fbpx

Single post

Nélkülözhetetlen tápanyag: Ismerd meg a fehérjét – 2. rész

A cikk 1. része

Sportolóként, dietetikusként az a véleményem, hogy a megfelelően összeállított étrendben mesterséges fehérjekészítmények is helyet kaphatnak. Mindenképp egyénre szabottan, a sportoló céljaihoz igazítva a fehérjepor típusát és mennyiségét. Ahogy azt már az előbb cikkben is említettem a túlzott fehérjefogyasztás semmilyen extra előnyökkel nem fog járni a sportoló számára!

Étrendkiegészítő használatát illetően minden esetben érdemes orvos, dietetikus tanácsát is kikérni!

A fehérjeporok alkalmazásának lehetőségei:

A mesterséges proteinkészítmények két leginkább elérhető forrása a 1️⃣ fehérjepor és a 2️⃣ fehérjeszelet.

1️⃣ Porok esetében leggyakrabban tejsavó alapú izolátum készítményekkel találkozhatunk a boltok polcain. Ez az a típus, aminek a legjobb a hasznosulása, majdnem tiszta fehérje. Jellemzően laktózmentes termékek, de vigyázni kell, mert tejfehérje érzékenyek nem fogyaszthatják! A koncentrátumhoz képest könnyebben emészthető termékek, izomépítéshez első sorban ezt javasolt választani.

⚠️ FONTOS ⚠️ A BCAA termékek nem keverendők össze a komplett fehérjeporokkal. A BCAA három aminosavat takar: leucin, izoleucin és valin. Az izomépítés mellett fontos szerepük van az energiatermelés folyamatában is. Azonban azt figyelembe kell venni, hogy a fehérjeporok többsége már alapvetően BCAA-val dúsított, így ezzel lehet számolni a bevitel során.

2️⃣ A fehérjeszeletek esetében is érdemes több szempontot figyelembe venni. Nagyon széles a termékskála, érdemes vigyázni és tanulmányozni a címkét, hogy elkerüljük a magas zsírtartalmú, hozzáadott cukorban gazdag szeleteket. Egy-egy fehérje szelet ideális lehet kisétkezésre vagy edzés után fehérjepótlásra. A szeletek esetében figyelembe kell venni a fehérje mellett a szénhidrát, ezen belül a cukortartalmat. Itt igaz a mondás: nem minden egészséges, ami annak látszik!

Appon kapod az étrendedet! Sportétrend-tervezés az ENSPORT-nál. További infókért katt a képre!

A fehérjekészítmények előnyei

1️⃣ kényelmesek
2️⃣ könnyen szállíthatók
3️⃣ nagymértékben segítik a napi fehérjebevitelt (viszonylag kis adag magas fehérje tartalommal bír)
4️⃣ manapság ezen termékek jelentős része laktóz és gluténmentes, melyeknek gazdag és élvezhető az ízvilága
5️⃣ céljainktól függően fogyasztható tejjel, növényi tej pótlóval vagy vízzel is

Azoknak sem kell lemondani a fehérjekiegészítésről, akik tejmentesen étkeznek (akár egészségügyi okokból, akár egyes táplálkozási irányzatok alapelveit követve), hiszen a növényi fehérjék is egyre nagyobb terep kapnak. Alapesetben inkomplett fehérjeforrásnak tekinthetők, de megfelelő párosítással az egyes növényi fehérjék kiegészítik egymást.

Jellemzően rizs, szója illetve borsó fehérjéből készült termékekről beszélünk, melyek már igen hatékony módon tudják szolgálni az izomépítést, teljesítményfokozást, felszívódásuk és emészthetőségük is teljes mértékben megfelel a sportolói céloknak.

Források:

➡️ Tihanyi András: Teljesítményfokozó sporttáplálkozás
➡️ Tihanyi András: Sportág specifikus sporttáplálkozás
➡️ Rodler Imre: Új tápanyag táblázat
➡️ Andrew Hamilton: Protein: are you getting enough? (you’re probably not)

 

Dezső Daniella
dietetikus - ENSPORT

Már a BHSE atlétikai szakosztályánál töltött sportéveim alatt felismertem, hogy a pályán nyújtott teljesítményemet hatékonyan tudom növelni megfelelő táplálkozással. Az élsport befejezése után éppen ezért a dietetikusi pályát választottam, ahol az embert rendszerként szemlélve végzem a munkám. Szakterületem a cukorbetegség, inzulinrezisztencia, magas vérnyomás és magas koleszterin megfelelő étrendi kezelése.

HITVALLÁSA:

Dietetikai szemléletem fontos eleme, hogy minden ember más, így nem létezik két ugyanolyan tanácsadás. Célom, hogy az evés, főzés, ételkészítés ne mindennapi teherként jelenjen meg az emberek életében.