fbpx

Single post

8+1 jel, hogy nem a megfelelő edzővel dolgozol

Mindig is ingoványos terület egy hasonló témába belefogni. Mindannyian mások vagyunk és ez így is van rendjén. Egész biztos Te is érezted már, hogy van akivel működik köztetek a “kémia”, és van olyan is, amikor nem tudtok egy hullámhosszra kerülni.

Nincs ez másként egy edző-sportoló viszonyban sem. Azt, hogy honnan tudhatod, hogy nem a számodra legmegfelelőbb helyen vagy, pontosan emiatt nem lehet egzaktan megfogalmazni, de vannak arra utaló jelek, hogy talán érdemes átgondolni a dolgokat.

1️⃣ Nem éred el az edződ

Kérdésed van egy edzés végrehajtásával kapcsolatban és napok óta nem válaszol, mégcsak nem is ír? Mindenkinek lehet olyan időszaka, amikor az átalgosnál elfoglatabb, de ha ez az “elérhetetlenség” általános jellemzővé válik, az hátráltathatja a hatékony közös munkátok. Most nem arról a szituációról beszélek, hogy este 10-kor ráírsz és egész éjszaka nem válaszol, csak másnap reggel :). Nyilván megbeszéltétek a közös munka elején mikor lesz számodra elérhető. Na, ha akkor sem reagál, az lehet egy intő jel!

2️⃣ Nem egy nyelvet beszéltek

Te angolul írsz neki, ő meg timbuktui dialektusban válaszol. Viccet félretéve, van olyan, hogy nem ugyanaz a kommunikációs csatornátok. Te másként érted azt, amit ő szeretne a szavakkal elmondani számodra. Sokszor egy őszinte beszélgetés megoldhatja azért ezt a helyzetet, és helyes vágányra terelhet benneteket.

3️⃣ Nem veszi figyelembe az igényeidet és lehetőségeidet

A közös munka során kell kis idő, amíg megismeritek egymást. Te megismered az edzésmódszert és az edződ irányvonalait, ő megismeri a lehetőségeidet, és hogy hogyan tudsz edzeni. Ha a kitűzött céljaid reálisak, de az ahhoz vezető utat nem a lehetőségeidre szabja, az nem lesz célravezető. Pl. olyan futóedzést ír számodra az egyik napra, amihez 100 km-t kellene utazz, hogy le tudd futni, holott tisztáztátok előtte, hogy ilyenre nincs kapacitásod. Ha ez rendszeressé válik, kezdj el gyanakodni!

4️⃣ Nem ad visszajelzést

Lefutottad az edzést, feltöltötted TrainingPeaksre. És akkor most? Honnan tudod, hogy hogyan sikerült, ha nem kapsz semmilyen edzői reakciót rá egyetlen felületen sem? Hetekig edzeni bármilyen edzői visszajelzés nélkül nem túl célravezető és jogosan merülhet fel benned a kérdés egyáltalán megnézi-e az edzéseid. Mert az kérdés sem lehet, hogy ez nagyon fontos egy edző-sportoló közös munkájában!

5️⃣ Másokhoz hasonlít

“Bezzeg Gyurika megfutotta ezt a résztávot 2:30 min/km tempóban!” “Az a másik lány 10 perccel jobb idővel ért be hozzád képest.” “Örülök, hogy sikerült lefogynod 2 kilót, de nézd meg Gizikét, ő már 10 kg mínusznál tart!” Ha ezt tapasztalod, kezdjen el villogni az a vészvillogó, mert a te edzéseid esetében te kell legyél fókuszban!

6️⃣ Ha lesérülsz, nem veszi figyelembe, nem irányít szakemberhez

Aki sportol, az számol azzal, hogy ez bekövetkezhet, bármennyire is próbál vigyázni. Az edző olyan szakember, aki a tested épségéért is felel. Ha jelzed, hogy itt fáj, ott fáj, akkor első dolga kell legyen visszavenni a terhelésből, vagy épp teljes pihenőt elrendelni és téged szakemberhez irányítva arra ösztönözni, hogy mihamarabb rendbe hozd a problémát. Ha szólsz, hogy gond van és másnap reggelre ott a résztávos edzés ugyanúgy, mintha mi sem történt volna, nos, az elgondolkodtató kell legyen.

7️⃣ Nem mer feléd építő kritikával élni

Fogós kérdés ez, hiszen mi számít építő kritikának? Félreértés ne essék, egy edző dolga nem az, hogy csak és kizárólag pozitív visszajelzéseket adjon neked. Igenis felelőssége megmondani, ha túltoltad az edzést, vagy nem azt csináltad, amit tervezett neked. Hiszen nem véletlenül tervezte azt, amit. A legalacsonyabb pulzuszónában kellett volna 1 órát futnod és te a legmagasabban tetted? Annyi erre az edzői visszajelzés, hogy “Szép munka, jó futás lett!”? Lehet ezt esik jól hallanod, de nem ez fog elvezetni a céljaid eléréshez.

8️⃣ “Sablonos”, nem személyre szabott edzésterv

Ugyanazok az edzések mindig és mindig, újra és újra. Akár heteken keresztül. Edzésmentes napot kértél vasárnapra, de ott az edzés mégis, írtad hogy kedden csak egy órát tudsz edzeni, de 3 óra bringázás van tervezve. Mintha egy másik edzésterv lenne bemásolva neked. Pedig a leghatékonyabban akkor fejlődhetsz, ha rád van szabva, a te edzettségi szintedhez, lehetőségeidhez tervezve.

 

➕1️⃣ Nem működik a kémia

Az a megfoghatatlan “valami”, amit úgy szoktunk hívni: kémia, két ember között. Talán úgy lehetne leírni, hogy megvan kettőtök között a kölcsönös bizalom, tisztelet, megértés, elfogadás, jól kijöttök egymással, tudtok kommunikálni. Sokszor az, hogy ez a kémia az edző és sportoló között mennyire jó, nagyobb hatással lehet a sportolói teljesítményedre, mint az, hogy mennyire magasan képzett szakmailag az edző. Ez egy olyan része az edző-sportoló viszonynak, ami megfoghatatlan, mert vagy van, vagy nincs. Vannak esetek, amikor kis idő kell és kialakul. De ha abszolút nincs meg, akkor érdemes továbblépni és ettől sem az edződ nem lesz kevésbé jó edző, se te nem leszel rosszabb sportoló. Csak nem közös az utatok, de ez így van rendjén.

Az ENSPORT Prémium edzéstervezésről

A legnépszerűbb választás! A piac egyik legjobb ár/érték arányú, prémium minőségű edzéstervezés szolgáltatása. Lesz edződ, akit felhívj, ha kérdésed van, és aki végig kísér a célig vezető úton. TUDATOS TELJESÍTMÉNY, ELÉRHETŐ ÁRON!

 

A szolgáltatás tartalma

☑️ Induló konzultáció

☑️ Kapsz egy edzőt, akivel kapcsolatban leszel

☑️ Személyre szabott edzések

☑️ Watt alapú edzéstervezés (+3000 Ft)

☑️ Sablonmentesség-garancia

☑️ Szezontervezés

☑️ Versenystratégia minden versenyedre

☑️ Ütemezett erősítő és nyújtó feladatok

☑️ Rendszeres tesztfutások, állapotfelmérés

☑️ Tervezési ciklus: 1 hetes

☑️ Edzések kiértékelése: heti 1x

☑️ Edzői kommunikáció: heti 1x

☑️ Edzésterv-módosítás: heti 1x

☑️ Basic TrainingPeaks edzésnaplózás

☑️ Első teljesítménydiagnosztika (17.900 Ft)

☑️ Választható hűségidő a kedvezőbb havidíjért

? Fizetési gyakoriság: havonta (automatikus kártyás fizetés, vagy utalás)

 

Regisztráció


Sasi Gabi
futó- és triatlonedző, laborasszisztens - ENSPORT

Az Ensport megalakulása utáni első hónapban csatlakoztam, akkor még lelkes kezdő  triatlonosként a csapathoz, az edzéseimet Erdélyi Nándi irányította, mint edző. 4 ironman teljesítéssel a hátam mögött, 2019 év elején megszereztem a Testnevelési Egyetemen a triatlon edző képesítést. Azóta edzőként dolgozom az ENSPORT-nál, de találkozhattok velem a budapesti laborban is.

EDZŐI HITVALLÁSA:

Hiszem, hogy a tudatos, belefektetett munka mindig meghozza az eredményét, hiszen nincs lehetetlen, csak van, amit egy picit tovább tart elérni.