fbpx

Single post

A sikeres félmaraton 13 titka

Ki szeretnéd hozni magadból a legtöbbet a 21,1km-es erőpróbán? Szilágyi Tibi futóedzőnk tanácsai legyenek veled végig a versenynap során!

Az előzőekben már volt szó a versenytáv megválasztásáról, arról, mi is jellemző a félmaratonra, és magáról a felkészülésről, annak a folyamatáról is ejtettünk pár szót. Ami kimaradt még: Mi az amit közvetlenül verseny előtt/közben tehetsz, és mi az, amire mindenképp oda kell figyelni?!

Terjengős leírás helyett álljon itt 13 pontban az, ami különbséget tehet egy jól megélt és egy elrontott verseny között, de legalábbis segít kihozni magadból azt, amit az edzések során a testedbe gyűjtöttél.


Legyen öröm a futás. Ha az alábbi tanácsokat megfogadod, mosolyogva szaladsz végig a félmaratonon!

 1. Töltsd fel a szénhidrát-raktáraidat pár nappal már a futást megelőzően, hogy minél tovább tudj megfelelő intenzitással futni külső energiapótlás nélkül!
 2. Hidratálj eleget már a verseny előtti napokban is, hogy ne csak a gyomrodban lötyögjön a folyadék, hanem a sejteket is hidratáld!
 3. Töltsd fel az ásványi anyag raktárakat, hogy minimalizáld az izomgöcsök kialakulásának esélyét
 4. Aludj eleget a megelőző napokban! A kipihentség nem csak a testednek, de a mentális akaraterődnek is fontos. Fáradtan az ember nem küzd úgy, hamarabb lelassul, mint kipihenten.
 5. Az utolsó héten már ne csinálj hosszú és kemény edzést! Már nem segítesz semmit  velük, csak fáradtá teszed magad.
 6. Nyújts sokat a verseny felé közeledve, hogy elkerüld a merev izomzat által okozott veszélyeket!
 7. Gyakorold be a tervezett versenytempót érzésre az utolsó pár héten, hogy ismerős legyen már a versenyre, és se túl lassan, se túl gyorsan ne kezdj!
 8. Melegíts be a futás előtt! Nem csak az izomzatod fog tényleg üzemi hőmérsékletre állni, de beindulnak a test hűtő folyamatai is, így a versenyen már nem jön az a kellemetlen holtpont, ami legtöbbször a szervezet hirtelen túlmelegedéséből fakad
 9. Nyújts kicsit még a rajt előtt! De ne erőltesd túl, és inkább dinamikus gyakorlatokat végezz!
 10. Ne éhgyomorral állj a rajthoz!
 11. Ne felejts el inni verseny közben! Sokan azt hiszik, hogy a frissítésnél megspórolt pár másodperccel jobb időt érhetnek el. De így perceket veszíthetsz, ha kiszáradsz!
 12. Sose hagyd, hogy elkapjon a futás elején a hév, és túl gyorsan fuss! 2-3 km alatt tönkre teheted azt, amire készültél. Hallgass a testedre és az eszedre! Egy éjszaka alatt senki nem táltosodik meg.
 13. Ha tudsz, pótolj szénhidrátot is futás alatt! Ha izomzatilag nem is mindig van rá szükség, az agyadnak jót tesz, és újult energiával fogsz futni.

Ha ezeket a tippeket megfogadod, akkor nagy eséllyel kerülöd el a leggyakoribb futóhibák nagy részét, és a hétvégi versenyen azt hozod ki magadból tényleg, ami benned van!


Tudtad, hogy az Opel Grandland X lesz az idei Wizz Air Budapest Félmaraton felvezető autója? Ha kijössz vasárnap a versenyközpontba, az Opel standjánál élőben meg is csodálhatod, SŐT, egy hétre akár a tiéd is lehet!

 


Ha Neked is szükséged van szakmai segítségre egy rég dédelgetett sportcél elérésében, keress minket alábbi elérhetőségeinken! 14 felkészült edző várja, hogy kihozhassák belőled a maximumot:

web: https://www.ensport.hu/
facebook: https://www.facebook.com/ensporttraining/
instagram: http://instagram.com/ensporttraining/

BUDAPEST
1162, Csömöri út 213.
info@ensport.hu
(+36) 70/905-55-07

SOPRON
9400, Győri út 36.
sopron@ensport.hu
(+36) 30/420-17-71

KAPOSVÁR
7400, Vásártéri út 17.
kaposvar@ensport.hu
(+36) 30/621-10-99

MISKOLC
3528, Takta u. 3.
miskolc@ensport.hu
(+36) 70/612-51-60