fbpx

Single post

Pályateszt vagy teljesítménydiagnosztika? Itt az igazság!

Pályateszt vagy diagnosztika?

Szakmai berkekben is megosztó kérdés: pályateszt vagy teljesítménydiagnosztika szolgálja-e inkább a hobbi és szabadidősportolók fejlődését? A mi filozófiánk szerint ez nem választás kérdése. Mutatjuk máris, hogy miért.

Amikor leülsz az edződdel, kitűzitek az elérni kívánt célt, az első feladat az volna, hogy megnézitek honnan indultok. Nem is lehet kérdés, hogy tesztek kellenek ehhez. Az edzők lényegében két módszert használnak: a pályateszteket és/vagy a teljesítménydiagnosztikát. Jogos a kérdés miért is írtam azt, hogy “és/vagy”. Azért, mert van olyan edző, aki kizárólag az egyikkel, vagy kizárólag a másikkal dolgozik és van olyan, aki mindkettőt egyformán alkalmazza.

Mi, az Ensportnál abban hiszünk, hogy a laboros diagnosztikát kiegészíti a pályateszt, hiszen így kapjuk a legátfogóbb képet a sportolóról.

Hitünk szerint a dolgok szélsőséges szemlélete nem mindig vezet a legjobb eredményre. Mint az életben mindennek, a diagnosztikának és a pályatesztnek is van előnye és hátránya. A kérdés nem az, hogy melyik jobb a másiknál, hanem az, hogy az edző és a sportoló az adott pillanatban melyikkel tud a legjobban dolgozni, épp melyikre van szükség a felkészülés adott szakaszában.

Mi a célja egy edzőnek?

Hogy a sportolója a lehető legjobb eredményeket érje el azzal az edzésmunkával, amit végeznek. Ha van rá lehetőség, hogy a “tudományos” diagnosztikai módszert és a pályatesztet is igénybe vegyék ennek a célnak az eléréséhez, akkor mi a logikus magyarázata annak, hogy az egyik kizárja a másikat? Szerintünk nincs ilyen magyarázat.

Egyik sem ellenség, nem boszorkányság, nem áltudományosság. Mármint, ha az edző tud olvasni az ezen tesztek során kapott jelekből és azt be tudja építeni megfelelően a felkészülésedbe. 🙂 Nézzük is meg melyik mit ad és mire érdemes használni!

telejsítménydiagnosztika

A teljesítménydiagnosztika sportágspecifikus egométeren történik laborkörnyezetben

Teljesítménydiagnosztika

A lényege az összehasonlíthatóság, hogy ugyanazon a tesztprotokollon, laborkörülmények között milyen biológiai mutatókkal teljesít a sportoló. Nincs szél, nincs időjárás, sáros út, forgalom, stb, ami befolyásolná a tesztet. Amit itt teljesítesz, az egy tendenciálisan mérhető eredmény és a kontrollmérések során egyértelműen látszik a fejlődés, esetleg a stagnálás vagy visszaesés.

Mi, az Ensportnál laktátméréses lépcsőteszttel dolgozunk, de léteznek még különböző spiroergometriás terheléses vizsgálatok is, akár EKG-val kiegészítve (pl. VO2max teszt, Wingate-teszt, INSCYD-teszt).

✔️ amit tud:

 • Mérhetőek olyan mutatók, amik nem látszanak egy pályateszt során. P.l te tudod, hogy a sportteljesítmény egyik meghatározó eleme a tüdőkapacitásod? Tisztában vagy vele a tiéd mennyire fejlett, kell-e még dolgoznod rajta? Ez ugyanúgy egy diagnosztikán derülhet ki mint az, hogy mennyire jók az anyagcsere folyamataid, mennyi laktátot termel és milyen mértékben a szervezeted, milyenek a keringési mutatóid.
 • Valahol azért is sportolunk, mert szeretnénk megőrizni az egészségünk. A diagnosztikán kiszűrhetők bizonyos dolgok, pl gyanú magas koleszterinszintre, vagy épp tovább irányítunk kardiológiai szűrésre, netán kiderülhet mi lehet az oka annak, hogy nem tudsz megszabadulni a felesleges kilóktól. Ezeket egy pályateszt nem tudja kimutatni!
 • Nem utolsó sorban pedig a lehető legpontosabban meglesznek azok a pulzus és/vagy watt zónák, amikre építve egy megfelelő edzéstervet elérheted a célod!

 

✖️ amit nem tud:

 • Megmutatja ugyan, mik a biológiai képességeid, de a versenyt neked kell lefutni. A teljesítményednek csak egy kis szelete ez a “biológiailag képes vagyok rá” dolog. Így versenybecslést igen, pontos befutó időt nem tud adni.
 • Önmagában a diagnosztika csak adatok halmaza, ezeket tudni kell értelmezni is. Ez egy hozzáértő edző kezében válik használható információvá és segítheti nagyon hatékonyan a fejlődésed. A hasznosságának feltétele így egyben a hozzáértő edző/szakember személye is.
 • Nem ad képet olyan egyéb biomechanikai tulajdonságaidról, amik ugyanúgy befolyásolják a teljesítményed, mint a biológiai képességeid. Gondolok itt a futótechnikád milyenségére, a mentális állóképességedre, az adott sportban a technikai tudásod meglétére.
 • Bizony, anyagilag áldozni kell rá. Ma egy laborkörnyezetben elvégzett teljesítménydiagnosztika 30-40 ezer forintos tétel.

 

A pályatesztek sportágspecifikus környezetben zajlanak. Ezek a felmérések történhetnek edző jelenlétében, vagy távollétében is. Az edzésadatokat az edzőink a TariningPeaks szoftverben elemzik.

Pályatesztek

Akkor lehet jól használni egy pályatesztet, ha az a versenycélodhoz, edzettségi állapotodhoz illeszkedő a pályateszt. Ekkor nyerhető belőle a legrelevánsabb információ.

Ilyen pályateszt lehet pl. – hogy csak a legismertebbeket említsem – a Cooper-teszt, 5 vagy 10 km-es tesztfutás, kerékpáron az FTP teszt, vagy úszáson a CTS pályateszt.

✔️ amit tud:

 • Ingyenes, egy filléredbe nem kerül (persze ez edzőtől is függ, hogy kér-e érte pénzt, vagy sem. Nálunk a pályateszt az edzéstervezés része).
 • Számtalan formája van, a célversenyednek és sportodnak, lehetőségeidnek megfelelően optimalizálható.
 • “Élesben” teszed próbára a képességeidet, ha esik a lépésszámod egy 10 kilis teszt végére, vagy 60-as pedálfordulat alá zuhansz az FTP teszt végére, az egy hozzáértő edző kezében nagyon értékes információ, hogy mire kell fókuszáljatok még, milyen meglévő vagy hiányos technikai tudással rendelkezel az adott sportág területén.
 • Optimális esetben “maxon” mész végig a pályateszten. Vagy épp nem mész végig. Ez remekül mutatja milyen a mentális állóképességed, mennyire tudod kihajtani magad.

 

✖️ amit nem tud:

 • Megmutathatja a felső határaid, de az alsóbb edzészónák meghatározása nagyrészt pontatlan eredményt ad.
 • Ha edzészónák meghatározásához alkalmaznád, akkor lesz relevánsan használható, ha ki tudod magad futni/bringázni a pályateszt során, vagy különben torz adatokat kaphatsz.
 • Nem ad visszajelzést az olyan biológiai tulajdonságaidról, amik a teljesítőképességed építőkockái ugyanúgy, mint az izmaid (tüdőkapacitás, anyagcsere folyamatok edzettsége, keringési mutatók).
 • Ha nem az adottságaidnak, edzettségi szintednek megfelelő pályatesztet mész, a pályateszt nem biztos rá fog tudni világítani minden fejlesztendő területre.

 

Ha eddig elolvastad, akkor szerintem már kezd világossá válni miért is dolgozunk az Ensportnál a teljesítménydiagnosztika és a pályatesztek ötvözésével. Az egyik kiegészíti a másikat. Csak egyik, vagy csak másik alkalmazása megfoszthat hasznos és fontos információktól.

A diagnosztika megmutatja a biológiai adottságaid a mérés pillanatában, a pályateszt pedig azt, hogy mennyire tudod ezeket eredményre váltani.

Úgy tartja a mondás, hogy minden mérés annyit ér, amennyire használni tudják őket. Mi arra törekszünk, hogy mind a diagnosztika, mind a pályateszt eredményeinek adatait értelmezve, átlátva a lehető legjobban tudjunk segíteni elérni sportcéljaid!

teljesítménydiagnosztika

Egy teljesítménydiagnosztikai állapotfelmérésből lényegesen több adat nyerhető ki, mint egy pályatesztből

Vélemények az ENSORT-teljesítménydiagnosztikáról

? “Kellemes környezetben, professzionális vizsgálat történt, melyen átfogó visszajelzést kaptam szervezetem állapotáról. A fejlesztendő területek ismeretében fogjuk a hosszútávú edzésmunkát végezni. Mindenkinek kifejezetten ajánlom az ENSPORT-ot!”

? “Teljesítménydiagnosztikán (futás) jártam Sasi Gabinál. A lehető legjobb döntés volt, hogy elmentem! Jó hangulatban telt a mérés, Gabi nagyon kedves és nagyon profi. Rengeteget megtudtam magamról, a képességeimről, lehetőségeimről. Sok hasznos tanácsot és biztató szót kaptam. Szuper volt! Mindenkinek ajánlom! :)”

? “Jól éreztem magam összességében. Minden gyorsan és flottul történt. A kérdéseimre is kimerítő válaszokat kaptam. Megérte eljönni, csak ajánlani tudom másoknak is. Profi szolgáltatást kaptam. Biztosan visszatérek még!”

Kapcsolódó tartalmak: