba, hogy minden általam felkészített sportolónak segíthessek megvalósítani a céljait.

A teljesítménydiagnosztika ma már nem csak az élsportolók és olimpikonok kiváltsága. Országosan 1400-nál is több teljesítménydiagnosztikai állapotfelmérést végez az ENSPORT franchise hálózata egy évben, hobbi és amatőr sportolók számára.

Mutatunk 6+1 nyomós érvet, amiért érdemes eljönnöd hozzánk egy ilyen vizsgálatra, ha eddig hezitáltál volna.

1️⃣ Idő hatékonyabb kihasználása teljesítménydiagnosztikával

Folyamatosan zsonglőrködünk a napunk 24 órájával, hogy jusson időnk a munkára, magánéletre, családra, barátokra, pihenésre, regenerációra, edzésre stb. Nagy érték minden perc, így könnyen belátható, hogy nem mindegy mivel töltjük az edzésre szánt óráinkat.

A teljesítménydiagnosztika abban segít, hogy az ott kapott információkat, adatokat felhasználva hatékonyabban használjuk ki a sportolásra szánt időt.

2️⃣ Túltoltoltad? Túlóvatoskodtad? A teljesítménydiagnosztika során ez is kiderül

A teljesítménydiagnosztika sokak fejében egyenlő a pulzuszónák meghatározásával. A valóságban azonban ennél sokkal több. Azt is megtudhatod belőle, hogy eddig az edzésmennyiséget/minőséget megfelelően adagoltad-e, vagyis túl sok volt neked (és/vagy nem szántál elég időt a pihenésre, töltődésre), ami akár túledzettségi állapothoz is vezethet vagy esetleg alulterhelted magadat, így nem hoztad ki a maximumot a fent már említett edzésre szánt időből.

3️⃣ A teljesítménydiagnosztika segít megérteni a tested működését

Ezáltal tudatosabb sportoló lehetsz. A laborban dolgozó kollégák segítenek megérteni az adathalmaz mögött rejlő logikát, így jobban megértheted a tested működését és közelebb kerülhetsz a fejlődésed kulcsához.

ensport-teljesítménydiagnosztika

Minden teljesítménydiagnosztika konzultációval kezdődik és zárul. Laboros kollégáink minden kérdésedre válaszolnak, elmagyarázzák a jegyzőkönyvben foglalt adatokat.

4️⃣ Segítségével szintet léphetsz

Sokszor találkozunk olyan sportolókkal, akik valamiért azt érzik megrekedtek egy szinten és nem tudnak továbblépni.

A teljesítménydiagnosztika eredményeit okosan használva újra a fejlődés útjára léphetsz.

5️⃣ Összehasonlítható

Persze nem más sportoló eredményeivel ?. A saját korábbi vizsgálatodon kapott adatokat érdemes összehasonlítani az aktuális vizsgálatod jegyzőkönyvében lévőkkel. Így szembesülhetsz az esetleges visszaeséssel (pl. magasabb lett a testzsírszázalékod, változott valamelyik küszöbértéked stb.) vagy épp láthatod, hogy a sok befektetett edzésmunkád megtérült, fejlődtél. Bármelyik verzió adhat plusz motivációt a továbblépéshez, illetve segít abban, hogy lásd miben tudnál még változni a céljaid elérése érdekében vagy csupán azért, hogy jobban érezd magad a bőrödben.

6️⃣ Versenytempó/pulzus meghatározása

Közvetlenül a főversenyed előtt is érdemes eljönnöd teljesítménydiagnosztikai vizsgálatra,

ahol képet kapsz általános állapotodról, látod (vagy az edződ látja), hogy mennyire vagy pihent állapotban (ez nagyon fontos a versenyen kitűzött célok sikeressége szempontjából természetesen), illetve milyen pulzussal/tempóval érdemes futnod, hogy kihozd magadból a maximumot, de ne menj túl azon a határon, amit már nem tudsz tartani a kiszemelt távon, így kockáztatva  a versenyed (vagy egyéb célod) sikerét.

teljesítménydiagnosztika

A diagnosztika után azonnal összeállítjuk a jegyzőkönyvet, és kiértékeljük számodra a benne lévő adatokat, rávilágítunk az összefüggésekre.

1️⃣ Használd az eredményeket!

Ha a vizsgálat eredményét elsüllyeszted a fiókod legmélyére és nem használod, akkor tulajdonképpen teljesen feleslegesen pazaroltad az idődet és a pénzedet teljesítménydiagnosztikára. Érdemes ehhez szakember segítségét is kérned, de van aki maga szereti böngészni és használni ezeket az adatokat. Ezzel semmi gond nincsen, csak ne vesszen kárba az erőfeszítésed!  Ahhoz tudnám ezt hasonlítani, hogy például fáj a fogad, elmész fogorvoshoz, aki megállapítja, hogy lyukas a fog, de Te kezelés nélkül hazamész, utána csodálkozol, hogy nem múlik a fogfájásod.  

Összefoglalva a lényeget: a telejesítménydiagnosztika egy nagyon összetett és hasznos lehetőség a sportolóknak amatőr és profi szinten egyaránt, de csak akkor, ha akarod és tudod is használni, illetve ehhez kérsz segítséget. Mi az Ensportban elhivatott szakemberek vagyunk, akiktől bátran kérdezhetsz, örömmel segítünk, mert szívügyünk a sport.

Vélemények az ENSORT-teljesítménydiagnosztikáról

? “Kellemes környezetben, professzionális vizsgálat történt, melyen átfogó visszajelzést kaptam szervezetem állapotáról. A fejlesztendő területek ismeretében fogjuk a hosszútávú edzésmunkát végezni. Mindenkinek kifejezetten ajánlom az ENSPORT-ot!”

? “Teljesítménydiagnosztikán (futás) jártam Sasi Gabinál. A lehető legjobb döntés volt, hogy elmentem! Jó hangulatban telt a mérés, Gabi nagyon kedves és nagyon profi. Rengeteget megtudtam magamról, a képességeimről, lehetőségeimről. Sok hasznos tanácsot és biztató szót kaptam. Szuper volt! Mindenkinek ajánlom! :)”

? “Jól éreztem magam összességében. Minden gyorsan és flottul történt. A kérdéseimre is kimerítő válaszokat kaptam. Megérte eljönni, csak ajánlani tudom másoknak is. Profi szolgáltatást kaptam. Biztosan visszatérek még!”

Kapcsolódó tartalmak: