fbpx

Single post

Miért fontos infó az MLSS az állóképességi sportolóknál?

Erdélyi Nándor
szakmai vezető at Ensport | Website

Hiszek a számokban! Hiszek abban, hogy a mért eredmények és számok pontos útmutatást adnak, ami a a sportoló tapasztalataival és érzéseivel kiegészítve ad teljes képet a teljesítményről. Hiszem, hogy minden sportolóból ki lehet hozni a maximumot, csupán az odáig vezető út más és más.

Nagy fába vágtuk a fejszénket! Az elmúlt időszakban bezárkóztunk a teljesítménydiagnosztika laborba, hogy megcáfoljunk egy olyan tudományos tézist, ami alapjaiban változtatja meg a teljesítménydiagnosztikáról tudott eddigi ismereteinket. Az eredménye egy merőben új tesztprotokoll lesz!

Mérni, mérni, mérni

Ha elnézzük a világ sportfejlődését, nem tudjuk nem észrevenni, hogy az anyagcsere megismerése, a sportolók anyagcsere profiljának felállítása mennyire kezd előtérbe kerülni. Ennek bizonyítékai a norvég sikerek triatlonban, de az inScyd, mint márka előretörése a diagnosztikai területen is fontos mérföldkő.

Az önállóan elvégzett pályatesztek és ebből számolt FTP küszöbök önmagukban már kevesek,

hiszen semmit sem tudunk meg abból, hogy a szervezet alacsony intenzitáson milyen hatékonysággal dolgozik. Ahogy azt sem tudjuk meg, hogy a sportoló, tényleg kihajtotta-e a magát (megfelelően felment-e a laktátszintje).

👉 Az MLSS egy olyan állapot, amikor annyi laktát halmozódik fel a szervezetedben, amennyit az le tud bontani. Mint a fürdőkád esetében is, amennyibe pont annyi vizet töltünk, amennyit az elfolyója el tud vezetni (A kád esetében a lefolyó átmérője az MLSS, a csapból kifolyó víz a laktáttermelés, a kádban a víz a laktátszint, a lefolyó a laktátlebontás). ⚠️ Ez az állapot, amit relatív sokáig stabilan lehet tartani. E felett rohamosan csökken az eltölthető idő, besavasodsz és a lábaid “elfogynak”. Magyarul, ha a kádban a vízszint nem emelkedik, akkor sokáig képesek vagy tartani az intenzitást, ha a viszont több folyik be mint el, akkor egy idő után megtelik a kád, és kifolyik a víz, vagyis elfáradsz és megállsz

Sosem felejtem el, hogy az első 20 perces tesztemet egy triatlonos utánpótlás edzőtáborban csináltam, melynek a végén mérték a laktátot és magas minőségű edzésekhez szokott társaságban 15-20 mmol/l értékeket lehetett mérni a 20 perc nyélgáz végén. De tudja-e ezt egy amatőr, aki nem végez ilyen minőségi, sem mennyiségi edzésmunkát? Nos, a méréseink és tapasztalataink szerint, az esetek többségében: NEM! A kutatásokat ugyanis rendszerint profi sportolókkal végzik, de egy profi atléta által produkált értéket amatőr sportolókra átültetni…finoman fogalmazva: fals eredményeket szül.

Ismered az anyagcsere profilodat?

Tehát, ha hatékonyan, személyre szabottan szeretnél edzeni, mert nincs időd feleslegesen, mérések nélkül, vaktában csinálni a futó, kerékpáros vagy triatlonos felkészülésed, akkor ismerni kell az anyagcsere profilodat (angolul: metabolic profile). Ennek része, hogy tudjuk hol található az intenzitás, ahol a leghatékonyabban bontod a zsírt, vagyis zsírmax (FatMax) zóna, és hol található az a pont, amelynél a laktátegyensúly még fenn áll. Vagyis tényleg tudni kell, mi zajlik a szervezetben.

Ezt oktatják ma az MLSS-ről és az FTP-ről: FTP – FUNKCIONÁLIS KÜSZÖB. Helyes értelmezése: “maximális laktát steady state” (MLSS), vagyis a laktáttermelő anaerob laktacid rendszer (VLamax) és a laktátfeldolgozó aerob rendszer (VO2max) egyensúlyi pontja. Ezzel szemben a valóság, hogy amatőr sportolók esetén kb. 3-5,5 mmol/l laktátértéknél van az MLSS, ami edzettségtől, sportágtól és egyéb tényezőktől függő, EGYÉNI érték, és SEMMI köze az FTP küszöbhöz.

Az FTP az nem az MLSS!

Ezt olvasom egy magyar (egyébként általam is elismert és tisztelt) szakembertől, az FTP vagyis a funkcionális küszöb kapcsán: „helyes értelmezése: “maximális laktát steady state” (MLSS), vagyis a laktáttermelő anaerob laktacid rendszer (VLamax) és a laktátfeldolgozó aerob rendszer (VO2max) egyensúlyi pontja”. Nos, ez az állítás amatőr sportolók esetén 20 mérésből látva: NEM IGAZ.

Az FTP tesztek – hagyományos diagnosztika alapján mért egyéni anaerob küszöb és FTP küszöb – kb. 5-10%-kal eltér az MLSS-től.

Az FTP alapján számított edzészónákban az amatőrök azért nem tudnak sokszor edzeni, mert ez meghaladja az MLSS értéküket,

vagyis hiába tud valaki 20 percet menni, vagy 2*8 percet, vagy rövid ideig 4-5 mmol-on tekerni egy hagyományos teljesítménydiagnosztikán, ezt hosszabb távon azért képtelen fenntartani edzésen, vagy versenyen, mert ez meghaladja az MLSS küszöbét, mely a méréseink szerint amatőröknél lejjebb van, mint a szakirodalmak jelzik.

Az MLSS pontos ismerete polyan edzészónákat és edzésmunkát eredményez, amely végrehajtható, hatékony és fejlődést hoz.

Magáról a pontos protokollról kicsit később. A mérési eredményeket is nyilvánosságra fogjuk hozni, mert minden fenti állítást alá tudunk támasztani eredményekkel, de erre még egy picit várni kell ;).