fbpx

Single post

Hogyan fogja megváltoztatni az MLSS protokoll, amit eddig a teljesítménydiagnosztikáról tudtunk?

Erdélyi Nándor
szakmai vezető at Ensport | Website

Hiszek a számokban! Hiszek abban, hogy a mért eredmények és számok pontos útmutatást adnak, ami a a sportoló tapasztalataival és érzéseivel kiegészítve ad teljes képet a teljesítményről. Hiszem, hogy minden sportolóból ki lehet hozni a maximumot, csupán az odáig vezető út más és más.

Nagy fába vágtuk a fejszénket! Az elmúlt időszakban bezárkóztunk a teljesítménydiagnosztika laborba, hogy megcáfoljunk egy olyan tudományos tézist, ami alapjaiban változtatja meg a teljesítménydiagnosztikáról tudott eddigi ismereteinket. Az eredménye egy merőben új tesztprotokoll lesz!

Korábbi cikkeink a témában:

➡️  Sportdiagnosztika-forradalom: Mi az az MLSS?
➡️  Miért fontos infó az MLSS az állóképességi sportolóknál?

Eddig miért jöttél el teljesítménydiagnosztikára?

Mert kíváncsi voltál:

  • az edzettségedre,
  • a pulzustartományaidra,
  • a laktátgörbe töréspontjaira,
  • az anyagcserédre (különösképpen a zsíranyagcserédre),
    és egyéb értékekre, állapotra, javaslatra.

 

Egy dolgot azonban nem tudtunk ebből meghatározni, illetve azt gondoltuk, hogy tudjuk, de a gyakorlat mást mutatott, mégpedig az MLSS értéket (laktáttermelés/lebontás egyensúly).

Bejött hozzánk egy jó edzettségű sportoló, amatőr sportoló, akivel régóta dolgozunk és kíváncsi volt a zónáira. A bevett módszerekkel megmértük, a bevett módszerekkel értékeltük, majd a mérési eredmények alapján kiküldtük résztávozni, és azt láttuk, hogy nem képes megfutni és kitekerni azokat az intenzitásokat, amiket meghatároztunk a mérési eredményei alapján.

Aztán jött más valaki is, aki ugyanezen módszerek, laktátértékek mentén képes volt megcsinálni az elvárt edzést. Kíváncsiak lettünk, hogy vajon miért lehetett ez.

? Az MLSS egy olyan állapot, amikor annyi laktát halmozódik fel a szervezetedben, amennyit az le tud bontani. Mint a fürdőkád esetében is, amennyibe pont annyi vizet töltünk, amennyit az elfolyója el tud vezetni (A kád esetében a lefolyó átmérője az MLSS, a csapból kifolyó víz a laktáttermelés, a kádban a víz a laktátszint, a lefolyó a laktátlebontás). ⚠️ Ez az állapot, amit relatív sokáig stabilan lehet tartani. E felett rohamosan csökken az eltölthető idő, besavasodsz és a lábaid “elfogynak”. Magyarul, ha a kádban a vízszint nem emelkedik, akkor sokáig képesek vagy tartani az intenzitást, ha a viszont több folyik be mint el, akkor egy idő után megtelik a kád, és kifolyik a víz, vagyis elfáradsz és megállsz

Az amatőrök nem profik

Kutakodtunk, olvastunk, agyaltunk, majd sikerült egy jó kérdést feltenni: mi van, ha a laktáttermelés és lebontás egyensúlya (MLSS) amatőr sportolóknál nem ott van, ahová a kutatások prognosztizálják, hanem máshol?

Megint olvastunk, kutakodtunk, de semmi olyat nem találtunk, ami megválaszolta volna a kérdést. Nagyon sok agyalás és teszt után aztán jött a felismerés: a feltevésünk igaznak bizonyult.

Valóban nem ott volt a sportoló MLSS értéke a gyakorlatban, ahová a tudomány azt „várta”.

Aki nem képes a hagyományos teljesítménydiagnosztika és pályateszt alapján megcsinálni a kiírt résztávokat, annak bizony a laktáttermelés és lebontás egyensúlya (MLSS) nem ott van, ahol azt eddig hittük (kb 5-6 mmol/l laktátértéknél), hanem lejjebb van, bizonyos esetekben sokkal lejjebb (3-3,5 mmol/l). Tipikusan „jó tempót tudok menni, de gyorsabban nem megy” érzés társul ehhez az állapothoz.

MLSS méréssel minden a helyére került

Ezután a kísérleti teszteken résztvevőket az új ENSPORT MLSS mérési protokoll alapján állítottuk be az edzészónáit, és azt tapasztaltuk, hogy így már működnek a résztávok, működnek az edzések. A feltevésünket tehát a gyakorlat is igazolta: amatőr sportolóknak nem ott van az MLSS értéke, ahová a tudomány és a kutatások azt profi sportolókon mérve megbecsülték.

Miért lesz hasznos az MLSS protokoll?

Mert még pontosabb, személyre szabott adatokat ad, amivel hatékonyabb edzésmunka végezhető, ez pedig a pályán mutatott teljesítményen is meglátszik majd!

Az MLSS teszt 2022. november 1-jétől lesz elérhető az ENSPORT-nál!