fbpx

Single post

Félmaraton után: Merre tovább?

Most, hogy vége a WizzAir Budapest Félmaratonnak, és nyakunkon egy halom verseny még az őszi futószezonban, az emberben felmerül, hogyan is válassza ki a következő versenyét (ha még nem tette meg)?

A döntésben rövid és hosszú távon is nagy segítséget adhatnak a mostani futásaid eredményei. Ami a legfontosabb, hogy eldöntsd: a megszokott távon maradsz, és gyorsulni próbálsz, vagy esetleg megpróbálsz a verseny hosszán növelni. Hogy melyik utat választod, az egyéniségeden múlik. Ha a kiinduló szint a félmaraton, akkor hipotetikusan egy gyorsabb félmaraton lefutása teljesen más fajta edzést igényelhet, mint például egy teljes maratoni távra való készülés.

Azért írom feltételes módban, mert azok, akik már régóta futnak, és nagyon jól elviselik a kemény edzéseket, képesek sok esetben hasonló módszerrel, intenzív és kemény edzésekkel edzeni a maratonra, mint a féltávra. Csupán a tempók és a szakaszok hosszai térnek el a félmaratoni tervtől. Azoknál viszont, akik első maratonra készülnek, egy teljesen új, ismeretlen világ nyílik meg. Több hosszú futással, nagyobb fáradtsággal, alacsonyabb intenzitással kell megbarátkozniuk.


A 34. WizzAir Budapest Félmaraton autós partnere az Opel volt

  1. De válaszd akár a gyorsulást a 21 kilométeren, vagy a hosszabb távra való felkészülést, egy dologgal számolnod kell: ugyanazt az edzésmunkát nem csinálhatod, mint eddig! A szervezetnek új ingerekre van szüksége mind a gyorsuláshoz, mint a nagyobb táv elviseléséhez. A szomorú tény pedig az, hogy minél többet futsz, idővel, az évek és szezonok múltával, annál kisebb lesz a megtérülés, annál többet kell feláldoznod akár másodpercekben mérhető sikerekért is. Ez azonban teljesen normális.  A szakirodalomnak erre külön szakkifejezése is van: diminishing return.

    Fontos tudni a jelenség létezéséről, mert a sportolói sikereid kulcsa a helyes célválasztás. A fejlődés korlátainak ismerete nélkül egy túlzottan erős tempó hajszolása, vagy egy a tolerálhatónál nagyobb ugrás a távban (pl. 10km-ről egyből maratonra) könnyen veszélybe sodorhatja az egészségedet, a futáshoz fűződő örömödet, és a sikerélményeidet. A fejlődés üteme ugyanis nem állandó: ha egyszer javítottál 5 percet a versenyeden, vagy esetleg 10-et, az azt követőn valószínűleg ez már nem fog menni.

    Gondold tehát végig, miket futottál az idei évben, nézd meg, mennyit fejlődtél tavasz óta, és ennek tükrében állj neki megtervezni, mit is akarsz elérni jövőre. A leendő célokat ugyanis már ilyenkor tudnod kell, ha nem kapkodva akarsz a végén felkészülni a feladatnak, mert a szervezet kiköveteli magának az időt ahhoz, hogy jól felkészülj egy versenyre. Ehhez pedig az alapozást majd a reális céljaidnak megfelelő távval és tempóval kell elkezdeni, melyhez a szükséges adatokat a mostani versenyen megszerzett tapasztalatokból határozhatod majd meg.

    Szerző: Szilágyi Tibor (futóedző)

 


Ha Neked is szükséged van szakmai segítségre egy rég dédelgetett sportcél elérésében, keress minket alábbi elérhetőségeinken! 14 felkészült edző várja, hogy kihozhassák belőled a maximumot:

web: https://www.ensport.hu/
facebook: https://www.facebook.com/ensporttraining/
instagram: http://instagram.com/ensporttraining/

BUDAPEST
1162, Csömöri út 213.
info@ensport.hu
(+36) 70/905-55-07

SOPRON
9400, Győri út 36.
sopron@ensport.hu
(+36) 30/420-17-71

KAPOSVÁR
7400, Vásártéri út 17.
kaposvar@ensport.hu
(+36) 30/621-10-99

MISKOLC
3528, Takta u. 3.
miskolc@ensport.hu
(+36) 70/612-51-60