fbpx

Single post

Öt kérdés, öt válasz: triatlon

Triatlonozol és szeretnél egy kicsit többet megtudni a kedvenc sportodról? Hoztunk nektek öt kérdést és öt választ.

1️⃣ Miért úszás, bringa és futás a sorrend?

Mert így a legbiztonságosabb. Az úszás azért az első, mert ekkor még mindenki friss és kipihent. Bringán lehet gurulgatni, meg is lehet akár állni, futáson szintén be lehet kisebb szüneteket iktatni, ha nagyon fáradtak vagyunk, viszont úszás közben erre nem nagyon van lehetőség. Ott fáradtan a víz tetején maradni is küzdelmes lehet, pláne egy gyengébb úszónak, ezért jobb, ha pihenten vágnak bele a sportolók.

2️⃣ Miért tilos a telikerék a hawaii-i VB-n?

Az erős oldalszél miatt. A telikerék bizonyos sebesség felett valóban nagyon aerodinamikus amit a profik ki is tudnak használni. Viszont ha belekap az erős oldalszél, az borzasztó balesetveszélyes. Mivel Konán mindig erős szél van, ezért a világbajnokságon tilos a telikerék használata. Még a profiknak is.

3️⃣ Hány éves a világ legidősebb ironman VB finishere?

85. Hihetetlen, de igaz. Hiromu Inada 2018-ban 85 évesen teljesítette a konai Ironmant. A versenyt 16:53:50-es idővel fejezte be, vagyis 7 perccel a szintidő előtt ért célba. Az életkor valóban csak egy szám!

4️⃣ Hogy intézik a pro-k verseny közben a folyó ügyeiket, amikor néha csak néhány percen múlik egy dobogós helyezés?

Egy Ironman még a profiknak is eltart 8 órán át, annyit pedig nehéz kibírni pisilés nélkül. Pláne ha a frissítés is optimális. Egy-egy dobogós helyezés komoly pénzösszegeket hoz a konyhára a profiknak, és valóban minden perc számít, ezért nem engedhetik meg maguknak, hogy perceket töltsenek egy toi-toi-ban (persze van az az eset, amikor ez elkerülhetetlen, de most csak a kisdolgokról van szó).

De akkor hogy csinálják? Simán elengedik, amit el kell. A neoprénbe úszás alatt, bringa alatt és futás alatt is simán “bepisilnek”. Szerencsére a pályán bőven akad víz, amivel le lehet ezt öblíteni. Hiába, a triatlon nem csak játék és mese.

5️⃣ Hány kalóriát éget egy átlagos versenyző egy Ironmanen?

Ez életkor, nem, és testsúlyfüggő, de egy átlagos férfi akár 10 000 kalóriát is elégethet, ami férfiak esetén 2500 kcal/nappal számolva 4 napnyi bevitelnek felel meg. A nők, mivel általában kisebb a testsúlyuk, ennél kicsit kevesebbel is beérik, de mindkét nemnek jár a pizza másnap.

Ensport edzéstervezés

Ha úgy érzed nem megy egyedül, és szakértő segítségre van szükséged, regisztrálj hozzánk edzéstervezésre. A részletekért katt a fenti fotóra!