fbpx

Single post

#ensportarcok: Bogi, az ultrafutó nyelvtanár

Az #ensportarcok cikksorozat inspiráló sportolóinkról szól. Bemutatjuk azokat az embereket, akik a kitartás és elszántság erejével átlépik saját határaikat. Ismerjétek meg a közösségünk tagjait, akik történeteikkel bátorítást és motivációt nyújtanak mindannyiunknak. Segítsenek Titeket is ezek az inspiráló sztorik a saját sportcéljaitok elérésében!

Név: Balázs Boglárka
Kor: 51 év
Foglalkozás: nyelvtanár
Sportág: futás, ultrafutás
Edző: Erdélyi Nándi
Mióta ensportos: 2022 január

Alapvetően egy soha nem nyerni akaró, de mindig mozogni szerető ember voltam. Úszás, atlétika a gimis kor végéig, majd kocogás és aerobik voltak a mozgásformáim. De mindent mindig szigorúan kényem-kedvemre, örömből űztem. 6 évvel ezelőtt döntöttem úgy, hogy az 5-7 kilis távjaimat kitolom kicsit és futok egy félmaratont.

Netről letöltött, papírra nyomtatott Monspart Sarolta edzéstervvel, óra nélkül és első Hoka cipőmben vágtam neki, majd 12 héten át készülve futottam le a Vivicittát, kicsit több mint 2 és fél óra alatt. Ezt követően jött még pár félmaraton, hasonlóan amatőr módon, segítség nélkül edzve. Aztán ezt az egész edzésmódot és távot kezdtem unni.

Kevesebb, mint másfél évvel ezelőtt kerestem meg az Ensportot, miután egy 16 hetes tervvel próbáltam készülni az első maratonomra, de ez nem sikerült. A 30k-s longrun edzésemet nem tudtam lefutni, 26 kili körül lesesavasodtak a lábaim. A futásról semmit nem tudtam, ám azt pontosan éreztem a testemen, hogy ez így nem fog menni. Továbbá az is tiszta volt a számomra, hogy szakszerűség birtokában ezt a célt simán be lehet húzni. Így szakszerűséget kerestem, azaz alapos netes search után jelentkeztem az ENSPORT-nál egy TD-re.

Miért az ENSPORT?

Megnéztem az edzők múltját, versenyeredményeit és végzettségét. Persze nagyon megnyerő volt a weblaptartalom és az ár/érték arány is verte a többieket. Baromi korrektnek éreztem a csapatot, s nem csalódtam egy fikarcnyit sem!

Életem egyik legjobb döntése volt az ENSPORT: Orsi és Nándi mindketten fontos szereplőivé váltak az életemnek. Az edzők nem csak segítenek, hanem lehetővé teszik a számomra, s bárki más számára azt, hogy magunkból a legjobbat kihozzuk. Ez nem egy üres szlogen, hanem történik.

Az első TD-n kiderült, hogy nulla az alapállóképességem, de 4 hónappal később, 2022 októberében lefutottam az első maratonomat, s ráadásul olyan örömfutásként, hogy a célban úgy döntöttem, megpróbálok belépni az ultrás távokba. Nándival ezen az úton járunk azóta, s ő a legjobb vezető a számomra.

Maratontól az Ultrabalatonig

Vakon bízom Nándi szakmai hozzáértésében, ami rendkívül fontos egy amatőr sportolónak, főként azokban a pillanatokban, amikor pl. regisztrál egy 80km-s versenyre az első 65 kilis teljesítése előtt. 🙂 Az első maratonom után 9 hónappal egy UTT 65k és egy Korinthosz 80k teljesítés van/volt a zsebünkben, amit Nándi nélkül sosem értem volna el. Ezt pontosan tudom. Következő cél az UB párosban 2024-ben.

Megismertem néhány futót már a pályákról és facebook-csoportokból, tudom, hogy sokak nem ezt az utat járják: nem edzővel edzenek és nem vesznek részt TD-n, mégis úgy robognak a 200 kiliken, akár 700-1000 méteres szinttel is, hogy csak ámulok. Az övéké más út, talán jobban hisznek magukban, vagy/és türelmesebbek, mint én vagyok/voltam, vagy csak jobban szeretnek szívni (?). Ám abban biztos vagyok, hogy, ha edzővel, felépítetten dolgoznának az edzéseiken, kevesebb munkával jutnának el oda, ahová jutnak vagy, annyi munkával amit befektetnek, sokkal messzebbre érhetnének el.

Fontos a futás, rengeteg örömet ad, és persze biztosít kihívást is bőven. Azt hiszem, futóvá lettem s bizony ez az egész világ zárt maradt volna előttem az ENSPORT nélkül. Így talán átmegy a soraimon keresztül, hogy annak, amit csináltok súlya van. Nagy súlya.

Biztos vagyok abban, hogy mindig számíthatok Nándira és ő pedig biztos lehet abban, hogy míg futni tudok (vagy nem leszek koldus) maradok ENSPORT-os. :))


Ne hagyd, hogy a célokat csak álmaidban keressd! Csak egy kattintás választ el tőlük. Indulj el az úton az egészségesebb és erősebb éned felé: https://ensport.hu/edzestervezes/