fbpx

Single post

Teljesítménydiagnosztika elemzés: Kiábrándult futóból motivált terepultrás

Ebben a cikkben egy valós példán keresztül mutatjuk meg, hogy hogyan tudunk fejleszteni egy futót a teljesítménydiagnosztikán kapott értékek értő felhasználásával.

Azonos tesztprotokoll

A teljesítménydiagnosztika egy pillanatfelvétel az aktuális edzettségi állapotról. Mivel laborkörülmények között történik a felmérés, és a tesztprotokollban nincs eltérés, két felmérés adatai tökéletesen összehasonlíthatók lesznek, megmutatva a fejlődés (vagy a hanyatlás) tendenciáit.

Kiábrándultságból motiváció

András 2020 nyarán sok kilométer lefutása után, teljesen motivációt vesztetten, a futásból kiábrándulva adott egy utolsó esélyt magának és eljött a tátrai terepfutó táborunkba. Itt ismerkedett meg edzőjével, akivel a motiváló, új élmények után megkezdődött a közös munka.

Nemsokkal a tábor után eljött hozzánk egy teljesítménydiagnosztikára, ahol a laktátgörbe hirtelen emelkedéséből egyértelműen látható volt, hogy sokat kell fejleszteni az állóképességén (a meredeken felfelé ívelű laktátgörbe – a grafikonon a kék vonal – mindig állóképességbeli hányosságokra utal). Speciálisan terepultra versenyekre és kihívásokra felkészítő, személyre szabott edzéstervvel vágtak neki a következő időszaknak. András lelkesen és szorgalmasan végezte az edzéseket.

Nemrég újból eljött az ENSPORT-ba egy teljesítménydiangosztikára, hogy megnézzük az elmúlt több mint másfél év közös munkájának eredményét.

teljesítménydiagnosztika

András teljesítménydiagnosztika jegyzőkönyveiből részlet. A táblázatban a terheléses lépcsők és a hozzá tartozó laktát valamint pulzusértékek láthatók, a grafikonon pedig a pulzus és a laktátemelkedés. A vékonyabb a 2020-as, a vastagabb a 2022-es

Anyagcsere-javulás

A két táblázatot összehasonlítva szépen látszik, hogy a laktátemelkedés mennyivel magasabb tempónál kezdődik meg:

? 2020 augusztusában a 12km/h-ás lépcsőn 4,21 mmol laktátot mértünk ➡️ 2022 júniusában ugyanezen a tempón 2,59 mmol-os értéket.

? A laktátküszöb, azaz a zsíranyagcsere dominancia felső határa 5:46-os tempóról 5:13-as tempóra javult.

⚠️ Vagyis javult az anyagcsere, a szervezet gazdaságosabban működik, mint két éve.

 

Pulzuscsökkenés

Ha a két táblázatot összehasonlítjuk, jól látható, hogy nem csak a nyugalmi pulzus, de a 8, 10 és 12 km/h-ás lépcsőkhöz tartozó pulzus is jelentősen csökkent:

? 2020-ban a 8 km/h-ás tempóhoz 140-es pulzus tartozott ➡️ 2022-ben 116 ütés/perces pulzus társul ugyanehhez a tempóhoz.

? Ugyanez a számpár 10 km/h-án: 2020-ban 155 ütés/perc ➡️ 2022-ben 136 ütés/perc.

⚠️ Vagyis javult a keringés, ugyanazon a tempón gazdaságosabban dolgozik a szív.

 

Tempójavulás

Az állóképességi és terepspecifikus munka mellett helye volt az edzéstervben a tempós, résztávos munkának is, ami azt eredményezte, hogy:

? Az anaerob küszöb 2020-ban 5:00 perces ezrekhez volt tehető, 2022-ben ez a küszöb 4:15-ös ezrekre fejlődött.

? A legmagasabb kifutott lépcső tempója 16 km/h-ról 18 km/h-ra gyorsult.

⚠️ Vagyis javult tempó, a teljesítménydiagnosztikán kifutott lépcsők maximális sebessége 2 km/h-val gyorsult.

 

Összegzés

A teljesítménydiagnosztikai felmérés adataiból kitűnően látható a fejlődési ív, és ez a pár adat csak ízelítő abból, amit a jegyzőkönyvben átnyújtunk a hozzánk érkező sportolóknak (lásd bővebben a cikk elején beágyazott videóban).

András rengeteget erősödött az elmúlt években, ami a teljesítménydiagnosztika adatait felhasználva egy személyre szabott edzéstervezéssel valósult meg. Persze ehhez kellett András is, aki precízen és fegyelmezetten elvégezte az edzője által kiírt edzéseket. Azóta nagyon sok sikeres terepultrán van már túl és a java még csak most következik…


Vélemények az ENSORT teljesítménydiagnosztikáról

? “Kellemes környezetben, professzionális vizsgálat történt, melyen átfogó visszajelzést kaptam szervezetem állapotáról. A fejlesztendő területek ismeretében fogjuk a hosszútávú edzésmunkát végezni. Mindenkinek kifejezetten ajánlom az ENSPORT-ot!”

? “2021. májusában egy kedves ismerősöm ajánlásra látogattam el a diagnosztikára. Akkor már négy éve futottam ahogy mondani szokták „ész nélkül”. Bíztam az ismerősömben, kíváncsi voltam az ENSPORT csapatára és a diagnosztikára. Kellemes környezet és nagyon kedves csapat fogadott. A diagnosztika végére kaptam egy pontos képet magamról. 2021. május óta Tóth Orsi (hála és köszönet) az edzőm és azóta ígéretesen haladunk a kitűzött cél felé. A közel egy év alatt nagy fejlődésen mentem keresztül. Az elmúlt egy évben háromszor voltam TD-n és már foglaltam időpontot a következőre. Készségesen ajánlom mindenkinek. :)”

? “Jól éreztem magam összességében. Minden gyorsan és flottul történt. A kérdéseimre is kimerítő válaszokat kaptam. Megérte eljönni, csak ajánlani tudom másoknak is. Profi szolgáltatást kaptam. Biztosan visszatérek még!”

 

Kapcsolódó tartalmak: