fbpx

Single post

Értsd a tudományt: Laktátküszöb vs. VO2max

Mi a fontosabb? A laktátküszöb vagy s VO2 max?

A laktátküszöb és a VO2max bejegyzéseket elolvasva már nagyjából Te is tudod a választ, ha gyakorlati szempontból keresünk egy megbízható számot, ami segít megjósolni a leendő teljesítményünket. A mostani bejegyzést így akár be is fejezhetnénk itt, de még azért húzom kicsit az időt, így összehasonlítjuk, mi is a különbség a két érték között, mikor melyiket is érdemes nézni, vagy használni a gyakorlatban. ?

A VO2max egy elméleti plafonja az aerob teljesítőképességednek, amit a gyakorlatban maximumhoz közeli intenzitáson végzett edzések során fogsz használni. A perdöntő az 5-10-21-42 kilométereken és ultrákon nem ez lesz, hanem az, hogy mikor savasodsz be. Nyilván ultra távokon már ez sem játszik, mert ennek az intenzitásnak sem kerülsz a közelébe, de egy edzett sportoló még anaerob küszöb alatt kicsivel egy maratont le tud futni. Röviden: a VO2max értéked bizonyos százaléka lesz az az intenzitás, ahol meg kell tanulnod minél tovább és gyorsabban futni (ez az anaerob küszöb) ahelyett, hogy az elméleti plafon fejlesztésének szentelnél aránytalanul sok időt, amit úgyse használsz ki.

A VO2max hamar eléri a belőle kisajtolható maximum értéket, nem fejleszthető csak pár hónapig, és a genetika valamint az életkor is nagyban befolyásolja. Viszonylag hamar, a harmincas évek végétől megindul a maximális érték csökkenése, vagyis már akkor, amikor a maratoni vagy ultra távot futók még a virágkorukat élik. A gyakorlatban leginkább a résztávos edzések során használod ezt a képességedet, míg versenyeknél a 2-3km-ig tartó távoknál van fontos szerepe, ahol a magas intenzitás miatt annyi oxigént kell használnia a szervezetnek, amennyit csak bír, hogy a lehető legkésőbb savasodjon el teljesen.

Ezzel szemben a laktátküszöb mutatja meg a 10-20 percnél hosszabb edzések/versenyek alatti várható teljesítményt a legjobban. Fejleszthetősége sokkal jobb, mint a másik mutatóé, és nincs életkor és genetika által sem annyira leszabályozva. Széles körű edzhetősége miatt sokkal nagyobb mértékben térül meg a fejlesztésébe fektetett munka (heti kilométerszám, erősítés, futóstílus…), mint a genetikailag nagyban meghatározott VO2max esetében. Ezért ha teheted, edzéseidet – és azt, hogy mire fókuszálsz – ezen ismeretek tudatában alakítsd. Természetesen a kitűzött versenycélok figyelembevételével.

Szilágyi Tibor
kiemelt futóedző - Ensport | még több infó rólunk

Mások elmondása szerint folyton pörgök. Saját állításom szerint folyton keresem az önfejlesztési lehetőségeket. 12 éve edzősködök, dolgoztam a tatai Nike Futóklubban, az ENSPORT csapatát pedig 2016 óta erősítem.

Edzői hitvallása:

Egy jó edzésterv készítése a test és lélek összhangja. Ezalatt én a biomechanika, sportélettan, edzéselmélet és pszichológia összhangját értem, melyek csak együtt képesek a legtöbbet kihozni egy sportolóból.