fbpx

Single post

Futás hidegben: Így öltözz!

Idén kegyes az időjárás a szabadtéri sportolókkal, de lesz ez még így se! Ahogyan közeledik a december, érdemes átnézni a ruhatárunkat, mert egy jó öltözékkel jelentősen kitolható a szabadtéri sportolás lehetősége.

Az alapján, hogy a védelmi vonalunk mely részéről beszélünk, rétegeket lehet megkülönböztetni, meghatározva, melyiknek mi a szerepe, hogy könnyebben tudjunk dönteni, mire is van ezek közül szükségünk különböző időjárási körülmények között. Ehhez adunk pár tippet az alábbiakban.


A november a legszeszélyesebb: nincs még hideg, de már okozhat kellemetlenségeket a hiányos öltözék.

Aláöltözet/base layer/second skin

Szorosan a bőrhöz tapadó elasztikus ruházat, jó nedvességelvezető képességgel. Egyrészt szorosan a bőrhöz tapadva felveszi és kifelé „tolja” az izzadtságot, másrészt a szoros kapcsolat révén nem hűl ki, így egy meleg védőfóliaként szolgál, amennyiben a külsőbb rétegek megfelelőek. Jelentős szerepe még abban van, hogy nem tapad/ragad össze izzadtan sem a felette lévő ruhákkal, így megfelelő „kenést” biztosít a rétegek között.

Póló (hosszú/rövid ujjú)

Hidegebb időben egy második réteg, amely már nem izzad át annyira, mint az aláöltözet, így némi levegőt is megtart, növelve ezzel a komfortérzetet és a hőmérsékletünket. Mivel optimális esetben ezek sem pamutból vannak, nem tapadnak ránk, és egy sokkal szárazabb réteget képeznek már, felfogva a még külsőbb rétegeken áthatoló esetleges hideget is.

Fontos szempont, hogy a testet nem „légmentesen elszigetelni” kell, hanem hagyni kell lélegezni, hogy tudja magát hűteni, különben -10 fokban is járhatunk úgy, mint 35 fokban. A cél az optimális hőmérséklet fenntartása, miközben megfelelő szellőzést is biztosítunk a szervezetnek, hogy ne egy dunsztkötésben fussunk.


Fej- és kézvédelem: mozgás szempontjából kisebb a jelentőségük, inkább a hőszabályozás és komfortérzet biztosítása miatt érdemes

Dzseki/harmadik, külső héj

Talán a legfontosabb komponens. Megfogja a szelet, esőt, hideget. Míg enyhébb időben az előző rétegek önmagukban is elegendőek, keményebb időben már csak kiegészítői egy megfelelő dzsekinek, mely „lezár” a külvilág elől. Mivel ez a legkevésbé testhezálló ruhadarab, a legtöbb levegőt is ez tartja bent. Azért, hogy a bent rekedt levegő pedig optimális hőmérsékletű legyen, az anyag ellenálló kell, hogy legyen, mind a szélnek, mind az esőnek.

Amire érdemes figyelni, hogy sose legyen a dzseki túl vastag. Sokkal könnyebb egy vékony réteget még alá venni, ha nagyon hideg van, mint teljesen kigombolkozva a megfázást kockáztatni. Ezzel elérkeztünk egy másik fontos szemponthoz. A dzseki vagy pulcsi, vagy hosszú ujjú póló, legyen minden esetben cipzáras. Ez ugyanis a legjobb klímaberendezés egy futón.

Folyamatosan az aktuális hőérzetednek megfelelően tudod szabályozni a hőmérsékletedet. Ha megfelelő mennyiségű és minőségű ruha van alattad, akkor azok így is védik a mellkast a bejövő hideg ellen.


Tavaly is azt hittük, hogy nem lesz hó, aztán egyszer csak megjelent. Érdemes idén is jó előre felkészülni rá, mert egy igazi futót ez sem tántoríthat el a kinti edzésektől!

Végtagok védelme

Kompressziós szárak lábra és karra. A regeneráció gyorsítása mellett hideg időben nagyon hasznos kiegészítő. Segít a vádlit, az egyik legjobban igénybe vett területet melegen tartani, hogy mozgás során csökkentsük a húzódások esélyét, ami a kihűlt izomzat egyik következménye. Mivel nem fedik a hajlatokat (csak a karon hordott kompressziós felszerelések) még az extra súrlódást is elkerüljük, csak ott tart melegen, ahol a leginkább szükség van rá: az izom teljes hosszában.

Fontos kényelmi szempont lehet a levehető kapucni is. Amíg esőben és ha nagyon hideg van hálás feladatot tud ellátni, nem egyszer jártam úgy fix kapucnis ruhában viharos szélben, hogy úgy rángatta rajtam a szél a dzsekit, mintha siklóernyőztem volna. Kis problémának tűnhet, de még egy rövid edzést is kegyetlenül meg tud nehezíteni, ha az energiád jelentős része arra megy el, hogy ellenállj a nyakadban repkedő vitorla erejének.

Nadrág

Szintén kulcsfontosságú kellék. Bár vannak, akik idegenkednek a testhez simuló futónadrágoktól, de azok minden előnyt ötvöznek, amire szükségünk van. Nincs légellenállásuk még nagy szélben sem. Rátapadva a bőrre melegen tartják a fontos izomzatot, megfelelő mozgási szabadságot adnak, speciális anyagaiknak hála pedig viszonylag könnyen megszáradnak.

Cipő

Hosszú sztori, egész cikksorozatot megérne rászánni. Ami a lényeg azonban, hogy a hideg időben, télen való futásokhoz lehet kifejezetten vízlepergető membránnal készített típusokat is venni, ami megóvja a lábfejet az átázástól mind hóban, mind esőben. Ez pedig nem csak a megfázások elkerülése miatt fontos, de a lábfejben lévő apró kis szalagok, izmok, ha lehűlnek, nagyon könnyen megsérülnek. Mivel a talpunk izmai a napközi gyaloglás közben is nagy igénybevételnek vannak kitéve, a gyógyulásuk is nehezebb, mint más, nagyobb izomcsoportoké.


A szerző edzésvezetés közben

Saját tippek:

  • 2 réteg zokni a talp izmainak/szalagjainak védelme érdekében,
  • hosszú és rövid lasztinadrág kombó (A duplázott helyeken a nagy farizom, a combhajlító felső szakasza és a medence környéke (vese is) védve van, míg a lentebbi területek jól szellőznek.)
  • Réteges, nem vastag ruhák, hogy a levegőt tartsák, ne rád tapadjanak a vastagságukkal.

A fentebb leírtakat figyelembe véve elmondható összegzésként, hogy a nagyon zord és marcona időjárást leszámítva tényleg igaz a mondás: hideg idő nem létezik, csak nem megfelelően megválasztott futófelszerelés. Kis odafigyeléssel, a lényeges pontok ismeretével ha kikísérletezed a számodra (a különböző edzéstípusokon) optimális ruházatot, a tél nem egy veszélyes, betegségeket és sérüléseket rejtegető évszakká, a futószezon végévé hanem egy új, ingerekben gazdag és csodálatos futóidőszakká válhat.

Szilágyi Tibor
kiemelt futóedző

 


Ha Neked is szükséged van szakmai segítségre egy rég dédelgetett sportcél elérésében, keress minket alábbi elérhetőségeinken! 14 felkészült edző várja, hogy kihozhassák belőled a maximumot:

web: https://www.ensport.hu/
facebook: https://www.facebook.com/ensporttraining/
instagram: http://instagram.com/ensporttraining/

BUDAPEST
1162, Csömöri út 213.
info@ensport.hu
(+36) 70/905-55-07

SOPRON
9400, Győri út 36.
sopron@ensport.hu
(+36) 30/420-17-71

KAPOSVÁR
7400, Vásártéri út 17.
kaposvar@ensport.hu
(+36) 30/621-10-99

MISKOLC
3528, Takta u. 3.
miskolc@ensport.hu
(+36) 70/612-51-60