fbpx

Single post

Sportdiagnosztika-forradalom: Mi az az MLSS?

Erdélyi Nándor

Hiszek a számokban! Hiszek abban, hogy a mért eredmények és számok pontos útmutatást adnak, ami a a sportoló tapasztalataival és érzéseivel kiegészítve ad teljes képet a teljesítményről. Hiszem, hogy minden sportolóból ki lehet hozni a maximumot, csupán az odáig vezető út más és más.

Nagy fába vágtuk a fejszénket! Az elmúlt időszakban bezárkóztunk a teljesítménydiagnosztika laborba, hogy megcáfoljunk egy olyan tudományos tézist, ami alapjaiban változtatja meg a teljesítménydiagnosztikáról tudott eddigi ismereteinket. Az eredménye egy merőben új tesztprotokoll lesz!

Az MLSS, a Maximal Lactate Steady State rövidítése, magyarul: Maximális Laktát Egyensúlyi Állapot. Ez a tényező lesz a fókuszában vadiúj teljesítménydiagnosztika protokollunknak, amit az ENSPORT szakembereivel fejlesztettünk az elmúlt hónapokban.

Mi az az MLSS?

A legjobban ezzel a fürdőkádas példával lehetne szemléltetni, hogy ez tulajdonképpen miért fontos érték az állóképességi sportolóknál:

Az MLSS egy olyan állapot, amikor annyi laktát halmozódik fel a szervezetedben, amennyit az le tud bontani. Mint a fürdőkád esetében is, amennyibe pont annyi vizet töltünk, amennyit az elfolyója el tud vezetni (A kád esetében a lefolyó átmérője az MLSS, a csapból kifolyó víz a laktáttermelés, a kádban a víz a laktátszint, a lefolyó a laktátlebontás).

⚠️ Ez az állapot, amit relatív sokáig stabilan lehet tartani. E felett rohamosan csökken az eltölthető idő, besavasodsz és a lábaid “elfogynak”. Magyarul, ha a kádban a vízszint nem emelkedik, akkor sokáig képesek vagy tartani az intenzitást, ha a viszont több folyik be mint el, akkor egy idő után megtelik a kád, és kifolyik a víz, vagyis elfáradsz és megállsz.

Az MLSS-érték mindenkinél egyedi. Az eddig ismert teljesítménydiagnosztikai protokollok képletek alapján számolva határozták meg az MLSS-értéket. Az ENSPORT MLSS protokollja viszont pontosan ki tudja mutatni majd.

‼️ Az MLSS-értéket csak MLSS-méréssel lehet meghatározni, semmi más nem alkalmas erre. Ezért lesz az ENSPORT tesztprotokollja paradigmaváltás a teljesítménydiagnosztikában!