fbpx

Single post

Terepfutás: ciki belesétálni?

A terepfutást illetően az egyik legforróbb topik: ciki-e belesétálni vagy sem? Egy kutatást is segítségül hívunk, hogy eloszlassuk a kételyeket!

Nem mindig a futás a leggazdaságosabb megoldás

Sok kezdő terepfutó tartja cikinek, ha egy-egy emelkedőbe bele kell sétálnia. A haladók viszont már tudják, hogy van az az emelkedő, amin a profik is inkább gyalogolnak, mert a futás kevésbé hatékony. Minél többet futsz terepen, annál jobban fogod bírni az emelkedőket, és ha kitartó vagy, akkor meg fogod tudni futni a kezdőként lehetetlennek tűnő emelkedőt is. De belesétálni a brit tudósok szerint sem ciki 😉

Séta-futás átmenet

Egy kutatásban azt vizsgálták, hogy van e olyan eset, amikor jobban megéri gyalogolni, mint futni. A vizsgálatban 10 elit futó vett részt, akiknek futópadon kellett különböző (0, 5, 10 és 15%) meredekségen kellett futniuk vagy gyalogolniuk. Azt figyelték, hogy mikor váltanak át futásról gyaloglásra és vissza.

Az egyik, ami kiderült az az, hogy nagy sebesség mellett futunk, alacsony mellett gyaloglunk, mert így gazdaságos. De van egy pont ahol gazdaságosabb váltani futásról sétára, vagy fordítva.

Akkor is futunk, ha gyalog gyorsabb lenne

A kutatásból az is kiderült, hogy 10%-os meredekségig a futást részesítették a tesztalanyok előnyben, még akkor is, ha a futósebességük lassabb volt, mintha gyalogoltak volna. Ennek az lehet az oka, hogy a futás kényelmesebb volt az izmaiknak, még akkor is ha a futás leggazdaságtalanabb volt.

Gondoljunk csak arra, hogy ha nagyon gyorsan gyalogolunk, akkor egy ponton kényelmesebb lesz futni, de nem azért, mert kifogyunk a szuszból, hanem mert kényelmesebb. Tehát a gazdaságosság ebben az esetben is háttérbe szorul.

Van az a szint, ahol jobb gyalogoni

Ami érdekes, hogy a 15%-os emelkedés esetén már akkor váltották át futásból gyaloglásba, vagy vissza, amikor az egyik gazdaságosabb lett, mint a másik. Ennek pedig az lehet az oka, hogy egy nagyon meredek emelkedőt annyira nehéz futva és gyalogolva is teljesíteni, hogy itt már a gazdaságosság kerül előtérbe.

Mi a tanulság?

A terepfutás persze teljesen más, mint futópadon funi. De egy fontos tanulságot levonhatunk: van az a meredekség, ahol valóban gazdaságosabb gyalogolni, mint futni.

Kemény terepen, nagy emelkedőn sokszor addig futunk, amíg bírjuk szusszal, majd sétára váltunk; sőt, még Kilian Jornet is belelsétál. Ha neki nem ciki, akkor neked sem az. 😉

Ensport edzéstervezés

Ha úgy érzed nem megy egyedül, és szakértő segítségre van szükséged, regisztrálj hozzánk edzéstervezésre. A részletekért katt a fenti fotóra!