fbpx

Single post

ENSPORT-sikersztori: Ökrös Zoltán, futó

Az ENSPORT-tal dolgozni jó! Ezt nem mi mondjuk, hanem sportolóink, akik az #ensportsystem-el érnek el olyan sikereket, amire korábban még csak gondolni sem mertek. Ökrös Zoli egy kiváló futó, aki 1:36-os félmaratonra edztette fel magát saját programjával, de ekkor jött Szilágyi Tibi és az ENSPORTés a Zoli története itt hatalmas fordulatot vett!

Előre bocsátom, én nem azért futok, mert annyira szeretek…versenyezni szeretek! Eleinte úgy gondoltam, hogy a versenyekre kiválóan fel tudok egyedül is készülni heti 3 tetszőleges intenzitású és hosszúságú futással. Ez a fantasztikus edzésterv egy 1 óra 36 perces félmaratoni eredményig repített (2017. június).

Az ENSPORT-időszámítás kezdete

Ezután egy teljesítménydiagnosztikát követően kezdtünk el együtt dolgozni az ENSPORT-tal és Szilágyi Tibivel. Ekkor 80 kg voltam, a félmaratoni tempóm pedig 4.31 perc/km volt. A kezdés nem volt egy fáklyás menet: hogy fussak alacsony pulzussal 40 fokban…hogy fussak gyorsan 40 fokban…miért számít hányat lépek egy perc alatt, mi az a fartlek stb-stb. Aztán szépen lassan megtanultam ezeket a dolgokat és így vágtunk neki az első közös versenyszezonnak.

Megállapodtunk, hogy heti 3 edzéssel kezdünk, de hamarosan Tibi előállt azzal, hogy legyen A hét 3 edzéssel és B hét 4 edzéssel. Majd szépen lassan áttértünk a csak B hetekre :). Az első versenyszezonban minden versenyen el akartam indulni, így futottam 10k-t, 4-5 félmaratont és egy maratont is. Utólag belátom, hogy nem volt egy jó ötlet minden távot erőltetni…de mint írtam, versenyezni szeretek 🙂 Habár a maratont is sikerült elég jó eredménnyel befejezni (3 óra 24 perc), a félmaratonok mentek igazán jól.

A félelmek, melyekkel nem nézel szembe, lesznek a korlátaid

Az első téli alapozás gyötrelmei

Az év utolsó félmaratonjára sikerült áttörni az 1,5 órás határt (1 óra 27 perc, 4.06 perc/km átlag). Mindezt kb. 3 hónapos közös munka után!!! Persze a neheze csak azután következett: az első téli alapozás. Nem volt még ilyenben részem, nem is mindig esett jól, de nagy nehezen túlverekedtem magam azon a pár hónapon.

Ekkor a B hétről már többször a C hetek, vagyis a heti 5 futóedzés felé léptünk el. 2018 tavaszára nem néztem ki magamnak 5 versenyt, csak egy félmaratont, és próbáltunk arra koncentrálni. Egy tesztverseny volt március közepén, ahol sikerült megismételni az őszi eredményt, így az előjelek nem voltak rosszak.

Az első kudarc

Sajnos ennek ellenére az áprilisra kitűzött célverseny nem úgy sikerült, ahogy terveztük. Ez részben a hirtelen beköszöntött 20+ foknak volt betudható, de részben az is közrejátszott, hogy a hosszú téli felkészülésbe kicsit belefásultam, és nagyon rosszkor ért utol a mostmáraztánsemmikedvemnincsfutni-érzés.

ENSPORT-edzőtáborban

A nem túl sikeres áprilisi verseny (90 percen kívüli célidő) sem javított sokat a futókedvemen, de a verseny utáni reggel újra futócipőt húztam, letudtam az aznapi edzést, és tudtam, hogy nem dobom a cipőmet még a kukába. Szerencsére a következő verseny az UltraBalaton volt, ahol 5 fős váltóban indultunk, és ez segített feltöltődni, átlendülni a holtponton.

A nyári felkészülést még egy ultra-váltóval színesítettük, de már javában koncentráltunk az őszi szezonra. Továbbra is félmaratonra készültünk, a cél pedig kimondva-kimondatlanul a 4.00/km-es tempó áttörése volt. Ekkor már a C hetek teljesen általánosak voltak, sőt néha már D heteket (6 futóedzés) is beiktattunk.

Őszi sikerek

Rögtön az első (szeptember) őszi versenyen sikerült a 4.00-ás tempót elérni, de a java még hátra volt, mert igazából a formát a második (október) versenyre időzítettük. Nem volt egy tökéletes futás, mert egy kicsit lassabb lett a táv második fele mint az első, de az 1 óra 23 perc 30 másodperces célidő azt jelentette, hogy a tempó már 3.53 perc/km volt.

És a rekordoknak nem volt itt vége…egy pár lazább hét után néhány pörgősebb edzésnek köszönhetően novemberben 1 óra 23 perc 3 másodpercre javítottam a rekordomat. 16 hónap alatt majdnem 40 másodperc/km a javulás. És a munka nem állt meg, decemberben elkezdtük az alapozást a 2019 tavaszi szezonra. Most már csak E hetek vannak…heti 6 futás + 3 erősítés….:)

És akkor egy-két szám:

  • 2017-ben kb 1800 lefutott km, 75 kg versenysúly
  • 2018-ban kb 2900 lefutott km, 68 kg versenysúly
  • 2019 január-február: 660 lefutott km, 65-66 kg egyelőre csak súly 🙂

Edző és tanítványa: Tibi és Zoli

A tervek

2019-ben egyelőre félmaratonra koncentrálunk, az új projekt neve a breaking 80 :). Reálisan talán az őszi szezonban lehet meg az áhított 80 perc. (Update: az áprilisi Prága Félmaratonon – ahol a fenti közös kép készült – megszületett az áttörés: 1:17:37-es idővel 80 percen belüli finisher idő, 3:38-as kilométerenkénti átlaggal. Ez majd’ 1 perc/km javulás 2 év alatt Tibi kezei között! – a szerk.)

A hosszabb távú tervekben természetesen újra szerepel a maraton is, most még kitűzött célidő nélkül. A nagyon hosszú tervek között akár még az ultra is, de az még nagyon a jövő zenéje – persze idén egy 3 fős UB és egy 2 fős UTT váltó is benne van azért a naptárban, de ez inkább csak kikacsintás a hosszabb távok felé.

És hogy miért jó vagy nem jó az Ensport/Tibi…azt mindenki döntse el maga:

  • fogytam 15 kg-t pedig nem igazán gondoltam, hogy van miből
  • az eredeti heti 3 edzés helyett ma már heti 9 van.
  • Már kétszer is meggondolom, hogy egyek-e junk food-ot (és nem eszem),
  • azt pedig háromszor is, hogy megigyak-e egy korsó sört (néha azért iszom) 🙂

Abban biztos vagyok, hogy egyedül nem lettem volna képes ilyen változásra, fejlődésre. Ahogyan az elején is írtam, együtt jutottunk el ide, és ha elérünk még valamit, azt is együtt fogjuk elérni.


Ha Te is elakadtál a fejlődésben, és nem jönnek az eredmények, keress minket! 14 felkészült edző várja, hogy kihozhassák belőled a maximumot:

web: https://www.ensport.hu/
facebook: https://www.facebook.com/ensporttraining/
instagram: http://instagram.com/ensporttraining/

BUDAPEST
1162, Csömöri út 213.
info@ensport.hu
(+36) 70/905-55-07

SOPRON
9400, Győri út 36.
sopron@ensport.hu
(+36) 30/420-17-71

KAPOSVÁR
7400, Vásártéri út 17.
kaposvar@ensport.hu
(+36) 30/621-10-99

MISKOLC
3528, Takta u. 3.
miskolc@ensport.hu
(+36) 70/612-51-60