fbpx

Single post

4 élethelyzet, amiben segít a mozgáselemzés

A diagnosztikai módszerek közül nem csak a teljesítménydiagnosztika segítheti a futókat, hanem a mozgáselemzés is. Gyakran keverik össze a kettőt. Míg az első a teljesítményt méri, utóbbi a hatékonyságot. Hogy miért érdemes választani a futómozgáselemzést, arra hoztunk most 4 lehetséges indokot.

1️⃣ Visszatérő, nem múló sérülések futás közben

A futás-mozgáselemzés kiváló diagnosztikai eszköz, mely segít feltárni a futás során jelentkező fájdalmak okait. Ilyen lehet például egy nem megfelelő futócipő, ami nem tartja a lábat, vagy nagyon elhasználódott. Lehetnek olyan problémák is, amelyek a hétköznapok során kialakult kontrkatúráknak, izomgyengeségeknek a következményeként okoznak problémát, kellemetlen érzéseket.

2️⃣ Akut sérülés/műtét utáni visszatéréskor

Hasznosnak tartom akut sérülés (műtét) utána a visszatérés kezdetén a mozgáselemzést. A megfelelő gyógytorna-kezelés után is maradhatnak olyan tudatalatti mozdulatok, melyekkel kíméljük a sérült végtagot és ennek következtében könnyedén túl tudjuk terhelni az ellenoldalt. Ilyenkor tanácsot adunk, akár plusz erősítésekre, futóiskolára, különböző gyakorlatokra, melyekkel be tudod gyakorolni az egyforma terhelést.

3️⃣ Futótechnika-fejlesztésre

Ha nem rendelkezel sérüléssel, azonban futásod hatékonyságát szeretnéd fejleszteni, akkor is javasolt ez a fajta elemzés. Könnyen lehetsz saját magad ellensége, és akár egyes mozdulatokkal nem az előre irányuló mozgásodat segíted, hanem sokkal inkább fékezed magad. Ilyen például a felsőtest túlzott rotációja, a nagy hosszú lépések, vagy az elrugaszkodás hiánya. Gyakorta tapasztaljuk ezeket a hiányokat az elemzések során.

4️⃣ Célzott futócentrikus erősítést szeretnél

Amennyiben szeretnél célzott futócentrikus erősítősort, akkor ez a legmegfelelőbb elemzésforma, ahol kiderülhetnek a hiányosságok a biomechanika szempontjából. A törzs, medence mozgások mellette a futólépés egyes fázisait kielemezve végig haladunk, hol milyen hiányosságok lehetnek és ezek korrigálására ajánlásokat is teszünk.

⚠️ 10 vizsgálati szempont

Az ENSPORT-nál 2 kamerával, 4 szögből készítünk felvételeket a dinamikus futómozgás-elemzés során, és 10 vizsgálati szempontot figyelünk, hogy az elemzésünk a legaprólékosabb lehessen. Ezek a szempontok a következők:

  • talajfogás
  • lépéshossz
  • súlypontsüllyedés
  • elrugaszkodás
  • sarokfelkapás
  • bokamozgás
  • medence elbillenés
  • terdmozgás
  • karok mozgása
  • törzsmozgás(rotacio)

 

 

Kapcsolódó tartalmak:

Majkut Dalma
gyógytornász, futóedző - Ensport | még több infó rólunk

A sport mindig is fontos része volt az életemnek, közel 20 évig versenyatletizáltam. Az aktív sport befejezése után gyógytornásznak és humánkineziológusnak tanultam. A sportnak és a végzettségeimnek köszönhetően tudom, hogy milyen sérüléseik, fájdalmaik lehetnek nem csak az aktív embereknek, hanem a hétköznapi életmódot élőknek is, és ezekre a panaszokra megoldást is tudok javasolni. Az ENSPORT-nál futóedzőként, gyógytornászként is dolgozom, ezzel segítve az edzők munkáját és a sportolók sérülésekből való felépülését.