Többen kértétek már, hogy Szádvári Juci verseny előtti babona reggelijének titkos receptjét tegyük közkincsé. Hát íme! Egy tartalmas, ínycsiklandó, és teljesen bűnözésmentes reggeli. Kiváló indítása egy sporttal teli napnak!
Hozzávalók 1 adaghoz (4db palacsinta):
- 1db banán
- 80g zabpehely
- 1db tojás
- 1 csipet só
- kb fél deci folyadék (tej, mandulatej, víz, …)
- mokkáskanálnyi sütőpor (opcionális)
- egyéb gyümölcsök tetszés szerint
- olaj
Gyors csokiszósz:
- kiskanál méz
- 1-2 kiskanál kakaópor
- néhány csepp tetszőleges folyadék (tej, mandulatej, víz, …), míg a kívánt sűrűséget el nem érjük
Elkészítés:
Tegyünk fel egy palacsintasütésre alkalmas serpenyőt közepes lángon (indukciós sütőn 6-os fokozot a 9-ből). Tegyünk bele pár csepp olajat és oszlassuk szét. Amíg melegszik megcsináljuk a tésztát.
Egy tálba tegyük bele a zabpelyhet, tojást, feldarabolt banánt. Ha használunk sütőport, az is mehet bele. Vegyünk egy botmixert és nagyon alaposan dolgozzuk át. Ezt követően a tészta túl sűrű lesz, így adjunk hozzá egy kevés tetszőleges fajta tejet vagy vizet, és keverjük el újra a mixerrel pár másodperc alatt. Kevés folyadékot adjunk hozzá először, nehogy túl híg legyen. A célunk, hogy kellően sűrű tésztát kapjunk, kb 1 centi vastag, amerikai jellegű palacsintákat szeretnénk (lényegesen sűrűbb, mint a klasszikus magyar palacsinta).
A kész tésztából egy kis merőkanálnyit öntsünk a serpenyőbe. Rázzuk meg minden irányba kicsit a serpenyőt, hogy kellően szétoszlassuk. Pár percig sütjük, amíg elkezdenek buborékok megjelenni mindenhol a tésztán. Ekkor egy spatulával válasszuk el a palacsintát teljesen a serpenyőtől, majd egy határozott mozdulattal fordítsuk meg. Ezen az oldalon már kevesebb ideig kell sütni, kb 2 perc. Ismételjük amíg el nem készült az összes palacsinta.
Extrák:
Ezzel az alap palacsinta kész, és szabadon lehet felturbózni, csak a képzeletünk szabhat határt. A képen egy áfonyás palacsinta látható házi csokiszósszal és málnával, melyhez az alábbi extra lépések szükséges:
Az áfonyát a már összeturmixolt tésztába szórjuk bele, és csak szimplán elkeverjük benne, egészben hagyjuk őket. A csokiszósz elkészítését pedig a cikk elején találjátok.
Fontos!!! Amennyiben nullához közeli rosttartalomra törekszel a verseny napján, akkor ez a reggeli nem optimális választás a zabtartalma miatt, de amúgy bármikor a hét többi reggelén nyugodtan fogyaszthatjátok ;). Jó étvágyat hozzá!
Alapötlet: Frányó Eszter
Továbbfejlesztette: Erdélyi Dániel