fbpx

Single post

Értsd a tudományt: A laktátküszöb

Mi az a laktátküszöb?

Gyakran hallott fogalom ismét a terítéken. Bár a múlt héten tárgyalt Vo2max is fontos paramétere az edzettségednek, de a valós állóképességi teljesítmény meghatározásánál a laktátküszöbnek, vagy az ahhoz kapcsolódó sebességnek van igazán nagy szerepe. Míg ugyanis a VO2max csak rövid ideig (2-5 perc) tartható intenzitás, az igazi “show-stopper” a versenyeken a laktátküszöb lesz. Ez az a pont az intenzitási skálán, ami huzamosabb ideig tartani tudsz, de ha nem vigyázol, és gyorsabban mész a kelleténél, jön a “kalapácsos ember” és szétveri a lábaidat, vagyis elsavasodsz.

Sokan szeretik összehasonlítgatni a laktátküszöbüket másokéval. Ezeknek az értékeknek azonban csupán az egymást követő mérések/tesztek során lehet szerepe egy adott egyénnél. Körtét ugyanis nem lehet almával összehasonlítani. A laktátszinted ugyanis izomrosttípustól és más tényezőktől függően nagyon eltérő értékeket mutathat egyénenként. Ami számít: mekkora teljesítményt, vagyis milyen sebességet tudsz leadni ezen a küszöbön (akár pulzus, akár laktátszint, amit nézünk). Ha pontosan tudod, hol van számodra ez az érték, akkor egy kvázi egyensúlyi állapotban tudsz futni, amelyben a keletkezett tejsav mennyisége nagyjából megegyezik az elhasznált mennyiségével. Edzettségi szinttől függően ezt 40-80 perc közötti időtartamig tolerálja a szervezet.

Ami a háttérben történik

A növekvő intenzitás miatt az izomknak több energiára van szüksége, hogy mozgásban maradjanak. A lassú aerob folyamatok ezt már nem tudják biztosítani, így a tested dominánsan elkezd a kevésbé hatékony, de gyorsabb anaerob módon energiát termelni (korábban már ezt is tárgyaltuk), ami megemeli a laktátszintet és más bomlástermékek mennyiségét. Ez a folyamat elsavasítja a belső környezetet az izmokon belül, miközben nagy ütemben “zabálja fel” az intenzitás fenntartásához szükséges szénhidrát készleteidet is. Talán már sejted is mi lesz a végeredmény: lassulás vagy megállás. Az izmok képtelenek lesznek megfelelő intenzitással/sebességgel összehúzódni a nem megfelelő belső kémiai állapotok és a lecsökkent üzemanyagkészletek miatt. Ahol ez a gazdaságtalan folyamat szemmel láthatóan beindul, ott van az anaerob küszöb, amit a laktátmennyiség növekedési ütemének hirtelen megugrása, és a futási teljesítmény fokozatos romlása mutat.

Fontos tehát, hogy tudd, hol van ez a rád jellemző egyéni töréspont (ezt vizsgáljuk a teljesítménydiagnosztikán: https://ensport.hu/teljesitmenydiagnosztika/), és az így testreszabott edzésekkel (erre is van szolgáltatásunk: https://ensport.hu/edzestervezes/) megpróbáld minél magasabb szintre emelni az aerob anyagcserédet, hogy egész verseny alatt fent tudd tartani a szervezetedben ezt az egyensúlyi állapotot.

Ne felejtsd el: ez a sebesség jóval a VO2max-hoz tartozó sebességed alatt lesz, vagyis mind a fejlesztéséhez, mind a szintentartásához teljesen más munka szükségeltetik.

Szilágyi Tibor
kiemelt futóedző at Ensport | Website

Mások elmondása szerint folyton pörgök. Saját állításom szerint folyton keresem az önfejlesztési lehetőségeket. 12 éve edzősködök, dolgoztam a tatai Nike Futóklubban, az ENSPORT csapatát pedig 2016 óta erősítem.

Edzői hitvallása:

Egy jó edzésterv készítése a test és lélek összhangja. Ezalatt én a biomechanika, sportélettan, edzéselmélet és pszichológia összhangját értem, melyek csak együtt képesek a legtöbbet kihozni egy sportolóból.