fbpx

Single post

Így harcolj a zsigeri zsír ellen!

A zsigeri zsír nem más, mint a belső szerveink között felhalmozódott zsírréteg. Tudod, milyen módszerekkel veheted fel vele a harcot? Mutatjuk!

Teljesítménydiagnosztikai méréseinken (bővebb infók itt: https://ensport.hu/teljesitmenydiagnosztika/) gyakran találkozunk olyan sportolókkal, akiknél a testösszetétel-vizsgálat során meglepő értékeket tapasztalunk, nem a szó pozitív értelmében. A diagnosztika kiértékelése során sokszor előjön az a bizonyos varázsszó: zsigeri zsír.

Nemcsak sportolóként, de alapvetően egészségtudatosságunk miatt is érdemes tisztában lenni testösszetételünkkel. Ennek legpontosabb módja valamely műszeres testösszetétel mérés lehet. Vannak egyéb mérőszámok is, amik összefüggést mutathatnak a testzsírszázalékkal:

 • BMI: Kiszámítása során a kilogrammban megadott testtömeget osztják a méterben mért testmagasság négyzetével. 25 felett túlsúlyról, míg 30-as érték felett már I. fokú elhízásról beszélhetünk. Fontos azonban azt tudni, hogy ez az arányszám nem különbözteti meg, hogy azt izom, csont, zsír vagy egyéb szövet milyen arányban építi fel testünket.
 • haskörfogat: az alma típusú elhízás jellemzően nagyobb egészségügyi (például szív- és érrendszeri) kockázatot jelent. Ennek jó indikátora a haskörfogat, amely a WHO ajánlás szerint férfiaknál 102 cm, a nőknél 88 cm felett tekinthető kórosnak.

 

Mi is az a zsigeri zsír?

Ahhoz, hogy megértsük a zsigeri zsír fogalmát ismerni kell, hogy mit jelent a bőr alatti zsír. Legegyszerűbben úgy tudjuk megfogalmazni, hogy a bőr alatti (azaz subcutan) zsírszövet az, amit össze tudunk csípni az ujjunkkal. Jellemző feladata a szigetelés. Ezzel szemben a zsigeri (azaz visceralis) zsírszövet nem látható helyen található, a belső szerveinket borítja. Mindenkiben megtalálható a szervek körül (pl. máj, hasnyálmirigy), de ha kóros mértékben felszaporodik, jelentős egészségügyi kockázatot jelenthet.

Szerepe lehet kettes típusú cukorbetegség, szív-érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás kialakulásában. A zsigeri zsírszövetet alkotó sejtek biológiailag aktívak, részt vesznek gyulladásos folyamatokban, ezáltal az inzulinrezisztencia kialakulásában is szerepe lehet. A zsigeri zsír hormonszerű anyagokat termel, többek között stresszhormont, illetve gyulladásos faktorokat, amelyeknek szintén szerepe lehet az egyes megbetegedések kialakulásában.

A teljesítménydiagnosztikán készített ENSPORT-jegyzőkönyv tartalmazza a legfontosabb testösszetétel-adatokat

Hogyan lehet csökkenteni a zsigeri zsírt?

A válasz nem lesz újszerű, a megoldás az életmódváltásban keresendő, mind a táplálkozás, mind a testmozgás vonatkozásában. Nincsen egy csodaszer vagy jó megoldás, több oldalról kell megközelíteni a problémát. Pár tipp, amire érdemes figyelni, ha csökkenteni szeretnénk a belső szerveink között lerakódott zsír mennyiségét:

 1. megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrát fogyasztása: Nem érdemes túlságosan kiiktatni a szénhidrát forrásokat a mindennapi étrendünkből, hiszen elsősorban ez biztosítja az energiát a mindennapjainkhoz. Fontos azonban, hogy fizikai aktivitásunknak megfelelő mennyiséget vigyünk be, ennek meghatározásához érdemes dietetikus szakember segítségét kérni. Minimalizáljuk a finomított szénhidrát és cukor bevitelt, használjunk cukorpótlókat, illetve kerüljük a hozzáadott cukrot tartalmazó ételek fogyasztását. Válasszunk teljes kiőrlésű, rozsos, magvas,illetve barna pékárut az étkezéseinkhez.
 2. megfelelő mennyiségű rostbevitel: Naponta 25-30 gramm rost bevitele ajánlott egy egészséges ember számára. Szerepe van a teltségérzet fokozásában, koleszterinszint csökkentésében, illetve segíthet megelőzni a cukorbetegség, elhízás kialakulását. Fontos, hogy a rostbevitel mellé naponta minimum 2 l folyadék  (tiszta víz, cukrozatlan tea, cukrozatlan limonádé…) is társuljon.


  Miből érdemes fedezni a rostbevitelt?

  – teljes kiőrlésű pékáruk, tészták
  – köretnek válasszunk kölest, barna rizst, bulgurt, kuszkuszt
  – zabpehely, zabkorpa kásának elkészítve
  – napi rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztás (nyersen, párolva, időnként turmixnak)

Sportétrend-tervezés az ENSPORT-nál. További infókért katt a képre!

 1. megfelelő minőségű és mennyiségű alvás: A nem elegendő mennyiségű, illetve minőségű alvás az elhízás egyik rizikótényezője, emellett magasabb stresszhormon-szintet eredményez, amely a szív-érrendszeri betegségek kialakulásában játszhat szerepet. A kialvatlanság akár étvágynövekedéssel is társulhat, ezáltal hozzájárulva a plusz kilók lerakódásához. Emellett az alváshiány a hormonrendszerre is hatással is van, a termelődő hormonoknak az éhségérzet aktiválásában is szerepe lehet.
 1. stresszcsökkentés: Szerveztünk stresszes szituációban a túlélést helyezi előtérbe, ennek érdekében stresszhormont – koritzolt – termel, amely az étvágy fokozódását okozhatja. Stresszes időszakban hajlamosak vagyunk magasabb energiatartalmú ételeket választani.
 1. testmozgás: A hasi zsír csökkentésében nem meglepő módon a testmozgás is meghatározó. A hatékony és megfelelő összetételű edzés kialakításához érdemes szakember segítségét kérni!

Összességében elmondhatjuk, hogy a rendszeres testmozgás és az egészségtudatos táplálkozás alapelveinek elsajátítása segítségünkre lehet a hasi zsírpárnák csökkentésében. Ha bizonytalanok vagyunk, legyen szó edzésről vagy evésről, érdemes szakembert felkeresni. Az ENSPORT-nél mindkét területen számíthatsz a segítségünkre:

➡️ Étrendtervezés és táplálkozási tanácsadás: https://ensport.hu/sporttaplalkozas/
➡️ Edzéstervezés: https://ensport.hu/edzestervezes/

Dezső Daniella
dietetikus at ENSPORT

Már a BHSE atlétikai szakosztályánál töltött sportéveim alatt felismertem, hogy a pályán nyújtott teljesítményemet hatékonyan tudom növelni megfelelő táplálkozással. Az élsport befejezése után éppen ezért a dietetikusi pályát választottam, ahol az embert rendszerként szemlélve végzem a munkám. Szakterületem a cukorbetegség, inzulinrezisztencia, magas vérnyomás és magas koleszterin megfelelő étrendi kezelése.

HITVALLÁSA:

Dietetikai szemléletem fontos eleme, hogy minden ember más, így nem létezik két ugyanolyan tanácsadás. Célom, hogy az evés, főzés, ételkészítés ne mindennapi teherként jelenjen meg az emberek életében.