fbpx

Single post

Ez történik egy teljesítménydiagnosztikai vizsgálaton

ensport-teljesítménydiagnosztika
Erdélyi Nándor
szakmai vezető at Ensport | Website

Hiszek a számokban! Hiszek abban, hogy a mért eredmények és számok pontos útmutatást adnak, ami a a sportoló tapasztalataival és érzéseivel kiegészítve ad teljes képet a teljesítményről. Hiszem, hogy minden sportolóból ki lehet hozni a maximumot, csupán az odáig vezető út más és más.

A tudatos teljesítmény egy állapotfelméréssel kezdődik! Ezért tekintünk a teljesítménydiagnosztikai szolgáltatásunkra, mint fontos kiindulópontra Ensportsystem rendszerünkben. A teljesítménydiagnosztikával a szervezted és teljesítőképességed aktuális állapotát határozzuk meg számokban kifejezve. Ezekhez az adatokhoz igazítjuk hozzá edzéstervedet, hogy mindig optimális mértékben fejlődj célod elérése érdekében.

Miért jó teljesítménydiagnosztika?

A TD célja az aktuális edzettségi állapot felmérése és számszerűsítése. A küldetésünk pedig az, hogy az eredménnyel a kezedben tudd, merre tovább, mire vagy képes, és mire lehetsz képes.

Kinek jó a teljesítménydiagnosztika?

Mondhatnánk, hogy mindenkinek. De pontosítsunk: mindenkinek, aki szeretne tudatosan edzeni, feszegetni a korlátait. Vagy egyszerűen csak szeretne tisztán látni az edzettségi szintjével kapcsolatban.

teljesítménydiagnosztika

Képzeld el, hogy egy útvesztőben bolyongsz és keresed a kivezető utat a célod felé. Van esélyed kijutni mindenféle segítség nélkül, de könnyen zsákutcába fordulhatsz. A teljesítménydiagnosztika abban tud segíteni, hogy az útelágazásoknál megmutatja neked, merre indulj tovább, hogy legrövidebb úton érd el a célodat.

Az első lépések

Ha elhatároztad, hogy aláveted magad az ENSPORT Teljesítménydiagnosztikának (vagy nevezzük állapotfelmérésnek, hogy ne hangozzék oly’ tudományosan) és már túl vagy az időpontfoglaláson, nincs más dolgod, mint megjelenni az általad kiválasztott ENSPORT-laborban (elérhetőségeinket lásd a cikk alján), és alávetni magad a felmérés folyamatának. A leggyakoribb kérdés, hogy mit kell magaddal hozni? Nos, a válasz kézenfekvő – sportfelszerelést:

  • Futócipőt (lehetőség szerint bejáratottat)
  • Futóruhát, amiben a legnagyobb kényelemben érzed magad
  • Saját kerékpárt, ha kerékpáros mérésre jössz (lehet az monti, vagy országúti is)
  • Kerékpáros ruhát, amiben kényelmesen érzed magad
  • Öltözőt zuhanyzóval biztosítunk minden felméréshez

 

Papírmunka

Adminisztrációval kezdődik a felmérés. Ezen hamar túl leszel, 2-3 perc az egész, és a személyes adataidat kell csupán megadni.

Antropometria

Az antropometria, vagyis a testösszetétel-vizsgálat során megnézzük, hogy milyen magas vagy, megmérjük a súlyod egy orvosi mérleggel, és kétféle módszerrel megvizsgáljuk a tested zsírtartalmát. Az egyik adatot a mérleg adja majd, a másikat pedig egy bőrredő-mérés, melyet a tested 7 pontján mérünk.

Nyugalmi mérés

A nyugalmi mérés során két fontos dologra vagyunk kíváncsiak. Az egyik a nyugalmi pulzusod, a másik pedig a vegetatív idegrendszered működése (pulzusvariabilitás). E két információból jól lehet következtetni arra, hogy a sportoló mennyire pihent, vagy esetleg stresszes, túledzett.

teljesítménydiagnosztika

Légzésfunkció-mérés

Tüdőkapacitás és légzésfunkciók

Következő lépés a tüdő és a légzésfunkciók vizsgálata. Első lépés egy teljes tűdőkapacitás-mérés, melynek során azt keressük, hogy mennyi a tüdőd teljes űrtartalma. Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet az erőltetett légzés vizsgálata, melynek célja, hogy megtudjuk, a tüdőkapacitásod hány százalékát tudod használni.

Terhelés

Az állapotfelmérésünk legfontosabb fázisa, amikor kihajtjuk belőled a maximális teljesítményt, hogy meghatározhassuk a pulzuszónáidat, ugyanis erre az adatra épül a személyre szabott edzéstervezés. Négy típusú mérést végzünk laborjainkban:

teljesítménydiagnosztika

Futás állapotfelmérés

Futás: 3 perces lépcsőkben történik a mérés fokozódó terhelés mellett, 1 perces szünetekkel, mely során egy csepp fülből vett vérből megállapítjuk a szervezet aktuális laktátértékét. A futópad sebességét addig növeljük, míg a futó stabilan képes tartani az adott tempót. Ezt a mérést elsősorban futóknak ajánljuk, de más sportágak űzői is hasznosíthatják, ahol fontos az állóképesség és a futás szerepe (pl. labdajátékok).

Kerékpár: szintén 3 perces lépcsőkben történik a mérés fokozódó terhelés mellett, de itt nincs 1 perces szünet a szintek között, viszont ugyanúgy minden lépcső után egy csepp vért veszünk a laktátértékek megállapítása érdekében. A felmérés addig zajlik, míg a kimerültségtől meg nem áll a kerékpározó lába. Ezt a mérést elsősorban bringásoknak ajánljuk, de a motorversenyzők körében is kedvelt méréstípus laborjainkban

teljesítménydiagnosztika

Kerékpáros állapotfelmérés

Triatlonos: Futás+kerékpár egyben. Kerékpáros felméréssel kezdünk, a terhelés körülbelül 4mmol laktátértékig tart. Ezután egy 10-40 perces pihenő következik, ez egyénenként változó lehet. Nagyjából a nyugalmi állapotig kell visszaállnia a szervezetnek, mielőtt a futópadra küldenénk a sportolót. A futás maximális terhelésig zajlik a futás felmérésnél részletezett módon. Ezt a mérést gyakorlott triatlonosoknak ajánljuk, akiknek a pulzuszónái stabilak sportmúltjuk és edzettségük miatt.

Pulzusmegnyugvás-mérés

Ha vége a terhelésnek, akkor következik egy 5 perces nyugalmi mérés. Ez alatt arra vagyunk kíváncsiak, hogy a pulzusod milyen gyorsan áll helyre. Ezt külön mérjük 1, 3 és 5 percnél.

Kiértékelés

Amíg lezuhanyzol, kollégánk összeállítja a jegyzőkönyved, majd kiértékeli a a teljesítményed. A diagnosztika alatt kapott értékeket szép sorjában elmagyarázzuk, hogy ne csak egy halom számot és grafikont láss, hanem értékes információt tarts a kezedben.

teljesítménydiagnosztika

Kiértékelés

4 hetes edzésterv

Minden teljes állapotfelméréshez adunk egy 4 hetet átfogó, személyre szabott ENSPORT prémium edzéstervet. Ez azt a célt szolgálja, hogy belekóstolj milyen az, amikor a szervezeted értékeire szabott egyéni edzéseket kell teljesítened. Ha elnyerte tetszésedet ez a módszer, a 4 hét lejárta után folytathatod a közös munkát velünk, ha előfizeted havi edzéstervezés szolgáltatásunkat.

Vélemények az ENSORT-teljesítménydiagnosztikáról

? “Kellemes környezetben, professzionális vizsgálat történt, melyen átfogó visszajelzést kaptam szervezetem állapotáról. A fejlesztendő területek ismeretében fogjuk a hosszútávú edzésmunkát végezni. Mindenkinek kifejezetten ajánlom az ENSPORT-ot!”

? “Teljesítménydiagnosztikán (futás) jártam Sasi Gabinál. A lehető legjobb döntés volt, hogy elmentem! Jó hangulatban telt a mérés, Gabi nagyon kedves és nagyon profi. Rengeteget megtudtam magamról, a képességeimről, lehetőségeimről. Sok hasznos tanácsot és biztató szót kaptam. Szuper volt! Mindenkinek ajánlom! :)”

? “Jól éreztem magam összességében. Minden gyorsan és flottul történt. A kérdéseimre is kimerítő válaszokat kaptam. Megérte eljönni, csak ajánlani tudom másoknak is. Profi szolgáltatást kaptam. Biztosan visszatérek még!”

Kapcsolódó tartalmak: