fbpx

Single post

Kinek ajánljuk az MLSS tesztet?

Erdélyi Nándor

Hiszek a számokban! Hiszek abban, hogy a mért eredmények és számok pontos útmutatást adnak, ami a a sportoló tapasztalataival és érzéseivel kiegészítve ad teljes képet a teljesítményről. Hiszem, hogy minden sportolóból ki lehet hozni a maximumot, csupán az odáig vezető út más és más.

Nagy fába vágtuk a fejszénket! Az elmúlt időszakban bezárkóztunk a teljesítménydiagnosztika laborba, hogy megcáfoljunk egy olyan tudományos tézist, ami alapjaiban változtatja meg a teljesítménydiagnosztikáról tudott eddigi ismereteinket. Az eredménye egy merőben új tesztprotokoll lesz!

Korábbi cikkeink a témában:

➡️ Sportdiagnosztika-forradalom: Mi az az MLSS?
➡️ Miért fontos infó az MLSS az állóképességi sportolóknál?
➡️ Hogyan fogja megváltoztatni az MLSS protokoll, amit eddig a teljesítménydiagnosztikáról tudtunk?
➡️ Miért lesz egyedi az ENSPORT MLSS protokollja?

teljesítménydiagnosztika

Így zajlik az ENSPORT MLSS tesztje

Az ENSPORT szabadalomként beadott MLSS protokollja két részből áll.

1️⃣ A teszt első felében hagyományos lépcsőteszten terheljük a sportolót, abból a célból, hogy meghatározzuk az LT1 küszöböt és ezzel együtt a zsírégetés szempontjából legfontosabb E1 zónát. A teszt első fázisa nem tart maximális intenzitásig, bizonyos feltételeknek kell teljesülnie, mely az első szakasz végét jelenti.

Ezután egy pihenési fázis következik, ahol folyamatosan mérjük a laktátértéket, és nézzük, hogy piheni ki magát a sportoló arra a szintre, ahol elkezdődhet a második szakasz.

2️⃣ A második a fázisban már 10 perces terhelési lépcsők vannak, melyek során 4 percnél és 10 percnél veszünk laktátmintát, és mérjük a laktát termelődését. Ez addig tart, amíg a két mintavétel közötti laktátértékekben 1 mmol/l-nél nagyobb eltérés mutatkozik meg, vagyis a laktát már nem stabil és folyamatosan termelődik, tehát MLSS küszöb felett vagyunk.

Kinek lesz jó az MLSS teszt?

Maga a teszt 40-70 percnyi aktív, egyre nehezebb intenzitáson történő tevékenységből áll. Így alapfeltétel, hogy ezt végig bírja a sportoló. Az sem árt, ha edzettsége lehetővé teszi azt, hogy magasabb zónákban is képes teljesíteni, tehát tud gyorsan futni, magas wattokon kerékpározni.

Ezekből látszik, hogy nem kezdőknek ajánljuk a tesztet. Ha szeretnénk pontosan meghatározni azt, hogy kik tudják kihasználni az MLSS-tesztünket, akkor azt mondanánk, hogy azok a sportolók:

 

  • akinek 2-3 órányi edzés nem okoz gondot,
  • képes 2 órán belül félmaratont futni,
  • vagy kerékpáron 200 watt felett tartósan haladni.

Ha nem teljesülnek a fenti paraméterek a te esetedben, akkor a „hagyományos”, laborunkban már 2014 óta elérhető teljesítménydiagnosztikát ajánljuk számodra, hogy felmérd a teljesítőképességed. Hiszen rosszul edzeni időpazarlás! 😉

Az MLSS teszt 2022. november 1-jétől lesz elérhető az ENSPORT-nál! Figyeljétek social felületeinket, mert hasznos infókkal jövünk még addig!