fbpx

Single post

Fogadalmak újratöltve – Fogadjunk, hogy 2021-ben megtartod!

Újévi fogadalmak
Szabó Ancsur
futó-, triatlonedző at Ensport | Website

Egész fiatal korom óta sportolok és egy jó ideje érdekel az edzéselmélet, edzéstervezés és a teljesítménydiagnosztika is. Mióta az ENSPORT-nál dolgozok teljesült az álmom: a hobbim a munkám. Edzői képesítésemet a TF-en szereztem meg. Szerencsés vagyok, hogy csupa tapasztalt és nagyszerű edző vesz körül, akiktől nap mint nap tanulok valami újat.

Edzői hitvallása:

IMPOSSIBLE  → I’M POSSIBLE

A kutatások szerint a felnőttek fele fogadkozik, de feleslegesen, ugyanis az újévi fogadalmakat mindössze az emberek 10 százaléka tartja meg néhány hónapnál tovább. Nem meglepő az sem, hogy a legnépszerűbb fogadalmak az egészséges életmóddal kapcsolatosak. Ha te is a fogadkozók majd a rövidúton feladók táborát erősíted, akkor ez a cikk neked szól.

A megoldás: tűzz ki okos célokat!

Az úgynevezett SMART-célok abban segítenek, hogy a kitűzött fogadalom meg is valósuljon és ne csak elrajtoljunk, hanem el is jussunk a célvonalig. A SMART-cél az angol

  • Specific (konkrét)
  • Measureable (mérhető)
  • Acheivable (elérhető)
  • Relevant (releváns)
  • Time based (időhöz kötött)

 

szavakat jelöli, vagyis ilyen célokat kell kitűzni a sikerhez. Tehát e szerint a „le akarok fogyni”, mint újévi fogadalom, nem lesz célravezető, és valószínűleg a nagy elhatározások a hibás megfogalmazás miatt merülnek a feledés homályába.

Mutatjuk, mit is jelent ez a gyakorlatban:

1️⃣ Legyen konkrét!

Minél konkrétabban fogalmazzuk meg a célunkat, vagy jelen esetben a fogadalmunkat, annál hatékonyabb lehet a megvalósítás. Ez azt jelenti, hogy nem csak azt kell megfogalmazni, hogy mit akarunk elérni, hanem azt is, hogy hogy jutunk el oda.

2️⃣ Legyen mérhető!

Társítsunk egy, vagy több számot a cél mellé! Az eredeti példánál maradva, ha a cél a fogyás, akkor fogalmazzuk meg, hogy mennyit szeretnénk leadni, de a következő pont (legyen elérhető) figyelembevételével.

3️⃣ Legyen elérhető!

Maradjunk a realitás talaján és megvalósítható célt tűzzünk ki. Egy nagyobb célt érdemes kisebb részcélokra bontani és lépésről lépésre haladni. Itt nem segít sem a túlzott optimizmus, sem a pesszimizmus, mert az előbbi motiváltalanná tesz, ha nem sikerül elérni a túl grandiózus célt, az utóbbi pedig azt az érzést keltheti, hogy bár elértük a célt, mégsem jutottunk igazán előre. Legjobb az arany középút. (Ne 20 kilót akarjunk egyből fogyni, hanem ötöt.)

4️⃣ Legyen releváns!

A releváns cél azt jelenti, hogy olyan dolog felé haladsz, amiben hiszel és ami érdekel. A kitűzött célt a sajátodnak kell érezned. És határozd meg azt is, hogy miért fontos és hasznos számodra? Fogalmazd bele azt is, hogy miért érdemes azért a célért dolgozni.

5️⃣ Legyen időhöz kötött!

A dátum nélküli cél csak egy álom, tartja a mondás. Bár a határidőket sokszor utáljuk, mégis, ezek hiányában semminek nem lenne soha vége, az idő kifolyna a kezeink közül. Ráadásul, ha lusták és halogatásra hajlamosak vagyunk, akkor pláne jó, ha van idő-nyomás.

A „le akarok fogyni” helyett tehát legyen inkább „március tizedikéig lefogyok 5 kilót, hogy egészségesebb legyek. Ehhez el fogok kezdeni sportolni, tehát az elszántságon kívül szükségem lesz egy jó edzéstervre és étrendre.”

Az elszántság rajtad múlik, de az edzéstervben és étrendtervezésben tudunk segíteni: