fbpx

Single post

Szúró térdfájdalom gyötör sportolás közben? – Ezt kell tudnod a futótérdről!

Sok futó találkozik az általában a térdízület külső oldalán jelentkező, szúró fájdalommal. Ez a rettegett futótérd, hivatalos nevén Iliotibialis szalag szindróma (ITB). Jó hír, hogy tehetsz ellene, mutatjuk is, mire figyelj.

Nem csak futókat érint a futótérd

Bár a köznyelvi elnevezés ezt sugallja, de ez a sérülés nem csak a futókat érinti. Bármilyen olyan sport vagy hétköznapi tevékenység után is jelentkezhet, ahol a térd fokozott igénybevételnek van kitéve. A futóknál maradva; ez a jellegzetes fájdalom először egy hosszabb futás közben vagy után szokott jelentkezni, amit általában pár nap pihenővel próbálnak “kezelni” a sportolók, de sajnos ezzel nem oldják meg a problémát.

ITB-szalag

Az ITB-szalag elhelyezkedése, eredése és tapadása

Jó hír, hogy a gyógytornászaink itt az Ensportban az ITB-szindróma hatékony kezelésében is tudnak segíteni.

A futótérd-titok: erősítés, nyújtás, hengerezés és egy jó gyógytornász

A térdünk az egyik legbonyolultabb szerkezetű ízületünk, így sérüléseinek okai ritkán kereshetőek konkrétan a térdnél, leggyakrabban vagy fentről a csípőből vagy lentről, a bokából vagy a talpból erednek a problémák, amik a térdben okoznak fájdalmat.

A futótérd egy gyulladásos folyamat miatt jön létre; általában túlterhelés vagy az izomegyensúly megbomlása miatt alakul ki.

Ennek ellensúlyozására fontos nyújtani és lazítani a nagy farizmot, combpólya feszítő izmot, csípőhorpaszt és négyfejű combizmot is, illetve célzottan el kell kezdeni erősíteni a középső farizmot, és a medence körüli izmok egyensúlyát is helyre kell billenteni.

Az ITB-szalag SMR-hengerrel történő lazítása

Az ITB-szalag SMR-hengerrel történő lazítása

Előzd meg a futótérdet!

A  futótérd néhány apróság betartásával megelőzhető.

  1. Testmozgás előtt ne maradjon el a bemelegítés!
  2. Mozgás után nyújts és használd az SMR-hengert!
  3. Fuss megfelelő futócipőben! Ha nem tudod, milyen cipő való neked, akkor gyere el hozzánk  futómozgás-elemzésre, ahol többek között az is kiderül.
  4. Ne lógd el az erősítést!
  5. Figyelj a tested jelzéseire és cselekedj időben!

Ha már fáj: jég és tape

Akut esetben szóba jöhet a jegelés, ami NEM azt jelenti, hogy órákra lehibernálod a fájdalmas részt, mert ezzel lassítod a gyógyulási folyamatot. Pár percig hűtsd a bőrfelületet, úgy, hogy a jeget vagy a jégzselét nem közvetlenül a bőrre rakod.  A megfelelően felragasztott kinesio tape is csökkentheti a fájdalmat, de gyulladáscsökkentő krémmel is kenheted. Kinesio tape felragasztásában is tudunk segíteni!

Kinesio tape felragasztása

Kinesio tape felragasztása

Ha a fájdalom engedi, az edzéseket is lehet folytatni, sőt, kell is, csak eleinte kisebb intenzitással, a fokozatosság elvének betartásával, a fájdalomhatárt nem átlépve. Kiegészítő edzésként pedig az úszást javasoljuk, hiszen a vízben tehermentesítődnek az ízületek.