fbpx

Single post

Covid-19: tisztaság fél egészség

Minden, amit a megelőzésről tudni akartál, de sosem merted megkérdezni.

Sportolóként azt gondolhatjuk, hogy minket nem érint a koronavírus, hiszen az immunrendszerünk erős. Ezzel szemben tény, hogy a vírus senkivel nem kivételez: válogatott úszók és olimpikonok kapták el a fertőzést. Tény, hogy a legtöbb esetben, köszönhetően az erős immunrendszernek szinte tünetmentesen megúszhatjuk, de a veszély éppen ebben rejlik: tünetmentesen is fertőzhetünk, csak nem tudunk róla. Éppen ezért a megelőzés kiemelten fontos, de nem csak a saját, hanem esendőbb embertársaink egészsége érdekében. Bár a csapból is a személyes higiénia és a távolságtartás fontossága folyik, úgy gondoljuk, hogy nem lehet eleget beszélni róla, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

 • A koronavírus rendkívül fertőző. Ez azt jelenti, hogy R0 értékét 2-2,5-re becslik, vagyis egyetlen fertőzött személy átlagosan körülbelül 2-2,5 másik személyt fertőz meg; ez nagyon magas arány, és ezért terjed ennyire gyorsan
 • A tünetmentes emberek is fertőznek
 • Cseppfertőzéssel terjed – köhögés, tüsszentés, illetve úgy is elkaphatjuk, ha megérintünk egy olyan felületet, amit előzőleg egy fertőzött személy megérintett (pl. a tenyerébe tüsszentett, majd megfogja a bevásárlókosarat)
 • A vírus nagyon ellenálló, bizonyos felületeken több napig élet -és fertőzőképes marad: kartonpapíron akár 24 óráig, a műanyagon és a rozsdamentes acélon két-három napig, aeroszolokon, azaz a levegőben lebegni képes részecskékhez kötve legfeljebb három óráig.

 

A fenti okokból két dolgot kell tennünk:

 1. Csak akkor hagyjuk el a lakást, ha feltétlenül szükséges, illetve, ha ki is megyünk, tartsunk megfelelő távolságot (1,5, de inkább 2 méter).
 2. Fokozottan ügyeljünk a saját és a lakásunk higiéniájára.

A csapból is ez folyik: kézmosás, kézmosás, kézmosás!

Bár a gumikesztyű és a maszk használata segíthet a megelőzésben, van egy ezeknél sokkal fontosabb dolog. Valami, amit már 3 évesen megtanulunk: a kézmosás. Hiába takarítunk alaposan és használunk fertőtlenítőszereket: ha a kezünk nem tiszta, teljesen feleslegesen tesszük, hiszen minden, amihez hozzáérünk, újra fertőzött lesz. Mikor kell kezet mosni?

 • WC használat után
 • evés, ivás előtt, illetve akkor is, ha hozzáérünk ételhez vagy italhoz (pl. főzés előtt)
 • miután hazaérünk – MINDEN alkalommal ezzel kezdjünk, ha visszaérünk a lakásba
 • miután készpénzzel fizettünk
 • ha olyan felülethez értünk hozzá, amihez bárki más is hozzáérhetett (lift hívógomb, kilincs, kaputelefon, billentyűzet, pin pad…)

Nincs új a nap alatt: szappan és meleg víz

A kutatások szerint a szappanos kézmosás hatékonyabb, mint az alkoholos fertőtlenítők, így ezekre csak akkor hagyatkozzunk, ha nem áll módunkban kezet mosni. Egy 2015-ös tanulmány szerint az emberek óránként átlagosan 23-szor érintik meg az arcukat, tehát nagyjából két és fél percenként. (Ráadásul a tavasszal berobbanó allergiaszezonban ez tovább fokozódhat). Ennek fényében beláthatjuk, hogy a kézmosás talán a megelőzés legfontosabb eleme. De miért ennyire hatékony a szappan és meleg víz?

A koronavírus egy úgynevezett „beburkolt vírus”, azaz egy külső bevonat védi. Ezt lipid kettős rétegnek hívják, amelyet ebihal alakú molekulák alkotnak. Van egy vizet szerető (hidrofil) fejük, és egy víztaszító (hidrofób) farkuk. A szappanmolekula és a koronavírus szerkezete hasonló. Ha valami zsíros vagy olajos anyag kerül a bőrünkre (ami például étkezéskor nem ritka), pusztán folyó vízzel nem tudunk megszabadulni tőle. Ha azonban beszappanozzuk a kezünket, a hidrofób farok hozzátapad az olajhoz, a hidrofil fej pedig a vízhez kapcsolódik. Az olaj emiatt azonnal le fog válni a bőrünkről, és a vizes öblítés a szappannal együtt már lemossa. Mivel a szappanmolekulák hasonlóak a koronavírus külső rétegét alkotó molekulákhoz, a lipid kettős rétegben lévő molekulák ugyanolyan erősen vonzódnak a szappanmolekulákhoz, mint egymáshoz. Ez megbontja, feloldja a vírus körül a jól elrendezett héjat, a kórokozó ezután már vízzel lemosható és elpusztul.

A helyes kézmosás fontosságát és mikéntjét az alábbi videó nagyon látványosan szemlélteti:

https://www.youtube.com/watch?v=cbX0xwKORjk

Alkoholos felületfertőtlenítés: a pálinka csak belsőleg működik

Minden olyan felületet és tárgyat, amit az előző 3 napban megfogtunk, potenciális fertőzésforrásnak kell tekinteni; kulcscsomó, telefon (Így fertőtlenítsd a mobilod: https://www.youtube.com/watch?v=mICCYU_PEZM&feature=emb_title), bankkártya. Ezeket érdemes alkoholos fertőtlenítővel áttörölni. Apropó, alkohol: azt ugye tudjuk, hogy az alkoholos antibakteriális kézfertőtlenítő is megöli a vírusokat. De, mint azt korábban említettük, csak akkor érdemes használni, ha nem áll rendelkezésre szappan és víz. Az alkohol képes elpusztítani a beburkolt vírusokat, így a koronavírust is, de ehhez a fertőtlenítőszerben legalább 60 százaléknyi alkoholnak kell lennie. Tehát a pálinkával vagy vodkával való kézfertőtlenítés nem működik, még akkor sem, ha egyébként kerítésszaggató.

A lakásról se feledkezzünk meg. Rendszeresen töröljük át fertőtlenítőszerrel le a felületeket, a WC-t is takarítsuk gyakrabban (a legfrissebb kutatások szerint a koronavírus széklettel is fertőzhet).

Váltócipő, váltóruha

Ha utoljára oviban hordtál „benti cipőt”, akkor itt az ideje, hogy változtass ezen. A cipőt és ruhát, amit kint viselsz a lakásba belépve azonnal érdemes levenni és átöltözni. A ruháinkat mossuk gyakrabban.

 

Források:

 1. J Med Virol. 2020 Mar 5. doi: 10.1002/jmv.25748.
 2. Sanche et al ‘The Novel Coronavirus, 2019-nCoV, is Highly Contagious and More Infectious
 3. https://qubit.hu/2020/03/23/milyen-feluleten-meddig-marad-eletkepes-a-koronavirus
 4. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.09.20033217v1.full.pdf
 5. https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/egeszsegugy/cikkek/igy_oli_meg_a_szappan_a_koronavirust/20200319101441
Szabó Ancsur
futó-, triatlonedző - Ensport | még több infó rólunk

Egész fiatal korom óta sportolok és egy jó ideje érdekel az edzéselmélet, edzéstervezés és a teljesítménydiagnosztika is. Mióta az ENSPORT-nál dolgozok teljesült az álmom: a hobbim a munkám. Edzői képesítésemet a TF-en szereztem meg. Szerencsés vagyok, hogy csupa tapasztalt és nagyszerű edző vesz körül, akiktől nap mint nap tanulok valami újat.

Edzői hitvallása:

IMPOSSIBLE  → I’M POSSIBLE