fbpx

Single post

TrainingPeaks edzéselemzés: Közepesen nehéz fokozó futás

Erdélyi Nándor
szakmai vezető at Ensport | Website

Hiszek a számokban! Hiszek abban, hogy a mért eredmények és számok pontos útmutatást adnak, ami a a sportoló tapasztalataival és érzéseivel kiegészítve ad teljes képet a teljesítményről. Hiszem, hogy minden sportolóból ki lehet hozni a maximumot, csupán az odáig vezető út más és más.

Edzéselemzés rovatunkban azt szeretnénk nektek megmutatni, hogy mi ENSPORT-os edzők, mire figyelünk a sportolóinkkal való közös munka során.

Mi az a TrainingPeaks?

A TrainingPeaks a világ vezető edzésnaplózó applikációja. Futók, kerékpárosok triatlonosok milliói használják. Az ENSPORT-nál is ebben a programban vezetjük és elemezzük a sprotolók teljesítményét.

Közepesen nehéz fokozó futás

Feladat: 10 perc bemelegítés után (E1), 20 perc tempó futás (E2), majd 3*3 perc fokozatosan gyorsuló, végül levezetés
Cél: fáradt izomzatra tempó futó képesség javítása
Ajánlás: haladó futóknak, triatlonistáknak
Edzés besorolása: közepesen nehéz

Kék sáv: tervezett edzés
Zöld vonal: tempó
Piros vonal: pulzus
Sárga vonal: lépésszám

Az elemzéseket mindig azzal kezdem, hogy összességében ránézek a terv-teljesítés viszonyára. Itt elsőre is látszik, hogy a futó hozta a céltempókat, sőt egy kicsivel felette is tudott futni.

Ez így elég jónak tűnik, mégis vannak jelek amelyek gyanúsak, ugyanis a sportoló fáradt volt. A végső sebesség-pulzus jobb is lehetett volna. Tempóra jót futott, de pihenten akár 10 mp-cel gyorsabb is lehetett volna. Hogy ez miből látszik? Nézzük meg közelebbről a 20 perces szakaszt.

Instabil pulzus, növekvő lépésszám

Látható, hogy az egyenletes tempóhoz, a pulzus (piros vonal) nem stabil. Tudom, hogy ez a 20 perc tempó nem kéne, hogy megviselje a sportolót, ezért ez nem lehet normális, hogy ennyire nem tudja tartani a pulzust.

Még egy árulkodó jelünk van, méghozzá a lépésszáma (sárga vonal) 92-ről 94-re nőtt a szakasz során, amihez 5 mp-es gyorsulás tartozik tempóban. Ha tudta volna tartani a lépéshosszt, akkor ennél többet gyorsult volna. 2,86 métert tette meg egy jobb-bal lépéssel, és ha ezt tartotta volna kb. 3:35-re kellett volna gyorsulnia. Ezután nézzük meg az edzés végét.

Csökkenő tempó, emelkedő pulzus

Látható, hogy az első 2*3 percben a tempó stabil volt, míg a végén csökkent, de ezt a pulzus nem követte le. Az első két szakasz anaerob küszöb környékére esett, de ahogy a harmadikban e fölé ment (AN) a dolog szétesett (csökkenő tempó, melyet a pulzus nem követ le, sőt emelkedik). Tipikus jele a fáradtságnak, hogy anaerob küszöb felett nagyon beszűkül a terhelhetőség.

Összegezés

A sportoló jól futott, megfutotta az edzést, és még fáradtan is tudta a lényegi részét hozni az edzésnek. A célunk az volt, hogy egy úszó edzés és egy kerékpáros edzés után egy rövidebb, de nehéz futást teljesítsünk, hogy a versenyek során fáradtan is tudjon futni. A célt elérte az edzés.

Ensport edzéstervezés

Ha úgy érzed nem megy egyedül, és szakértő segítségre van szükséged, regisztrálj hozzánk edzéstervezésre. A részletekért katt a fenti fotóra!