fbpx

Single post

Értsd a tudományt: VO2max

Mi is az a VO2max?

A laktátküszöb mellett talán az egyik legtöbbet hallott fogalom a futásteljesítmények elemzésében, összehasonlításában, előrejelzések készítésében: a VO2max. Ismertségét nem is annyira hasznosságának, mint annak köszönheti, hogy sokáig ez volt szinte az egyetlen paraméter, amit a szervezet állóképességi mutatói közül (laboratóriumi körülmények között) mérni tudtak.

A rövidítés a maximális oxigénfelvételi szint elnevezést jelöli, mely a szervezet három képességét: az oxigén felvételi, szállítási és felhasználási jellemzőit sűríti egy számban össze. Logikus: minél nagyobb, annál jobb. De mit is jelent ez? Azt mutatja meg, hogy mennyi oxigént tud a szervezeted felhasználni edzés közben. Ha keveset, akkor gyenge állóképességgel hamarabb elfogysz, ha sokat, több oxigén jut a dolgozó izmokba, így magasabb intenzitásnál várható majd a lassulás, vagyis az oxigénhiányos állapot bekövetkezése.

Ez a mutató azonban nem mindenható, még akkor sem, ha úgy tűnik, szinte minden állóképességgel kapcsolatos kérdésünkre megadja a választ. Nem a valós teljesítményt mutatja meg ugyanis, csak az aerob képességed felső határát, vagyis azt, ahogy az amerikai szakirodalom mondja, hogy “hány köbcentis a motorod”. Ennek azonban számunkra a gyakorlati életben nem sok haszna van, mert versenyen akár 5-10-21-42km vagy ultra a választott távod, ennek az értéknek a közelébe sem jutsz intenzitásban, mert egy másik fontos jellemző, a tejsav vagy laktátküszöböd/anaerob zónád küszöbe már jóval korábban leszabályoz.

Így hiába van kolosszális VO2 max értéked, ha a nem megfelelő edzés vagy genetika révén annak már alacsony százalékán elkezdesz savasodni, mert a szervezeted nem tudja azt az egyensúlyi állapotot fenntartani, minek során a termelődő bomlástermékeket azok születésével azonos ütemben el is szállítja, fel is dolgozza. Ez a jelenség az oka annak, hogy top atléták között sem sokszor a legmagasabb VO2 max. értékkel rendelkező nyer meg egy versenyt, hanem az, akinek jobb az anaerob küszöbön leadott teljesítménye (sebessége), és a futás gazdaságossága. Jól látszik tehát, hogy egy pontos kép kialakításához egy mérőszám sosem elég, mert nem sűríthető be a szervezet csupán egyetlen számba.

Szilágyi Tibor
kiemelt futóedző - Ensport | még több infó rólunk

Mások elmondása szerint folyton pörgök. Saját állításom szerint folyton keresem az önfejlesztési lehetőségeket. 12 éve edzősködök, dolgoztam a tatai Nike Futóklubban, az ENSPORT csapatát pedig 2016 óta erősítem.

Edzői hitvallása:

Egy jó edzésterv készítése a test és lélek összhangja. Ezalatt én a biomechanika, sportélettan, edzéselmélet és pszichológia összhangját értem, melyek csak együtt képesek a legtöbbet kihozni egy sportolóból.